Bijna een op de drie armste Belgen sterft vóór 67 jaar
Uit een nieuwe studie van ziekenfonds Solidaris blijkt dat bijna een op de drie van de armste Belgen sterft voor de leeftijd van 67 jaar. De PVDA vraagt dat de regering werk maakt van de beloofde versoepeling van de toegang tot het vervroegd pensioen vanaf 60 jaar en de beloofde uitzonderingen voor de zware beroepen.
“We zijn niet gelijk voor de dood”, zegt Gaby Colebunders, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA. “Er zijn al heel wat studies geweest over het verschil in levensverwachting tussen mensen op de laagste trede van de sociale ladder en mensen op de hoogste trede. Deze studie van Solidaris maakt die tegenstelling nog scherper: bijna een op de drie van de armste Belgen bereikt de leeftijd van 67 jaar niet. Voor hen wordt het sowieso rechtstreeks van het werk naar de zerk.”
“De studie berekent ook wat de voortijdige sterfte oplevert aan de pensioenkas”, vervolgt Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA. “Het gaat over 7,06 miljard euro per jaar. Geld dat niet wordt uitgegeven aan pensioenen, ondanks het feit dat er bijdragen voor werden betaald. Als het over pensioenen gaat, is er een solidariteit van arm naar rijk.”
Uit een recente studie in Duitsland blijkt bovendien dat mensen die langer werken, vroeger sterven. Dat geldt des te meer voor mensen met een zwaar beroep. “De regeringen-Michel en -Vivaldi pakken dus niet alleen een stukje van het recht op rust af”, zegt Kim De Witte, “maar ook een stukje van het leven van mensen in een zwaar beroep.”
“De minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) beloofde een versoepeling van de toegang tot het vervroegd pensioen vanaf 60 jaar. Zij beloofde ook een regeling voor de zware beroepen. Ik heb haar daar meermaals over ondervraagd, in de commissie Sociale Zaken”, zegt Gaby Colebunders. “Laat deze nieuwe studie een stimulans en een extra hulpmiddel zijn om die beloftes nu ook waar te maken.”