Beste informateur Magnette, eén op twee gepensioneerden heeft een pensioen onder de armoedegrens
“Wij zijn blij dat informateur Paul Magnette een consensus bereikt heeft met de andere partijen over de verhoging van ons pensioen”, zegt PVDA-woordvoerder Raoul Hedebouw. “Al twee jaar voert de PVDA campagne voor betere pensioenen. Dat heeft geleid tot talrijke verkiezingsbeloftes. Twee maanden geleden, op 11 september 2019, lanceerden wij onze burgerwet: minstens 1.500 euro nettopensioen voor wie 40 jaar gewerkt heeft. Ondertussen zijn er al 85.000 burgers die deze wet samen met ons willen indienen.”
“Het is dan ook goed dat hogere pensioenen nu eindelijk op de onderhandelingstafel liggen van een federale regering. Maar wij willen niet dat de kiezers met een kluitje in het riet gestuurd worden”, vervolgt Hedebouw. “In zijn mededeling spreekt Magnette over het ‘verhogen van de allerlaagste pensioenen van 370.000 mensen’. Maar er zijn 1,1 miljoen ex-werknemers en ex-zelfstandigen met een pensioentje onder de 1.250 euro. Als de volgende regering opnieuw alleen de allerlaagste pensioenen verhoogt, dan is er voor de overgrote meerderheid van de werknemers en de kleine zelfstandigen nog steeds een enorm probleem op hun oude dag.”
“Wij willen 1.500 euro netto na een loopbaan van 40 jaar”, bevestigt pensioenspecialist Kim De Witte. “Dit cijfer komt niet uit de lucht vallen. OKRA, de grootste ouderenorganisatie van het land, berekende hoeveel een oudere nodig heeft om menswaardig te leven. Zij komen uit op dat bedrag. Momenteel zit drie op vier gepensioneerden daaronder.”
Het feit dat de Belgische pensioenen zo laag zijn, heeft niets te maken met minder lang werken, wel met de slechte pensioenwetgeving in ons land. Het pensioen van een werknemer en een zelfstandige in België is gelijk aan 60 procent van zijn of haar gemiddeld loon na 45 gewerkte jaren. In tal van andere Europese landen wordt het pensioen berekend op het loon van de laatste jaren. Dat maakt een groot verschil, zeker als je weet dat de herwaardering van de vroegere lonen in ons land onvolledig is. Bovendien is de pensioenloopbaan in tal van Europese landen korter dan 45 jaar én ligt het percentage dat gepensioneerden krijgen hoger dan 60 procent.
“Om die drie redenen zijn onze pensioenen zo slecht”, vervolgt De Witte. “De pensioenkloof met onze buurlanden loopt op tot 40 procent. Een op twee gepensioneerde werknemers en zelfstandigen in ons land hebben een pensioentje onder de armoedegrens. Dat willen wij recht trekken. Een minimumpensioen van 1.500 euro netto voor iedereen die 40 jaar gewerkt heeft zou 2,8 miljard euro kosten. Dat is minder dan de helft van de taxshift van de vorige regering Michel I.”
“Het gaat hier over keuzes”, alsnog Raoul Hedebouw. “Wie zijn of haar leven lang gewerkt heeft, heeft recht op een goed pensioen. Minimum 1.500 euro netto. Wij zetten onze campagne volop voort.”