9 januari is Graaidag: na minder dan 6 werkdagen verdient CEO evenveel als een werknemer op een heel jaar
Op 9 januari 2023, na vijf en een halve dag werken, verdiende een doorsnee CEO van de BEL 20 al evenveel als een doorsnee werknemer op een heel jaar tijd. ‘Graaidag’, zoals oppositiepartij PVDA de datum noemt, valt daarbij weer iets vroeger dan vorig jaar. De dag is geïnspireerd op het Britse initiatief ‘Fat Cat Day’.
“De leiders van de grootste bedrijven hebben zichzelf rijkelijk bediend”, reageert Raoul Hedebouw, voorzitter van PVDA. “In 2021, het jaar waar we onze cijfers op baseren, kregen ze gemiddeld maar liefst 7,1% opslag bovenop de index. Op hetzelfde moment eisten diezelfde bedrijfsleiders een blokkering van de werknemerslonen. Arbeiders en bedienden kregen elke dag te horen dat er geen geld was. Dit bewijst dat er voor bepaalde zaken wel altijd marge gevonden wordt.”
Het mediaansalaris van een CEO van een BEL 20-bedrijf in 2021 bedroeg 2.374.699 euro bruto. PVDA berekende dat het totaal aan uitgekeerde kortetermijnbonussen bij de BEL 20-bedrijven bijna verdubbelde, van 9,5 tot 17,8 miljoen euro. Hedebouw: “Als het economisch slecht gaat, zouden bedrijven beter stoppen met bonussen uitkeren en een eerlijker deel van de koek aan de werknemers geven.”
PVDA herhaalt haar eis om de loonwet van 1996 radicaal te herzien, zodat de blokkering van de lonen opgeheven wordt. “De komende twee jaar mogen de lonen van werknemers niet stijgen bovenop de index”, merkt Hedebouw op. “Loonblokkering bestaat niet voor CEO’s. De laag van bedrijfsleiders en aandeelhouders graait een steeds groter deel van de koek, terwijl het de werkende klasse is die de rijkdom produceert.”
“Koopkracht is de oplossing voor de crisis, niet het probleem,” zegt Hedebouw. “Steeds meer werknemers moeten een tweede job bijnemen om hun facturen te kunnen betalen. De gemiddelde energiefactuur in ons land is meer dan 5000 euro per jaar. Veel gewone mensen moeten maanden werken om dat betaald te krijgen. Voor de gemiddelde BEL 20-CEO is de klus geklaard op 2 januari, na 3 uur en 6 minuutjes werk, nog voor de middagpauze. Die onrechtvaardige situatie is niet langer houdbaar.”