11 juli: PVDA roept op om kinderbijslag te herfederaliseren
“Herfederaliseer de kinderbijslag”, die opvallende oproep doet de PVDA op 11 juli, de feestdag van de Vlaamse gemeenschap. “Sinds de splitsing van de kinderbijslag lijkt ze wel de favoriete besparingspost van de Vlaamse regering te zijn”, zegt Jos D’Haese, fractieleider van de PVDA in het Vlaams parlement.
“Dat kost de gezinnen in Vlaanderen nu al 200 euro per kind per jaar. En dan willen Jan Jambon, Voka en co ons overtuigen om nóg meer bevoegdheden te splitsen? Misschien zou Jambon beter eerst in eigen boezem kijken: wat de Vlaamse regering nu al zelf doet, doet ze gewoon slecht. Denk maar aan het lerarentekort, de kinderopvang of de ouderenzorg. Net als een meerderheid van de Vlamingen zijn wij dan ook gewonnen voor meer eenheid, te beginnen met de herfederalisering van de kinderbijslag.”
Sinds de kinderbijslag gesplitst werd en de Vlaamse regering er volle bevoegdheid over kreeg is het bedrag dat ouders uitgekeerd krijgen steeds verder afgekalfd. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezinsbond. Waar het basisbedrag van de kinderbijslag drie jaar geleden nog bijna 50 procent van de maandelijkse minimumkost per kind dekte, is dat vandaag gedaald tot nog maar 45 procent. Een verlies van meer dan 200 euro per kind per jaar.
“We zien heel duidelijk dat de regionalisering van bevoegdheden door de Vlaamse regering gebruikt wordt om er op te besparen”, zegt D’Haese. “Voor ons zijn alle kinderen evenveel waard, welke taal ze ook spreken. Wij stellen daarom voor om de kinderbijslag opnieuw federaal te maken en te herindexeren.”
Dat Vlaams minister-president Jambon oproept om nog meer bevoegdheden te splitsen, kan dan ook op weinig begrip rekenen bij de PVDA. “Jambon papegaait werkgeversorganisatie Voka na, maar zou beter eens in eigen boezem kijken. De kinderopvang, het lerarentekort, de ouderenzorg: daar doet Vlaanderen het echt niet beter. Wel integendeel: de crisissen en drama’s zijn er niet meer bij te houden. Het is totaal ongepast om dan nog meer domeinen naar zich toe te proberen trekken.”
“Jambon verklaarde dat er een groot draagvlak is om meer bevoegdheden van het Belgische naar het Vlaamse niveau te brengen”, merkt D’Haese nog op. “Maar dat is gewoon onwaar. Alle opiniepeilingen tonen aan dat de meerderheid van de Vlamingen net méér bevoegdheden op federaal niveau wil. Niet onlogisch: het is duidelijk dat de huidige versnippering voor grote problemen zorgt en dat de Vlaamse regering er niet veel van bakt. Daarom pleiten wij voor minder ministers en meer eenheid, te beginnen bij de herfederalisering van de kinderbijslag.”