70.000 in Brussel: "Een nieuwe wind waait van onderuit: die van de sociale klimaatrevolutie"
Een nieuw record! 70.000 mensen kwamen zondag 27 januari op straat in Brussel. Deze klimaatrebellen zetten steeds meer druk op de regering. Voor de PVDA kunnen we niet langer wachten om klimaatmaatregelen te nemen. En die moeten hand in hand gaan met sociale rechtvaardigheid.
Peter Mertens, voorzitter van de PVDA: “De grootste klimaatmars ooit in ons land ... ondanks de regen en de koude. Opnieuw 70.000 betogers Brussel die nú sociale klimaatmaatregelen eisen. Geen blablabla, maar wel daden. We hebben nu nood aan massaal veel publieke investeringen. En aan een krachtdadig beleid dat de grootste vervuilers de rekening laar betalen, in plaats van de rekening door te schuiven naar de werkende klasse. Een nieuwe wind waait van onderuit: die van de sociale klimaatrevolutie.”
“Plus chaud que le climat!”
In december waren we al in de straten van Brussel, maar toch schoot de regering niet in actie. Meer zelfs, toen minister Marghem twee dagen later naar de klimaattop van Katowice in Polen ging, deed ze dat in een privéjet én stemde ze tegen de Europese maatregelen voor energiebesparing.
De scholieren hadden goed begrepen dat het daar niet stopte. Op 10 januari staakten 3.000 leerlingen na een oproep van enkele Vlaamse jongeren en betoogden ze in Brussel. Ze volgden het voorbeeld van de jonge Zweedse activiste Greta Thunberg en besloten iedere week te staken om druk te zetten op de politiek.
Een week later, op 17 januari waren ze met bijna 15.000 betogers. Op 24 januari met 35.000.
“Het is dankzij deze jonge klimaatrebellen dat de mars vandaag zo groot is geworden, reageert Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. Wij moeten leren van die jongeren. Gelukkig zijn ze er, om radicale ambities opnieuw op de agenda te zetten. Onze maatschappij heeft echt nood aan deze nieuwe generatie die het establishement uitdaagt en durft te verklaren dat ze de wereld willen veranderen.”
N-VA-voorzitter Bart De Wever toonde de avond voor de betoging nog zijn minachting voor deze klimaatgeneratie en hun verzuchtingen. Hij raadde de leerlingen aan om vooral in de klas te blijven, niet te geloven in de verontrustende klimaatvoorspellingen en vertrouwen te hebben in de marktlogica van economische groei. Jos D’Haese, PVDA-klimaatspecialist gaat daartegen in: “Dat klimaatsceptisch discours van de N-VA toont heel goed wie ze écht verdedigen: de belangen en winsten van de grote bedrijven. Dat is het profiel van de N-VA: tegen de werknemers, tegen de solidariteit, tegen de planeet. Er zit geen enkele toekomst in het voortzetten van hun beleid van verdeeldheid en sociale afbraak. En met de PVDA zullen wij ons ertegen blijven verzetten en zuurstof voor de planeet, voor het land en de gezinnen blijven verdedigen. »
Het systeem veranderen
Heel veel bordjes riepen op tot systeemverandering in plaats van klimaatverandering. Om de platgetreden paden te verlaten, de grote vervuilers te doen betalen … “Het is opnieuw een bewijs van de kloof tussen wat de mensen willen en de totale nalatigheid van onze ministers, klaagt Peter Mertens aan. Ondanks het feit dat we vier klimaatministers hebben, heeft België nog altijd geen duidelijk en ambitieus klimaatbeleid.”
Die kloof werd zichtbaarder dan ooit, toen minister Marie-Christine Marghem (MR) reageerde dat ze “klimaatcoaches” naar de scholen zou sturen om de jongeren gerust te stellen. Een tiener op de betoging liet blijken was ze van dat idee vond. Op haar bordje stond “Klimaatcoach, blablacoach”. Ook Peter Mertens reageert verbijsterd: “het toont gewoon aan hoe de politici koste wat het kost hun vrienden van de multinationals willen beschermen. En ja, hoe kan het ook anders? Het kabinet van minister Marghem zit vol met vroegere kaders van Electrabel …”
En ook hier zou men beter een voorbeeld nemen aan Greta Thunberg. De jonge Zweedse activiste spelde op het Wereld Economisch Forum in Davos een zaal vol politici en CEO’s de les: “Sommige personen, sommige ondernemingen, sommige beleidsmakers vooral wisten heel goed welke onschatbare waarden ze opofferden om ongeloofelijke sommen geld te blijven verdienen. En volgens mij maken velen van de aanwezigen hier deel uit van die groep.”
Peter Mertens voegt eraan toe: “In België zijn 300 grote bedrijven verantwoordelijk voor 40% van de CO²-uitstoot. De verantwoordelijkheid afschuiven op het individuele gedrag van burgers, wat de traditionele partijen doen, dat is niet alleen hypocriet, maar ook inefficiënt op ecologisch vlak.”
Gele, rode en groene hesjes: allemaal samen voor het klimaat en sociale rechtvaardigheid
De aanwezigheid van gele hesjes en de vakbondsdelegaties tonen goed dat klimaatrechtvaardigheid hand in hand moet gaan met sociale rechtvaardigheid.
“Wij willen geen koolstoftaks die de factuur voor de klimaatopwarming naar de gezinnen doorschuift, terwijl de grote multinationals met rust worden gelaten”, verklaart Peter Mertens. “Wij willen geen kilometerheffing voor mensen die verplicht zijn om hun auto te nemen naar het werk, omdat deze regering bespaart op het openbaar vervoer. Wij willen beter openbaar vervoer en gratis bussen en trams, zoals in Luxemburg. Dat is een links, sociaal en ecologisch beleid. En dat is wat we nodig hebben.”
Voor de PVDA moet er ook een einde worden gemaakt aan de emmissiehandel. In plaats daarvan moeten dwingende emmissiequota worden ingevoerd. “Dat is gewoon het recht om te vervuilen, verhandelen. Deze handel bestaat al jaren en we moeten nu toch vaststellen dat ze niet werkt. Om het klimaat te redden, moeten we breken met de marktlogica die vooral winst wil maken en niet geïnteresseerd is in het welzijn van de natuur en de mens.”
“Deze beweging is nog niet op haar einde”, rond Peter Mertens af. “In tegendeel, ze wordt steeds groter én dat overal. In Zweden, in Zwitserland, in Duistland, in Italië, Frankrijk, Nederland … Overal zijn er duizenden jongeren die zich mobiliseren. En ze zijn niet alleen. Op 13 februari werd er een algemene staking uitgeroepen door de vakbonden. Ze maken deel uit van dezelfde beweging als de jongeren die de dag erna voor het klimaat op straat zullen komen: gele, groene, rode hesjes … Samen vormen ze een beweging voor koopkracht, sociale rechtvaardigheid en klimaatrechtvaardigheid.
De jongeren van RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA, zullen in elk geval aanwezig zijn volgende donderdag en de donderdagen erna. Ze blijven staken en betogen om de regering te doen plooien. Zin om mee te doen? Www.redfox.be
Waterstof, de brandstof voor een klimaatrevolutie
Het klimaat moet een van de belangrijkste thema’s tijdens de kiescampagne worden. Voor de PVDA is het dat. Om het klimaat te redden, moeten we afstappen van de marktlogica. We moeten een ecologische planning op poten zetten, voor een efficiënte, snelle en coherente overgang naar een klimaatneutrale economie. Een economie die tezelfdertijd jobs creëert en sociale rechtvaardigheid waarborgt. Daarom wil de PVDA de overgang te maken van een economie op basis van fossiele brandstof naar een waterstofeconomie. Ontdek onze voorstellen hier.