600 miljoen euro voor de gezondheidszorg: een nieuwe overwinning voor het personeel en de bevolking
De PVDA reageert tevreden op de extra 600 miljoen euro die is verkregen voor het personeel in de gezondheidszorg. "Dit is een belangrijke eerste overwinning, het resultaat van de mobilisatie van de sector en de brede steun van de bevolking", zegt PVDA volksvertegenwoordiger Sofie Merckx. Deze eerste overwinning moet nu snel gevolgd worden door gelijkaardige inspanningen voor andere delen van de zorgsector, zoals de woonzorgcentra en een plan voor de toekomst van de gezondheidszorg in ons land.
Deze 600 miljoen euro komt bovenop de 400 miljoen euro van het noodfonds voor de zorg, het initiatief van de PVDA dat eerder dit jaar al werd goedgekeurd. "Deze bijkomende 600 miljoen euro is uitstekend nieuws, omdat ze mogelijk maakt om de noodzakelijke eerste wervingsgolven te verkrijgen, de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de lonen serieus te verbeteren", aldus Merckx.
De beloofde middelen moeten nu snel ter beschikking worden gesteld. Uit de feedback uit het veld blijkt duidelijk dat de situatie urgent is. "Op dit moment wil één op de vijf verzorgers stoppen. Als we een tweede golf van de pandemie willen kunnen aanpakken, moeten we de arbeidsomstandigheden nu verbeteren", vervolgt Merckx.
De extra middelen zijn volgens de PVDA een eerste stap, om twee redenen.
Ten eerste moeten ze snel samen gaan met grote inspanningen voor andere delen van de gezondheidszorg, zoals woonzorgcentra. In veel zorginstellingen heeft het personeel het gevoel dat ze tijdens de eerste golf van de pandemie zijn vergeten, omdat ze te kampen hadden met een gebrek aan personeel, uitrusting en passende opleiding. "Alle zorgmedewerkers verdienen respect, in welke instelling ze ook werken”, stelt Merckx.
Ten tweede moeten deze nieuwe investeringen de eerste stap zijn in een breder plan om van België een toonaangevend land te maken op het gebied van innovatie met betrekking tot de volksgezondheid. Voor het parlementslid van de PVDA, die ook huisarts is, moet de patiënt weer centraal komen te staan, niet het rendement. "Een publieke visie op gezondheid voor iedereen gaat hand in hand met de ontwikkeling van preventieve geneeskunde, een breuk met de commercialisering en een einde aan de financiering per prestatie. Dat zal coherente nationale maatregelen vereisen, weg van de huidige inefficiënte institutionele lasagne", besluit Merckx.