Paradise Papers : Peter Mertens antwoordt op reactie Guy Verhofstadt

Vandaag maakte de PVDA bekend dat Guy Verhofstadt, de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, jarenlang bestuurder was van een groep die genoemd wordt in de Paradise Papers. “Kwaadwillige leugens van de PVDA” en “fake news”, roept de woordvoerder van Verhofdstadt, die stelt dat “Exmar helemaal niet genoemd in de Paradise Papers". Maar wie “Exmar” opzoekt in de Offshore Leaks Database van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten, komt uit op twee dochterondernemingen van Exmar en Exmar-CEO Nicholas Saverys.

Naast voorzitter van de liberale fractie ALDE in het Europees Parlement was Guy Verhofstadt ook bestuurder van een groep die voorkomt in de Paradise Papers. Dat maakt de PVDA vandaag bekend.

“Dit is fake news in de zuiverste zin van het woord”, reageert Bram Delen, de woordvoerder van Verhofstadt, vanavond. Sterker nog: “Exmar helemaal niet genoemd in de Panama of Paradise papers.” Een flagrante leugen, aldus de PVDA, die erop wijst dat het volstaat om “Exmar” op te zoeken in de Offshore Leaks Database van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten. Dan komt men op twee dochtermaatschappijen die opgenomen zijn in de geconsolideerde jaarrekeningen van de groep Exmar: Exmar Offshare Ltd. en Exmar Offshore LP. Ook Exmar-CEO Nicholas Saverys komt terug in de Offshore Leaks Database.
Nog volgens de woordvoerder van Verhofstadt houdt Exmar Offshore zich bezig “met activiteiten die zich letterlijk ‘van de kust weg’ bevinden, zoals bijvoorbeeld platformen in zee. Dit heeft niets maar dan ook niets te maken met offshore in de fiscale zin van het woord.” Niets is minder waar, aldus de PVDA. Van de de 42 offshore-vennootschappen van Exmar zitten er 36 in belastingparadijzen. “Dat is geen toeval, écht niet”, reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Bovendien moet Exmar zelf maar eens bewijzen welke industriële activiteit ze op de Bermuda's, een dorp met 60.000 inwoners, uitoefent. En welke industriële activiteiten ze op de andere 35 offshore-adressen zou uitoefenen?” Bovendien is de vennootschap Exmar Offshore Ltd. opgericht via het advocatenkantoor Appleby, dat gespecialiseerd is in fiscale ontwijking.

Volgens Delen “verzint de PVDA dingen op basis van een misleidende spraakverwarring”. De benaming van Exmar Offshore Ltd. kun je inderdaad bijna als een woordgrapje beschouwen, reageert de PVDA. Maar deze maatschappij is namelijk niet alleen gericht op de industriële offshoreactiviteiten van de groep, het baggeren “van de kust”, maar gaat ook in strikte belastingtermen over een offshorebedrijf.

Op de website Politico.eu geeft Exmar-CEO Nicolas Saverys dat ook met zoveel woorden toe. Hij noemt de betrokken dochteronderneming “a dormant company” die slechts minimale activiteit uitoefent. En verder zegt hij: “it is the duty of a company executive or manager to find the least-taxable route.” “De plicht om de minst belastbare weg te vinden, is dat de nieuwe vrijheid waarvoor de liberalen staan?”, vraagt Mertens zich af.

Ten slotte stelt zich de vraag of Guy Verhofstadt, die zes jaar lang bestuurslid was van Exmar, op de hoogte was van de fiscale ontwijking. “Ik kan de gedachten van Guy Verhofstadt natuurlijk niet lezen”, reageert Peter Mertens. “Maar ik weet wel dat hij jaar na jaar € 60.000 werd uitbetaald als één van de zes bestuursleden van Exmar. Zou hij gedurende die zes jaar geen enkele keer naar die jaarrekening gekeken hebben?” De PVDA wijst erop dat het in Bermuda gevestigde Exmar Offshore Ltd zwart op wit in de geconsolideerde jaarrekening van Exmar staat, zoals die door alle bestuurders werd goedgekeurd.

“Het gaat niet om een plaatselijke bakker die in die raad van bestuur zit, het gaat om Verhofstadt, een man die alle knepen van het vak kent. Hij weet hoe zoiets verloopt, en hij weet welke landen belastingparadijzen zijn”, aldus Mertens. Volgens de PVDA is het opmerkelijk dat Verhofstadt verschillende keren tussenkomt over deze thematiek in het debat in het Europees Parlement, maar géén vragen stelt als er een constructie in de Bermuda’s opduikt in de rekeningen van één van de vennootschappen waarvan hij zélf bestuurder is. “Daar heb ik maar één woord voor: hypocrisie”, besluit Mertens.

Labels

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Hopelijk heeft de PVDA de middelen om de onderzoeken naar Graailand verder te zetten. De enige partij die aan het graven is waar blijven de anderen met hun opzoekingen.
Wat een schande. Natuurlijk dat die dat ontkend. Goed dat jullie dat buiten brengen. Doe zo verder. Wij moeten met een aalmoes rondkomen en zij leven op grote voet.
Hypocriete vetzak! Ik begrijp nog steeds niet dat een liberale vakbond kan bestaan! Alé doe zo voort,het werkvolk kan er maar beter van worden.
Geachte dames & heren, Waar deze wezens van hogere intelligentie zich in nestelen dart de verbeelding misschien bij velen of toch ni...allicht zitten- of staan de al lange tijd in de wachtkamer v/h schizofrenie syndroom en wentelen zich met alle gemak onder de anderen witte clowns wonderbaarlijk tussen uit alsof de anderen het ni al te goed snappen...hahaha NB; was leerrijke samenvatting Peter... BRAVO Ciao
Dat ze mensen die zo schandalig bezig zijn opsluiten en de sleutel weggooien. Blijkbaar is niets erg genoeg om te doen. Fatsoen is totaal weg bij Guy. SCHANDALIG! Ik ga PVDA stemmen, de enige partij die geeft om de burger!
dezelfde partij waar Verhofstadt lid van eens doet op hun laatste congres een oproep voor de vlaktaks van 30% hun voorzitter durft daarbij als grote stunt zeggen dat dit een sociale vlaktaks is waarbij de laagste inkomens geen belasting zullen betalen dit wil zeggen inkomens tot 12470 € bruto per jaar nu zouden die als kinderloze alleenstaande 1.416 belasting betalen. daartegenover staat dat diegene die boven dit bedrag verdiend eindeloos meer zal overhouden aan de vlaktaks. zo zal iemand die 100.000 € verdiend in dezelfde situatie 13.484,5 € overhouden aan deze deze vlaktaks. Ze zouden het verlies compenseren door besparingen : het zijn nu juist de armsten die besparingen in de overheid het sterkste voelen denk maar aan het huidige +-gratis onderwijs en de sociale zekerheid zij zullen hun belastingvoordeel dubbel en dik terugbetalen verhoging indirecte belastingen raken hen ook dubbel zo hard in hun portemonnee dan de rijkere
Guy Verhofstadt incasseert 6 jaar lang 60000€ per jaar om in de raad van bestuur van Exmar te zetelen. Dat is een totaal van 360000€ voor dat alleen al!! Dat is een bedrag wat een gewone werkmensen heel zijn leven niet eens bijeen krijgt! Wat voor een inkomen hebben zulke mensen eigenlijk in totaal op jaarbasis? Wat doen zij eigenlijk met al dat geld en is dit werkelijk nodig? Wij als gewone burgers moeten in de winkel ons veel ontzeggen omdat ons budget het niet toelaat , het is wikken en wegen en die elite gaan ons de les spellen terwijl ze zwemmen in het geld. In wat voor een absurde wereld leven wij eigenlijk en waarom is voor sommigen veel nog niet genoeg?