Foto Solidair, Salim Hellalet.

PVDA stapt naar Grondwettelijk Hof als regering pensioen 50-plussers verlaagt

De maatregel om werkloze 50-plussers of bruggepensioneerden tot 165 euro pensioen af te pakken is niet alleen onrechtvaardig, maar ook onwettelijk, zegt de PVDA. Als de regering het plan niet intrekt, stapt de linkse partij naar het Grondwettelijk Hof.

De regering-Michel wil 50-plussers die ontslagen worden op het einde van hun loopbaan een deel van hun pensioen afpakken. Het verlies kan oplopen tot 165 euro per maand.

“Een verregaande maatregel die overal kwaad bloed zet”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “De maatregel komt bovenop een resem andere maatregelen die het recht op pensioen inperken. Dit gaan wij niet laten passeren. We zullen de druk opvoeren totdat de regering de maatregel weer intrekt. Als de regering toch doorgaat met haar plannen, stappen we naar het Grondwettelijk Hof.”

“De regering viseert mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt en op het einde van hun loopbaan werkloos worden of met brugpensioen gaan. De pensioenrechten die ze dan nog opbouwen worden plots ingeperkt. Dat is pure diefstal. Onze pensioenen zijn al lager dan in onze buurlanden. Dat de regering een miljonairstaks invoert in plaats van te besparen op ons pensioen”, alsnog Mertens.

“Deze maatregel is niet alleen onrechtvaardig, maar ook onwettelijk”, bevestigt Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA. “Bruggepensioneerden hebben hun job opgezegd en voor het brugpensioen gekozen zonder dat ze wisten dat dit ging veranderen. De regering verandert de regels tijdens het spel. Dat kan niet zomaar.”

België verbond zich tot de progressieve verwezenlijking en geleidelijke verhoging van de sociale rechten. Het deed dat onder meer in het Europees Sociaal Handvest, geratificeerd in 2004. Het Europees Sociaal Handvest voorziet dat de Europese lidstaten hun bestaande sociale bescherming niet aanzienlijk mogen verminderen. In vakjargon ook wel de ‘standstill-verplichting’ genoemd, afgesproken om een spiraal van sociale afbraak tegen te gaan.

“De beslissing om het pensioen van ontslagen 50-plussers in te perken komt bovenop de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, de verstrenging van het vervroegd pensioen (drie op de vier vrouwen geraken niet aan de nieuwe loopbaanvoorwaarde van 42 jaar), de afschaffing van de pensioenbonus, de stopzetting van de landingsbanen en de beëindiging van gelijkstellingen voor tijdskrediet en loopbaanonderbreking”, zegt De Witte.

“Niet alleen het grondrecht op sociale zekerheid, ook het grondrecht op eigendom is in het gedrang. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kwalificeert pensioen als eigendom. Men kan opgebouwde en bepaalde toekomstige rechten niet zomaar afpakken. Verschillende landen, waaronder België, zijn al op die basis veroordeeld.”

“Indien de regering-Michel volhardt in de boosheid en deze absurde maatregel omzet in wetgeving, dan zal de PVDA daartegen verzet aantekenen bij het Grondwettelijk Hof”, besluit Peter Mertens.

 

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Niet dat ik er zelf persoonlijk voordeel zou bij hebben maar als het ooit zover moest komen stort ik 50 EURO om de kosten te helpen dekken. Ge moogt mij gerust op mijn woord nemen.
Eindelijk iemand die deze mistoestand aan de kaak stelt . Het manipuleren van de bevriende pers het opstoken en verdelen van mensen/arbeider-bedienden onder elkaar moet ophouden. Bij het instappen van Brugpensioen zijn beloftes gedaan die men nu wil afbouwen onder het moto" werkenden eerst" men wil zelfs pensioenopbouw vanaf de eerste jaren van arbeid in aanmerking nemen als men langer dan 45 jaar dienst heeft opgebouwd terwijl men de jaren studie bij beambten met een mooie pensioen dit zelfs kan regulariseren! Daniel Delancker lid sinds 2013
Als je bij de overheid werkt kan je zelfs niet met brugpensioen, werken tot 65 66 67. Daar piept niemand over.. lekker in je zetel zitten vanaf je 50ste en er nog voor betaald worden door de belastingbetaler ... de mooie ambtenarenpensioenfonds zijn voor het A niveau. Pure discriminatie... wie komt op voor sukkels als ik?
Ok
Groot gelijk hebben jullie. Ben zelf bijna 52j en heb gelukkig een knelpuntberoep, maar het kan voor mij ook verkeren. Onze generatie wordt erg gestraft voor de onkunde van vorige generaties politiekers. Wat hebben wij die mensen misdaan? 30 jaar veel afdragen telt blijkbaar niet mee.. Zij vergeten ook dat wij indertijd toen we moesten beginnen aan een laag loon er veel meer werd afgehouden dan nu. Dan zeggen we nog niets over de stoten van DeHaene. Mijn stem hebben jullie alvast!
Ja Den dekkop is à lang in de put en wij betalen nog voor zijn idee, het is maar voor een jaar zegt hij " de solidariteit belasting en bezonder sociale bijdragen" Wij zijn van hem van af maar niet van zijn idee
groot gelijk dat pvda naar het Grondwettelijk Hof stapt. Succes !
Juist allemaal normaal 36 jaar gewerkt hebben het is nu maar 32 jaar want 4 jaar leercontract telt nietmee legerdienst wel en dan gaat de staat nog eens besparen tis op zelfde dat besparen pensioen en ziekenzorg ik denk niet dat wij nog mogen op pensioen gaan want ze spreken al van voor pensioenleeftijd op te trekken op 70jaar dus hoe langer werken hoe meer bedrijfsvoorheffing in staatskas komt
Ben al die leugens zo beu ,alle beloften die ze gedaan hebben bij de vorige verkiezingen nog niets van gezien,steeds maar in de burgers hun portemonnee gegraaid en ze blijven maar graaien genoeg is genoeg we moeten nu onze tanden laten zien ‼️‼️Lid sinds 2013
Dit is de meest associale regering die wij Belgen ooit gehad hebben. Pensioenen zijn heilig voor de mensen, en zijn nu al de minsten van al onze buurlanden en deze regering zo nog maar eens deze verlagen en echte schande. En wat met hun pensioen geen ze dat ook verlagen? Deze regering had al lang moeten vallen, alle besparingen op de kap van de gewone werkende mensen. En zo kan ik nog uren doorgaan.
"Bruggepensioneerden hebben hun job opgezegd en voor het brugpensioen GEKOZEN,....", Ik ken er verscheidene die VERPLICHT en tegen hun wil, op bugpensioen werden geplaatst......
Groot gelijk Het is diefstal. Telkens de klein man moet bekopen. Succes
Van mijn penioen is er all 56 € af 2x 23 € en nog eens 2x 2 €..af als het zo verder gaat zal den boel omploffen En als ze nu nog eens ons geld afpakken waar we belasting hebben betaald ons levenslang is zal Isis nog teklein zijn de bevolking heeft geen respect meer in de politiek en ok wil mijn geld terug what ze gestolen hebben
ik wil deze actie steunen met 20 euro
Beste Zeker afblijven van de lage pensioenen. Waarom geen plafond zetten op de hoogste pensioenen! Neem nu bv pensioenen boven de 3000€ netto/maand, en er zijn er wat hoor. Room deze af tot 3000, zo zal er voor de lage pensioenen een bonus kunnen gegeven worden zodat deze mensen een volwaardig leefbaar pensioen krijgen om de almaar stijgende taksen enz te kunnen betalen. Wat ik ook in vraag stel is dat eens een werknemer al die jaren gezwoegd heeft voor de welvaart van het land en iedere maand tot 40 a 50% belastingen betaald heeft op zijn loon aan handen en voeten gebonden wordt om zijn -uur verdiende spaarcentjes te kunnen besteden hoe en wanneer hij maar wil. De fiscus ( zeg maar regering) ligt contstant op de loer. Zelfs je eigen kinderen een extraatje geven lukt niet meer of daar zijn ze al. schenkingsrecht betalen enz... terwijl we op ons loon in het verleden al zoveel afgedragen hebben voor meneertje staat. Besluit: veel te veel ministers en politiekers......deze moeten toch hun hoge wedde garant stellen. Een land als België die op de wereldkaart maar een speldekop groot is hoeft toch geen 3 regeringen en gewesten te hebben om het land in goede banen te leiden. Veel te veel geld stroomt er naar de gigantische weddes van onze politiekers. Daar afromen zou pas de moeite zijn. Ik had toch eens graag de totale som van ons politiek korps gezien wat er per maand moet uitbetaald worden. Mvg
ik stond er nooit bij stil. de sociale bijdragen worden automatisch afgehouden. neem dat ik de helft van al die jaren dat ik afdroeg terugvraag. dat is een ongelooflijk bedrag, daarmee kan niet alleen ik maar zelfs mijn kinderen op pensioen... nu wacht mij de angst. ik stond onlangs per toeval om 9u in de ikea. ik wist niet wat ik zag. ik dacht dat er een paar bussen gepensioneerden en gesluierde vrouwen waren neergestreken. wat bleek? die mensen komen daar ontbijten. voor 3€ krijg je daar een broodje met een stukje kaas en koffie. de vrouwen kunnen er hun kinderen gratis kwijt in de opvang. Alle sociaal leven is afgebouwd. Bakker? café? beenhouwer? wie van die ouderlingen kan dat nog betalen? ga zielig dood in uw ocmw-kamertje. uw kinderen hebben geen tijd voor u want ze moeten hun veel te dure rekeningen betalen. good luck my friends! Er is nood aan een heruitgave van robin hood.
We zouden het ondertussen al gewoon moeten zijn deze (on)regering valt steeds weer terug op het aanpakken van inkomens die geen of weinig verweer kunnen bieden tegen de opgelegde maatregelen, ze denken er zelfs niet aan andere inkomens aan te pakken, nee hoor, daar doen ze het voor in hun broek, want die zouden zo wel eens naar het buitenland kunnen gaan lopen, het ergste vind ik nog dat de zogenaamde Europese regering zowat alles wat betreft het aanpakken van de kleine inkomens lijkt te ondersteunen
Goed zo; blij te horen dat er nog iemand achter de werkman- werkvrouw staat. Doe zo verder. mijn stem krijg je al voor 100%
Dat die politiekers eens iets van HUN LOON afgeven , nooit gewerkt en op 55 jaar met pensioen en het ergste ze hebben meer dan 2000 euro (en meer) dan per maand.
De uitgesproken rechtse regering heeft ingebonden. Onder DRUK van de PVDA. Dus stemmen wij in 2018/2019 voor de PVDA