Foto Solidair, Sophie Lerouge.

Pensioenkloof tussen België en buurlanden loopt op tot 50 procent

auteur: 

Webredactie

De kloof tussen de Belgische pensioenen en die van de buurlanden loopt al op tot 50 procent. Dat berekende de studiedienst van de PVDA in een nieuwe studie. Voor de PVDA bevestigt dit dat de eisen van de 70.000 betogers op 16 mei wel degelijk correct zijn, net als de noodzaak om het bedrag van het wettelijk pensioen te verhogen.

“Een werknemer die 40 jaar gewerkt heeft en evenveel verdiende in België, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg en Nederland heeft 40 tot 50 procent meer pensioen in die buurlanden dan in België”, legt PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte uit.

We zien dat de pensioenkloof tussen België, Frankrijk, Luxemburg en Oostenrijk even groot bleef de laatste vier jaren.

De oorzaak van de kloof is niet het langer of minder lang werken, want we vergelijken werknemers die exact even lang gewerkt hebben. De oorzaak ligt bij de wetgeving over de wettelijke pensioenen, die veel minder voordelig is in België.

In de komende jaren riskeert de pensioenkloof tussen België en zijn buurlanden nog verder te stijgen. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau, die aangeeft dat het wettelijk pensioen in verhouding tot het laatste loon voor mannelijke werknemers in België zal dalen met 10 procent.

De pensioenkloof met Duitsland neemt af. “Dit jaar zijn de Duitse pensioenen zelfs onder de Belgische pensioenen gezakt,” vervolgt Kim De Witte. “Dat heeft te maken met het puntenpensioen dat in Duitsland werd ingevoerd in 2002 en sinds vorig jaar volledig van kracht werd. In Duitsland groeit de armoede onder ouderen. Steeds meer gepensioneerden moeten beroep doen op zogenaamde ‘noodhulp’.”

“De meerderheid van de Belgen houdt nochtans vast aan een goed wettelijk pensioen, zo blijkt uit enquêtes. Dat is ook de beste keuze: investeren in sterkere wettelijke pensioenen. Die zijn goedkoper, zekerder en minder ongelijk. Ze zijn ook betaalbaar, zoals Oostenrijk, Frankrijk en Luxemburg bewijzen.”

“De negatieve ontwikkelingen in Duitsland zouden ons moeten duidelijk maken dat we het puntenpensioen beter verwerpen”, aldus Kim De Witte. “Dat systeem zou ons automatisch langer laten werken, voor minder pensioen. De regering wil nog vóór het einde van deze legislatuur een kaderakkoord, maar de beweging die onze pensioenen verdedigt, kan dat nog steeds voorkomen.”

Op de site www.blijfvanonspensioen.be, haalde de PVDA meer dan 30.000 handtekeningen op. De partij roept dan ook op om het puntenpensioen in te trekken. Ze wil ook dat de systemen waardoor men op 58 kan stoppen met werken (zoals brugpensioen, voordelige tantièmes) behouden worden. En dat een pensioen 75% van het salaris beslaat (in plaats van 60% zoals nu), met een minimum van 1500 euro.

“Geef alle mensen een menswaardige oude dag. Dat is sociale vooruitgang. Niet ons langer laten werken voor minder pensioen. Dat is een kwestie van politieke keuzes”, besluit de pensioenspecialist van de PVDA.

Ontdek hier de volledige studie.
 

Teken ook voor onze pensioenen

 

Onze berekening:

Laat ons een hypothetisch geval nemen: Een man die op 1 januari 1955 geboren is en die meteen na zijn studie is beginnen werken, op 1 januari 1978, op zijn 23ste. Zijn eerste jaarlijkse salaris was 7481,25 euro (300.000 BEF). Per jaar kreeg de man een gemiddelde loonstijging van 5 procent. Hij eindigde met een jaarloon van 47.466,55 euro in 2017, na 40 gewerkte jaren).

Welk recht op pensioen heeft zo’n man opgebouwd in België? En in Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk en Nederland (bruto pensioenbedragen):

  • Duitsland: 1.195,27 euro per maand
  • België: 1.225,61 euro per maand
  • Frankrijk: 1.744,40 euro per maand
  • Luxemburg: 1.780,45 euro per maand
  • Nederland: 1.823,33 euro per maand
  • Oostenrijk: 1.889,19 euro per maand


Lees ook De Grote Pensioenroof, het boek van PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte.

Teken ook onze petitie op www.blijfvanonspensioen.be en help ons ze verder bekend te maken!
Of bekijk deze video van Peter Mertens over het puntenpensioen:

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

waarom is een vrachtwagenchauffeur geen zwaar beroep.....we kunnen 15U per dag werken.....als wy stil staan.....om te lossen en laden....minder betaald.....en als je te weinig ryuren hebt......heb je te weinig werkuren.....maar zoals gewoonte zal er geen reactie zyn....
In nederland; ik begon in 1967 te werken (18 jaar oud), pensioenafdracht startte in 1972 (23 jarige leeftijd). Noodgedwongen wgs ziekte gestopt met werken toen ik 50 was. Afdracht was 27 jr. Nu ontvang ik maandelijks 681 euro. Maar in NL is er ook AOW voor ieder die woonde in NL, per gepensioneerde van 762. Ik ontvang dus 1443 pm en niet volgens bovenstaande berekening 1823! Uw berekening klopt voor geen meter, want loonsverhogingen van 5% per jaar konden we alleen maar van dromen! mvg
Toen ik nog actief was werd er van mijn loon, aan de bron, een pensioenbijdrage afgehouden en betaalde mijn werkgevers eveneens een deel voor mijn pensioen. Na 38 (38/45) jaar te hebben gewerkt worden er van mijn staatspensioen 30% belastingen afgehouden en netto 65 Euro/maand solidariteitsbijdrage, een creatie van J-L Dhaene, op dat ogenblik minister van sociale zaken. Uiteindelijk betaal ik door de belastingen die van mijn wettelijk en buitenwettelijk pensioen worden afgehouden zelf mijn legaal pensioen, netto 985 Euro, zes maal minder dan De Wever.
Het is wraakroepend ! Volgende keer stap ik zeker mee in de betoging . Die gangsters moeten stoppen met geld te verbrassen en de werkers geven waar ze recht op hebben .