We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

80 jaar sociale zekerheid: waarom we blijven strijden

De sociale zekerheid blaast 80 kaarsjes uit en dat moet gevierd worden! Niet met taart en cadeautjes, maar met meer respect en meer middelen voor deze belangrijke overwinning.

vrijdag 27 december 2024

Foto van een man en een vrouw in werkkleding die hun vuisten gebald houden

Charlie Le Paige en Benjamin Pestieau

De sociale zekerheid is een van de mooiste verworvenheden van de wereld van arbeid. Het is het resultaat van de collectieve kracht van de werkende klasse. Het is een krachtige uiting van solidariteit, die de rijken proberen breken door verdeling te zaaien.

Elke werknemer draagt bij naar vermogen aan de sociale zekerheid. En elke werknemer ontvangt naar behoefte. Dat is ons uitgesteld loon: een deel van ons loon wordt in een gemeenschappelijke pot gestort: de sociale bijdragen. Daar kan je iets uitnemen wanneer je ziek wordt, op pensioen gaat, kinderen krijgt of je werk verliest.

Groepsfoto van stakende arbeiders in 1936

In 1936 organiseerden arbeiders een van de grootste stakingen in de Belgische geschiedenis en legden zo de basis voor de sociale zekerheid dat we vandaag kennen. (Foto Amsab-Instituut voor sociale geschiedenis, Gent)

De sociale zekerheid is essentieel om ons te beschermen tegen de willekeur en onrechtvaardigheid van het kapitalisme. Zowel in het zuiden als in het noorden en in het centrum van het land streed de werkende klasse hard om ze af te dwingen. De sociale mobilisatie en antifascistische strijd tijdens WOII maakten de overwinning mee mogelijk.

De sociale zekerheid viert haar 80ste verjaardag, en de strijd om haar te verdedigen en te versterken is actueler dan ooit. Regering na regering neemt maatregelen die de sociale zekerheid op haar grondvesten doet daveren. Vandaag gaat dat verder: de Arizona-coalitie die zich aan het vormen is, legt nieuwe zware besparingen op tafel. Pensioenen, gezondheidszorg, sociale bescherming … In alles wordt er gekapt.

Wij weigeren deze aanval. De sociale zekerheid is het geld van de werkende klasse van dit land. De regering heeft geen recht om eraan te zitten om de zakken van grote aandeelhouders te vullen. Daarom roepen wij op om de sociale zekerheid te versterken en haar financiering te waarborgen voor vandaag én de komende 80 jaar.

Herfinanciering van de sociale zekerheid

De maatregelen van opeenvolgende regeringen hebben de financieringsbasis van de sociale zekerheid uitgehold door de sociale bijdragen van werkgevers te verlagen. Alleen al de taxshift van de regering-MR-N-VA uit 2016 betekent een verlies van 8 miljard euro per jaar, volgens cijfers van het Planbureau. Het is tijd om te stoppen met zeggen dat er "geen geld is om onze pensioenen of gezondheidszorg te betalen": zij hebben het gat gegraven, zij moeten het vullen. Het is niet aan de werkende klasse om daarvoor op te draaien.

De PVDA geeft drie pistes om de sociale zekerheid te herfinancieren:

  1. Het stoppen van de politiek van verlagingen van sociale bijdragen, zoals de taxshift van de regering-Michel, en een deel van dat geld terughalen.
  2. De wet van ‘96 herzien en de lonen vrijmaken, zodat lonen – en daarmee ook de bijdragen – kunnen stijgen in alle sectoren en bedrijven die winst maken.
  3. Besparingen realiseren in een aantal sectoren van de sociale zekerheid, met name op geneesmiddelen, waarbij een aanzienlijk deel van de terugbetalingen in de zakken van de grote farmaceutische industrie verdwijnt vanwege te hoge prijzen. Met het Kiwi-model zou jaarlijks gemakkelijk minstens 500 miljoen euro kunnen worden bespaard.

De cadeaus aan werkgevers in de vorm van verlagingen van sociale bijdragen hebben de winsten van grote bedrijven in België doen toenemen. Wij eisen dat het geld wordt gehaald waar het zit, om de sociale bescherming van alle werkenden in dit land te verzekeren.

In dit kader roept de PVDA op om massaal de vakbondsacties tegen de toekomstige regering te steunen. Het is door strijd en machtsopbouw, samen met de wereld van arbeid in België, dat we de sociale zekerheid hebben veroverd. Het is ook allemaal samen dat we vandaag de strijd zullen voeren om haar te verdedigen en te versterken.