Engie-Electrabel boekt 2,6 miljard euro extra winst door hoge energieprijzen
Volgens nieuwe, gedetailleerde berekeningen van de PVDA-studiedienst boekt Engie-Electrabel met haar Belgische kerncentrales 2,577 miljard euro overwinsten dankzij de historisch hoge elektriciteitsprijzen. “Langs de ene kant krijgen de gezinnen hun facturen niet meer betaald, langs de andere kant zouden de aandeelhouders van Engie-Electrabel op de rug van diezelfde gezinnen de miljarden-jackpot binnenhalen? Daar kan voor ons geen sprake van zijn”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. “Wij stellen voor dat de overheid deze woekerwinsten afroomt en de inkomsten gebruikt om de btw op energie naar 6% te verlagen. Waar wacht de regering eigenlijk nog op?”
Het is bekend dat de exploitant van de Belgische kerncentrales momenteel woekerwinsten boekt. De productiekosten van de kerncentrales zijn immers niet gestegen, terwijl de verkoopprijs van elektriciteit wel verviervoudigd is. “Onze studiedienst berekende dat Engie-Electrabel op deze manier in 2021 alleen al minstens 806,5 miljoen euro extra winst kon boeken. En dan hebben we het dus enkel over de overwinsten die het bedrijf bovenop de ‘normale’ winstmarges boekt, waar het sowieso al op kan rekenen dankzij de volledig afgeschreven kerncentrales”, licht Peter Mertens toe.
“Met de huidige stroomprijzen – die volgens de CREG nog een tijd lang zullen gelden – zal Engie-Electrabel bovendien ook in 2022 naar schatting nog minstens 1,463 miljard euro extra winst boeken”, aldus Peter Mertens. De studiedienst van de linkse partij maakte een gedetailleerde inschatting van de reeds gerealiseerde en de nog te verwachten overwinsten op basis van de officiële financiële cijfers van Engie-Electrabel en de elektriciteitsprijzen op de beurzen.
Lees hier het dossier over de woekerwinsten van de kerncentrales.
“Deze situatie is niet langer houdbaar. De mensen betalen zich blauw, terwijl Engie-Electrabel zich slapend rijk telt. Alleen al met de superwinsten die de energiemultinational op drie jaar tijd binnenrijft, kunnen we een btw-verlaging naar 6% financieren voor de hele bevolking gedurende diezelfde periode. De regering moet niet afkomen met haar praatjes dat maatregelen om de factuur van de gezinnen drastisch te doen dalen niet haalbaar zijn. Het is duidelijk een kwestie van politieke wil. De regering kan niet langer inactief blijven”, besluit Peter Mertens.
De linkse partij diende een wetsvoorstel in om de btw op energie te verlagen naar 6% en verzamelde al bijna 300.000 handtekeningen om deze eis kracht bij te zetten.