Foto David Goehring / Flickr

Pfizer plooit voor groep patiënten en hervat levering Ledertrexate

Geneesmiddelenproducent Pfizer heeft op donderdag 26 januari de levering van het geneesmiddel Ledertrexate in inspuitbare vorm in België hervat. Eind oktober van afgelopen jaar had Pfizer de toevoer stopgezet, naar eigen zeggen omwille van een productieprobleem.

Het in te spuiten geneesmiddel wordt onder meer gebruikt om reumatische gewrichtspijnen en auto-immuunaandoeningen onder controle te houden. Door de beslissing van Pfizer moesten vanaf november veel patiënten hun geneesmiddel missen. Ook de voorraden van de generische variant van Ledertrexate geraakten snel uitgeput. Met als gevolg nodeloze pijn en het verder oprukken van de ziekte bij zeer veel patiënten. Naar schatting 10.000 van hen dreigden in die situatie terecht te komen.

Eén van hen is Peter Franssen (64), patiënt van Geneeskunde voor het Volk in Genk. Hij lijdt aan een vorm van psoriasis artritis. Half januari is zijn voorraad Ledertrexate op en die van de apotheken ook. Zijn ziekte flakkert op. Hij beslist Geneeskunde voor het Volk en de PVDA te contacteren met het voorstel Pfizer via kort geding te verplichten de bevoorrading te hervatten.

Hij baseert zich op de Wet op de Geneesmiddelen van 1964, artikel 12, dat de producenten verplicht een continue bevoorrading te garanderen. In een perscommuniqué zei Pfizer dat de onderbreking van de bevoorrading te wijten is aan een productieprobleem in hun fabriek. Een kwestie van overmacht dus. Maar na onderzoek blijkt dat Pfizer voor de aanmaak van in te spuiten Ledertrexate fabrieken heeft in Duitsland, Portugal, Australië en India. Een productieprobleem in één fabriek kan er niet toe leiden dat de bevoorrading in België gestopt wordt. Tenzij Pfizer de productie van de andere eenheden liever afzet daar waar een hogere prijs betaald wordt.

Verder was het ook duidelijk dat Pfizer te weinig ondernomen heeft om voldoende stock aan te leggen. In te spuiten Ledertrexate is 18 maanden tot 2 jaar houdbaar. Ruim voldoende om een voorraad aan te leggen die het langer houdt dan twee maand. Dat dit niet gebeurde, kan alleen verklaard worden door de wel zeer extreme toepassing van het just-in-time systeem van Pfizer.

Als uit berichten op de Facebookpagina van Peter Franssen blijkt dat een kort geding eraan komt, neemt Pfizer telefonisch contact op met hem. De firma wil de zaak onderling regelen. Maar de patiënt weigert dat en zegt dat er een oplossing moet komen voor alle patiënten in België die hun essentiële medicatie moeten missen. “Dat kan nog weken duren,” antwoordt de vertegenwoordiger van Pfizer. Intussen sluiten nog drie andere patiënten van Geneeskunde voor het Volk zich aan bij de aanklacht die in voorbereiding is.

Op woensdagmiddag 25 januari sturen twee advocaten namens de vier patiënten een “ingebreke stelling” naar Pfizer en eisen dat de bevoorrading binnen de 24 uur wordt hervat. Indien dat niet zou gebeuren, zal de farma-reus gedagvaard worden in kort geding.

Donderdagmiddag 26 januari stuurt Pfizer een fax naar de advocaten waarin de firma zegt dat “vandaag de verpakkingen Ledertrexate 5 mg/2ml geleverd werden bij de groothandelaars, die zo weer in staat zijn bij de apothekers te leveren”.  Navraag van de advocaten en artsen van Geneeskunde voor het Volk bij verscheidene apothekers bevestigt dat.

Pfizer erkent met deze fax haar wettelijke verplichting om het geneesmiddel te leveren en te zorgen voor een continue bevoorrading. De vele patiënten, die voornamelijk kampen met reumatische klachten, kunnen eindelijk hun behandeling verderzetten.

Dit is een belangrijk precedent. Het is de eerste keer in België dat een farma-reus in gebreke wordt gesteld en toegeeft onder druk van een groep patiënten en hun dreiging met een kort geding.

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.