De PVDA gaat voor eerste verkozene in het Europees Parlement
Volgens de recentste peilingen kan de PVDA aan Franstalige kant een eerste Europese zetel halen, ten koste van de MR. “In de strijd tegen het Europa van de multinationals kan authentiek links een zetel inpikken van rechts. Een stem op de PVDA zal nuttiger dan ooit zijn", zegt Raoul Hedebouw, PVDA-woordvoerder.
De Nederlandstalige lijst wordt getrokken door Line De Witte. Zij is gemeenteraadslid voor de PVDA in Leuven en was onder meer erg actief in de campagne tegen de vrijhandelsakkoorden. Ze schreef er het boek “TTIP en CETA voor beginners” over.
Aan Franstalige kant is Marc Botenga lijsttrekker. Hij is bij de PVDA verantwoordelijke voor Europese zaken. Een logische keuze. Deze jurist en politicoloog van opleiding is politiek raadgever van de Europese fractie van Verenigd Links (GUE/NGL), waarvan de PVDA geassocieerd lid is. Zo heeft Marc Botenga al een voet binnen in het Europees Parlement. Als hij verkozen wordt, zal Botenga deze politieke fractie in het Europees Parlement versterken.
Lees hier een interview met Line De Witte en Marc Botenga.
Raoul Hedebouw: “Het Europese niveau is belangrijk voor de PVDA. De strijd speelt zich vaak daar af. Bijvoorbeeld bij Ryanair. Daar hebben de werknemers een overwinning geboekt, zodra ze zich organiseerden op Europees niveau. We zagen hetzelfde bij de dockers in hun strijd tegen de Europese richtlijnen.”
“De Europese Unie, dat is sociale dumping voor de werkende mensen, en belastingontduiking voor de multinationals. Ze worden daarbij geholpen door hun 25.000 lobbyisten in Brussel”, stelt Marc Botenga. Door in het Europees Parlement te werken, ziet hij elke dag van binnenuit de Europese antisociale bulldozer aan het werk. Hij ziet wat de gevolgen van de EU-dictaten zijn in alle uithoeken van het continent.
In 2015 werkte Marc Botenga mee aan de oprichting van een solidariteitsbeweging die het Griekse volk steunde in zijn strijd tegen het Europese besparingsbeleid. Hij is vastberaden om concrete voorstellen op tafel te leggen die buiten het neoliberale kader van de huidige Europese verdragen breken. Hij wil een spreekbuis zijn voor de strijd van de sociale beweging en van de klimaatbeweging, en is vast van plan om de achterkamerpolitiek en de privileges van het Europees establishment te ontmaskeren.
De Duitse voorzitster van Europees Verenigd Links, Gabi Zimmer, en de Nederlandse vice-voorzitter Dennis de Jong spraken hun steun uit voor de Europese kandidaten van de PVDA.
“Sociale rechten voorrang geven op economische vrijheden”
De PVDA trekt naar de Europese verkiezingen met drie prioriteiten: afwijzing van elke sociale achteruitgang, een Europees plan voor openbare investeringen en radicale democratische maatregelen. “De sociale rechten moeten voorrang krijgen op de economische vrijheden”, vindt Marc Botenga. “We moeten echt een einde maken aan de neerwaartse spiraal. Als de Europese regels tot sociale dumping leiden, moet een land kunnen zeggen: neen, dat aanvaarden wij niet.”
De PVDA heeft een ambitieus openbaar investeringsplan met een nieuw Europees Toekomstfonds. Line De Witte: “Er is vandaag een grote nood aan overheidsinvesteringen in het sociale, in de openbare diensten, in infrastructuur, in energietransitie. Maar daarvoor moeten we wel echt breken met de Europese besparingsverdragen, zoals het Begrotingspact (VSCB). Ter herinnering: alle traditionele partijen – N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen – hebben dit Pact goedgekeurd. Tegenover deze unanimiteit zal onze stem een duidelijk verschil maken.”
“Ik blijf leven aan een gemiddeld werknemersloon”
“Wij hebben niet alleen een ander beleid nodig, maar ook andere politici. Kun je je voorstellen dat Europese commissarissen 20.000 tot 30.000 euro per maand schuiven? Hoe kan je nog snappen hoe gewone mensen leven als je zelf zoveel verdient? Laten we hun lonen halveren”, stelt Marc Botenga voor.
“We hebben volksvertegenwoordigers nodig die niet buigen voor de belangen van de multinationals”, zegt Line De WItte. “Elke PVDA-verkozene engageert zich om te blijven leven met een gemiddeld werknemersloon. Dat zal voor een Europese verkozene niet anders zijn. En da’s heel ver verwijderd van de 12.000 euro per maand die europarlementairen zich momenteel toekennen.”
Hier vind je het portret van de PVDA-lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen.
Kandidaten van de Partij van de Arbeid (PVDA)
Europees Parlement – Nederlands kiescollege
Effectieven:
1. Line De Witte, 30 jaar, leerkracht, gemeenteraadslid in Leuven
2. Hendrik Vermeersch, 61 jaar, voormalig vakbondssecretaris, medewerker ManiFiesta
3. Janneke Ronse, 36 jaar, verpleegkundige, voorzitster Geneeskunde voor het Volk
4. Peter Vits, 61 jaar, arbeider, vakbondsafgevaardigde
5. Naomi Stocker, 21 jaar, studente, verantwoordelijke Comac VUB
6. Farid Darmach, 41 jaar, bediende, trainingscoördinator
7. Lieve Peeters, 63 jaar, gepensioneerd, voorheen verantwoordelijke programmatie theater en literatuur Zuiderpershuis Antwerpen
8. Feride Karki, 39 jaar, huisvrouw, feministe
9. Johan Tackx, 45 jaar, pyscholoog, mede-organisator Reggae Geel
10. Iman Ben Madhkour, 24 jaar, verantwoordelijke jongerenbeweging RedFox in Antwerpen
11. Luk Vandenhoeck, 67 jaar, syndicalist, antiracist, medewerker Hart boven Hard
12. Jozef Mampuys, 69 jaar, lange loopbaan bij ACV, LBC en kwb, militant voor ACV en Christenen voor het Socialisme
Opvolgers:
1. Aurélie Decoene, 35 jaar, bediende, medewerkster vormingsdepartement PVDA
2. Tim Joye, 29 jaar, arts bij Geneeskunde voor het Volk en disctrictsraadslid in Hoboken
3. Dennis Lauwers, 51 jaar, internationaal vrachtwagenchauffeur, vakbondsafgevaardigde
4. Julie Steendam, 26 jaar, bediende, actief rond internationale solidariteit in Brussel
5. Toon Danhieux, 60 jaar, gezinsbegeleider, vakbondsafgevaardigde
6. Marleen Pollet, 61 jaar, douaneambtenaar, mensenrechtenactiviste
7. Tony Fonteyne, 53 jaar, treinbestuurder, vakbondssecretaris