We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Boemerang Bracke maakt opnieuw owngoal

Naar goede gewoonte probeerde Siegfried Bracke nog een graantje mee te pikken van GhelamcoGate, en moet hij daarna met het schaamrood op de wangen ontslag nemen uit een raad van bestuur. Boemerang Bracke schoot gisteren met scherp op de gratis voetballoge van het stadsbestuur in het Ghelamco-stadion. Tot bleek dat die loge op naam stond van de cvba Arteveldestadion. En wie zit daar in de raad van bestuur? Juist: Bracke himself. Nog een geluk dat Siegfried Bracke niet bij AA Gent speelt: hij maakt de ene owngoal na de andere.

maandag 15 januari 2018

Het Gentse schepencollege laat zich door bouwpromotor Ghelamco verwennen met een gratis luxeskybox in het Ghelamco-stadion, inclusief gratis abonnement, parkeerplaats en eten en drinken à volonté. "Wel de skybox met de slechtste ligging”, verdedigt burgemeester Daniël Termont zich. Een gratis luxelounge in de nok, en nog klagen over de ligging. Wereldvreemd, als je weet hoeveel gewone supporters betalen voor een doodgewoon jaarabonnement bij hun geliefde voetbalclub.

Het blijft onbegrijpelijk dat het Gentse stadsbestuur na Optima, Publipart en het recente SOGent-schandaal zo dicht blijft aanschurken bij bouwpromotoren en projectontwikkelaars. Meteen na het Optima-schandaal heb ik gepleit voor waterdichte schotten tussen het stadsbestuur en privé-investeerders.

De ondoorzichtige besluitvorming in Gent over grote bouwprojecten die de belastingbetaler miljoenen euro kosten, de ons-kent-ons-cultuur en de intieme banden tussen politiek en bedrijfsleven, dat is niet gezond. "In geen enkel land wordt er een stadion gebouwd zonder internationale architectuurwedstrijd", verklaarde architectuurdocent Marc Dubois (KU Leuven) in de Optima-commissie, "behalve in Gent. Hier gebeurt dat onderhands, in een sfeer van 'ons kent ons'." In de Optima-commissie viel er een doodse stilte. Volgende vraag alstublieft.

Drie vragen branden op mijn lippen, maar zowel het stadsbestuur als Siegfried Bracke & co fietsen er in een wijde bocht omheen.

(1) Is het normaal dat miljoenenprojecten (zoals het Ghelamco-stadion) niet via een transparante aanbestedingsprocedure worden toebedeeld, maar vlot getrokken worden via vrienden van de burgemeester? In de Optima-commissie in Gent vertelde Daniël Termont zonder gêne hoe hij eerst zijn 'goede vriend' Jeroen Piqueur - ondertussen veroordeeld wegens fraude - en architect Bontinck aansprak ('die had ook een loge bij AA Gent'), om later op Waregem Koerse multimiljonair Paul Gheysens aan boord te hijsen ('heb je niks voor mij in Gent', vroeg die volgens Termont, waarop de burgemeester 'ja, zeker!' antwoordde).

(2) Is het deontologisch verantwoord dat het schepencollege zich laat trakteren op een gratis luxevoetballoge door bouwpromotor Paul Gheysens, nummer 29 op de lijst van Rijkste Belgen, terwijl achteraf blijkt dat diezelfde Paul Gheysens van Ghelamco van de stad Gent de hippe 'Ecowijk' mag bouwen? Zo wordt minstens de schijn van vriendjespolitiek, beïnvloeding en belangenvermenging gewekt. Waarom is een Cola Zero wél een probleem, en een gratis luxevoetballoge voor het schepencollege niet?

(3) Wat schuilt er achter de schimmige publiek-private samenwerkingsconstructies rond het Ghelamco-stadion? Gheysens heeft het stadion destijds kunnen bouwen dankzij 18 miljoen euro van drinkwaterbedrijf Farys - op orders van Termont - maar houdt aan het hele verhaal wel een belangrijke vastgoedportefeuille over: de Albert Heijn-supermarkt en het hele 'commerciële gedeelte' van het voetbalstadion, plus twee lucratieve kantoorgebouwen naast het stadion. Waarom is er geen enkele democratische controle op die publiek-private constructies die achter de schermen private projectontwikkelaars bedienen?

De bevolking eist integere politici die zich niet laten trakteren door bouwpromotoren, en elke zweem van belangenvermenging bewust vermijden. Sorry, maar je kunt je niet op zondag gratis laten verwennen door Ghelamco, om ‘s maandags een bouwvergunning te tekenen voor een nieuwe luxewoonwijk aan het Rabot ... van datzelfde Ghelamco. Dat is deontologisch niet gezond. Het is gewoon niet koosjer om een gratis skybox te aanvaarden van AA Gent-voorzitter Ivan De Witte, om daarna in zee te gaan met vastgoedbedrijf Bopro... van diezelfde Ivan De Witte voor de bouw van een luxe-Ecowijk in Gentbrugge. Dat is de deur wagenwijd openzetten voor belangenvermenging. We hebben democratie en transparantie nodig, geen gelobby en geritsel.

Er zijn grenzen aan het politiek fatsoen. En die grens is in Gent nu écht wel bereikt.

Foto Andy Van Yperen-De Deyne/ Flickr