Aantal zieke werknemers bereikt triest record: PVDA eist drastische koersverandering
Het aantal langdurig zieken blijft jaar na jaar stijgen. Dat wordt zopas andermaal bevestigd door een studie van HR-dienstverlener Securex. “We gaan van het ene trieste record naar het andere”, zegt Anne Delespaul, PVDA-gezondheidsspecialiste en woordvoerder van Geneeskunde voor het Volk.
Deze voortdurende stijging van het aantal zieke werknemers is voor de PVDA geen toeval: “Het is het gevolg van het beleid van de afgelopen jaren”, zegt de jonge expert. “Ze maken ons ziek en in plaats van te helpen om te genezen, jaagt onze regering de zieken nog meer op. Er moet dringend een drastische koerswijziging van 180 graden komen. We moeten het fundamentele recht op gezondheid van de werknemers als uitgangspunt te nemen.”
“Deze cijfers bevestigen alleen maar de evolutie die we elke dag op het terrein zien”, stelt Anne Delespaul. “Wij luiden al jaren de alarmbel, net als de vakbonden en andere actoren op het terrein. Overal horen we hetzelfde: de werkdruk wordt ondraaglijk. In de groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk zien we de impact op de gezondheid van de werknemers, die steeds meer op hun tandvlees zitten.”
De grootste oorzaak van de toename van arbeidsongeschiktheid is volgens de PVDA het feit dat de regering ons langer doet werken en snoeit in alle maatregelen die het werk verlichten. “Wij waarschuwen al tien jaar dat langer werken zal leiden tot een toename van het aantal langdurig zieke werknemers. Uit een recente studie die we met Geneeskunde voor het Volk voerden, blijkt dat de overgrote meerderheid van onze patiënten boven de 59 jaar niet langer ‘normaal’ kan blijven werken. Zij moeten de kans krijgen om te stoppen of om echt aangepaste werk te krijgen. Hoe kunnen ministers denken dat een bouwvakker die op zijn 16 of 18 jaar begon, nog steeds normaal kan werken op 60 jaar? In de meeste gevallen schreeuwt zijn rug het elke dag pijnlijk uit dat het onmogelijk is”, aldus Anne Delespaul uit.
De PVDA eist een drastische koerswijziging en staat volledig achter het 65-60-55-plan dat door heel wat vakbondsinstanties naar voren wordt geschoven. In dit plan verdedigen zij de mogelijkheid tot tijdskrediet vanaf 55 jaar en een algemeen recht op brugpensioen of vervroegd pensioen vanaf 60 jaar.
Daarnaast toont de studie van Securex ook hoe steeds meer jonge werknemers langdurig ziek worden. “Ook zij zijn het slachtoffer van de grote druk op de arbeidsmarkt, waar hyperflexibiliteit en onzeker werk de nieuwe norm zijn”, zegt Anne Delespaul. “En we zien ook hoe moeilijk het voor jonge ouders is om hun werk en hun gezinsleven te combineren. Dat is normaal: hoe kun je je gezinsleven organiseren als je je werkrooster maar een week op voorhand of zelfs pas op de dag zelf kent?”
Ook op dit punt eist de PVDA dat de overheid van koers verandert. Anne Delespaul: “Steeds meer jongeren worden geconfronteerd met psychosociale problemen en lopen risico op een burn-out. Er moeten structurele maatregelen worden genomen om de werkdruk te verminderen. In plaats van de mogelijkheden voor tijdskrediet te beperken, is het noodzakelijk om de mogelijkheden voor arbeidstijdverkorting voor alle werknemers te verruimen.”
De PVDA zal deze werknemers de komende weken en maanden niet laten vallen. De linkse partij zal al haar energie aanwenden om deze mensen te verdedigen en zal dit thema centraal stellen in de verkiezingscampagne van mei 2019.
Persdienst PVDA