6 op 10 gecontroleerde bedrijven niet in orde met coronaregels
Bedrijven worden al sinds het begin van de pandemie gecontroleerd op het naleven van de gezondheidsrichtlijnen. Uit cijfers die de PVDA opvroeg bij voormalig minister Muylle, blijkt dat de regels nog altijd niet goed opgevolgd worden. Ook in juli en augustus bleken 6 op 10 gecontroleerde bedrijven niet in orde te zijn met de coronamaatregelen. PVDA is bezorgd over het groot aantal vastgestelde inbreuken.
“Wij zijn toch geschrokken,” zegt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA). “De ernst van de pandemie is al lang gekend. In de zomermaanden hadden bedrijven een checklist en een gids met aanbevelingen. Tientallen sectorakkoorden werden afgesloten om besmettingen op het werk te voorkomen. Pieter Timmermans van het VBO beweert dat het werk de veiligste plek ter wereld is. Dat blijkt nu helemaal niet te kloppen.”
Colebunders wijst op het belang van de werkplek in de strijd tegen het virus. “Het werk is een belangrijke ontmoetingsplaats. Mensen van overal werken er uren samen. Nauw contact valt niet altijd te vermijden. In zo’n context moet elke bron van besmetting aangepakt worden. Anderhalve meter afstand houden is uiteraard cruciaal, maar andere inbreuken zijn net zo belangrijk. Een stoffen handdoek die door alle werknemers van het bedrijf gebruikt wordt om de handen af te vegen of de tafels in de refter die niet ontsmet worden in een bedrijf met honderden werknemers; dat zijn risico’s die absoluut vermeden moeten worden.” In ons land zijn er nog geen officiële cijfers over de bron waar besmettingsclusters ontstaan. In de buurlanden is dat wel zo. De werkplek, zo stelt PVDA, zou wel eens een belangrijke besmettingsbron zijn.
Uit de cijfers van de sociale inspectie blijkt bovendien dat 9 op de 10 bedrijven in overtreding slechts een schriftelijke waarschuwing krijgen. Onvoldoende volgens de PVDA. “De gezondheid van de werknemers is de topprioriteit”, aldus Colebunders. “Terwijl in Kortrijk vijf studenten die een broodje eten 1250 euro moeten betalen, komen bedrijven die de regels aan hun laars lappen er met een waarschuwing van af? Dat is niet ernstig.” De PVDA pleit voor bindende coronaregels, een sterkere rol voor de comités voor preventie en bescherming op het werk, een versterking van de sociale inspectie met meer sancties.
“Er zijn twee aspecten,” legt Colebunders uit. “Het eerste aspect is respect voor de sanitaire maatregelen. Desnoods moet de arbeidsorganisatie zelf ook aangepast worden. Het tweede aspect is de kordate aanpak van besmettingen op de werkvloer. Zodra een werknemer met symptomen opduikt of een besmetting voorvalt, telt elk uur. Nu gaat er vaak nog te veel tijd verloren en worden individuele werknemers naar huis gestuurd zonder op bedrijfsniveau maatregelen te nemen.”