Foto Lorie Shaull / Wikimedia

Stop Trump, change the world

auteur: 

han Soete

auteur: 

Jo Cottenier

Een gek als president? De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS verontrust de hele wereld. Zijn campagne bulkte van de provocaties aan het adres van vrouwen, migranten, moslims, Mexico, China … Het was alsof Trump geen eigen ideologie of politieke strategie had, maar zich liet zich leiden door zijn temperament. Onberekenbaarheid leek de enige constante. Bij nader inzien waren er toch een aantal terugkerende programmapunten.

Trump wilde de grootsheid van Amerika herstellen door bedrijven terug te halen, invoerrechten te heffen op buitenlandse producten, het vrijhandelsakkoord TPP te schrappen en NAFTA, nog zo’n vrijhandelsakkoord, te heronderhandelen. Trump zou de banden met Rusland herstellen en zich meer concentreren op China. Hij zou de NAVO-bondgenoten meer laten betalen voor hun veiligheid. Hij zou IS binnen de kortste keren verslaan en de grenzen sluiten voor terroristen. Hij zou een muur optrekken om de VS te beschermen tegen Mexicaanse migranten. Hij zou de koolmijnen heropenen, pijpleidingen naar de teerzand-ontginning in Canada voltooien en de klimaatwetenschappers een toontje lager doen zingen. Obamacare zou afgeschaft worden en het geld van sociale projecten zou dienen voor meer militaire uitgaven. Hij zou de belastingen verlagen en toch reusachtige investeringen doen in de Amerikaanse infrastructuur. 

De samenhang in dat alles werd duidelijker naarmate Trump bekendmaakte met welke medewerkers hij zich zou omringen: stuk voor stuk miljardairs en miljonairs. Toch komen die niet uit het klassieke neoliberale establishment. Ze dwepen met de alt-rightkringen van Steve Bannon en co: de meest rechtse en islamofobe middens, racisten die zweren bij de clash of civilisations. Voor de “Trump people” zijn er drie grote bedreigingen: de radicale islam, oneerlijke economische concurrentie en illegale migranten. Dat geeft een beleid van economisch nationalisme en protectionisme, extreme maatregelen voor de binnenlandse veiligheid, pragmatische keuzes van bondgenoten en een onvoorwaardelijke vertrouwen in de militaire versterking van de VS. Voor Trump is Amerika het slachtoffer van de huidige wereldorde en de pineut van de liberalisering die het zelf heeft geïnstalleerd. 

De samenhang van Trumps uitspraken werd duidelijk toen hij zijn medewerkers uitkoos: stuk voor stuk miljardairs en miljonairs die dwepen met de meest rechtse, racistische en islamofobe middens

Trump heeft die overtuiging al langer. In 1987 liet hij al paginagrote advertenties plaatsen in drie grote kranten. Die sloot hij af met de slogan: “Let’s not let our great country be laughed at anymore”. Vrij vertaald: we mogen niet meer met ons laten lachen. Met die boodschap slaagde hij er uiteindelijk in te doen wat niemand voor mogelijk hield: president van de VS worden.

Heel wat factoren speelden in zijn kaart. Er is de aanslepende economische crisis en de vernietiging van arbeidsplaatsen, de belangrijkste as waarop Trump zijn demagogie over nieuwe grootsheid en industrieel herstel kon enten. Er is de nieuwe krachtsverhouding in de wereld – met de stormachtige opkomst van China – die bredere kringen van het establishment verenigt om de suprematie van de VS te herstellen. Er is de dreiging van het terrorisme, dat op zich voornamelijk door de kruistocht van de VS na 9/11 is uitgelokt. Er is de opwarming van het klimaat, die de negationisten in het nauw drijft en de olie-, gas- en steenkoollobby tot een groots offensief beweegt. Er is het gegeven dat de economische crisis van 2008 en daaropvolgende politieke crisis zich begint te keren tegen de politieke elites. In de VS en de rest van de wereld neemt de ongelijkheid toe, de werknemers staan steeds meer in concurrentie met elkaar. De verschillende varianten van het neoliberalisme hebben gefaald, ook dat van Obama. En nu zijn er krachten binnen de gevestigde orde, die teruggrijpen naar oude recepten van nationalisme, autoritarisme en protectionisme.

De Canadese activiste Naomi Klein ziet in de nieuwe VS-regering een machtsgreep door de grote bedrijven. Maar voor haar is dat ook net de zwakte van Trump. “Deze kerel kwam aan de macht met de vetste en brutaalste leugens, door zichzelf te verkopen als een kampioen van de werkende mens die eindelijk zou opstaan tegen de macht van de grote bedrijven en hun invloed in Washington. Een deel van zijn achterban voelt zich al flink bekocht en dat deel zal alleen maar groeien.”

Trump, Wilders, Le Pen, Orbán, De Wever … het zijn krampen van een systeem in ademnood en een tegenreactie op een steeds sterkere roep naar rechtvaardigheid. En het verzet is al aan het groeien. “Er gebeuren gekke dingen”, zegt Bernie Sanders. “Miljoenen mensen voelen zich betrokken bij Obama’s wet voor betaalbare gezondheidszorg. Ze zeggen: ja, die is voor verbetering vatbaar, maar we zien het niet zitten dat 20 miljoen mensen opnieuw zonder zorgverzekering worden gezet. En nu krabbelen de Republikeinen terug. Ze zijn beschaamd en in het defensief gedrongen.”

“We moeten eens goed nadenken over onze geschiedenis om te begrijpen dat dit absoluut zeer beangstigende tijden zijn”, gaat Sanders verder. “Maar we moeten ook goed begrijpen dat in dergelijk momenten van crisis, er elke keer opnieuw, mensen opstaan en terugvechten.”

Wij willen die roep naar rechtvaardigheid alvast luid laten klinken door de straten van Brussel, op woensdag 24 mei om 17.00 u, afspraak aan het Noordstation in Brussel. Time for action. It wil be great and huge. It’s true.

De PVDA roept op om op 24 mei in Brussel, samen met vele anderen, ‘Neen’ te zeggen tegen Trump, zijn beleid en zijn Europese evenknieën.

  • Voor sociale rechten
  • Voor vrede
  • Voor een leefbare wereld
  • Tegen seksisme, racisme & discriminatie

Programma:

  • 17.00 u.: verzamelen Brussel-Noord
  • + Speeches (Standing Rock-activisten, e.a.)
  • 18.00 u.: Protestmars
  • 20.00 u.: Concert (Jaune Toujours, e.a.) + foodmarket

Alle praktische informatie vind je op: www.trumpnotwelcome.be

Dit artikel komt uit het maandblad Solidair van mei  2017Abonnement.

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Ik denk dat Trump graag heeft dat men protesteerd,zo en man denkt dat hij goed op weg is,en je weet hij provokeerd graag en zoekt aandacht goed of slecht het deerd hem niet
Tot nader order speelt den Trump nog altijd de eerste viool.
Tot nader order speelt den Trump nog altijd de eerste viool.
Waarom koppelt u de actie tegen Trump niet met de lopende actie Stop NATO 2017? NATO is een concrete bedreiging voor ons allen. Niet zo abstract en vaag als oproepen tot "respect" van "Stop Trump". De Amerikaanse legertop (en dus ook de NATO-top) nemen de laatste jaren de strategie van "de preventieve nucleaire aanval" aan ("first strike") om de arsenalen van Rusland/ China in één keer te kunnen uitschakelen waarbij die landen dan niet meer betekenisvol kunnen terugslaan wetend dat ze anders volledig vernietigd worden. De reactietijd van de Amerikanen is 30 min., van de Russen en Chinezen maar 15 min. De Russen weten dat en hebben hun strategie daaraan aangepast. Zie de waarschuwingen over "first strike" van Paul Craig Roberts, ex-onderminister van financiën in de VS in de jaren 1980. Volgens hem beleven we de gevaarlijkste periode ooit. In de Koude Oorlog namen de twee kanten aan dat "MAD" (Mutually Assured Destruction") een werkelijkheid was, nu dus niet meer... Een massabetoging moet tenminste de concrete eis hebben dat leiders de "first strike" openlijk veroordelen en de veroordeling inschrijven in de internationale verdragen.