Na Rekenhof schiet nu ook Raad van State hervorming vennootschapsbelasting af

Eerder had het Rekenhof al een pak kritische opmerkingen bij hoe begrotingsneutraal de hervorming van de vennootschapsbelasting is. Nu doet de Raad van State er nog een schepje bovenop. De Raad van State vindt dat het principe van de ‘korf’ (de zogenaamde minimumbelasting van 7,5%) strijdig is met het Europees recht, met name het gedeelte dat te maken heeft met de DBI-aftrek (‘definitief belaste inkomsten’).

PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees is duidelijk: “Dit is het zoveelste bewijs dat de hervorming van de vennootschapsbelasting er steeds meer begint uit te zien als een monster van Frankenstein. Bij de notionele interesten hoorden we net hetzelfde verhaal. Het zou begrotingsneutraal zijn, maar in de praktijk was de maatregel een ramp voor de overheidsfinanciën. En nu is het andermaal de bevolking die de factuur zal betalen. De bevolking heeft al zoveel besparingsmaatregelen te slikken gekregen, denk maar aan de indexsprong en de taxshift met zijn vermindering van patronale bijdragen.”

Van Hees stelt dat deze hervorming van de vennootschapsbelasting veel weg heeft van “oplichterij”, want de verlaging van het nominale belastingtarief betekent nog niet dat ook maar één fiscaal achterpoortje wordt afgeschaft. Er zou ook een “korf” komen, met de bedoeling een minimumbelasting van 7,5% in te voeren, maar ook hier zou de praktijk wel eens heel anders kunnen zijn, want deze korf is op geen enkele belastingaftrek van toepassing. Het gaat enkel over uitstellen van aftrekken, wanneer de winsten van een bepaald jaar niet groot genoeg waren om alle aftrekken van het lopende begrotingsjaar op te slorpen.

De studiedienst van de PVDA stelde ook dit jaar weer een top 50 op van bedrijven die het meest profiteren van fiscale achterpoortjes in de vennootschapsbelasting en daaruit bleek dat het gemiddelde belastingtarief tot 1% à 2,5% onder het effect van deze ‘korf’ dook. Heel wat minder nog dan die 7,5%.

Wat de DBI betreft pleit de PVDA voor een fundamentele hervorming van deze gunstmaatregel die de schatkist elk jaar miljarden euro’s kost. De maatregel dient zogezegd om te voorkomen dat winst twee keer belast wordt, maar in de praktijk leidt hij er vaak toe dat winst helemaal niet belast wordt. Maar van een hervorming van deze maatregel is geen sprake. Integendeel, werkgeversorganisatie VBO wist te bekomen dat de regering de aftrek ervan optrekt van 95% naar 100%.

Marco Van Hees stelt ook vast “dat het VBO al aangekondigde – nog voor de minister van Financiën zijn plannen officieel had voorgesteld – dat de hervorming van de vennootschapsbelasting niet begrotingsneutraal hoefde te zijn. Er zijn zelfs ministers binnen de regering die hetzelfde vinden. Deze neutraliteit wordt de grote budgettaire misleiding van deze regering en als deze hervorming erdoor komt, zullen de financiële gevolgen zorgen voor een sociaal drama”.

Persdienst PVDA

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Dat komt ervan als men zich te veel bezig houdt met vermeende ten onrechte uitgekeerde zitpenningen. Tsssst.
Alle moeite van de PVDA ten spijt zal deze regering haar wil toch doordrukken want de bevolking vooral in Vlaanderen steunt hun standpunten. Dat heb ik spijtig genoeg deze week in de media nog moeten vaststellen omdat Bart de Wever weeral de populairste politicus is evenals de N-VA de grootste partij! Blijkbaar vinden de meeste mensen dit beleid OK! Ook in de krant DEZE WEEK (de Streekkrant regio Heist-Haacht-Aarschot) staat er een interview met politicoloog Carl Devos die beweert dat het beeld van graaiers niet klopt. Als besluit formuleert hij : "Als de PVDA denkt de verkiezingen te winnen met de graaicultuur dan zit ze fout" Dus we zullen bij de volgende verkiezingen geen grote verschuivingen moeten verwachten en ik vrees dat dezelfde machthebbers terug aan het roer zullen staan. Het lijkt alsof je wereldvreemd bent als je dezelfde mening toegedaan bent als de PVDA en het is vechten tegen de bierkaai en ook de socialisten zinken steeds dieper weg alsof er geen plaats meer is voor een sociaal Vlaanderen ; rechts is hier de boodschap. De mensen willen er niet van weten om nog solidair tegenover mekaar te zijn en iedereen kruipt in zijn indivualistische en egoïstische hoek , maar of dat op lange termijn zijn voordeel gaat geven voor de gewone bevolking is nog maar de vraag. Zolang je gezond en sterk bent, goed werk hebt en verdient en een mooi centje kunt opzijzetten is dat allemaal OK maar het kan soms vlug keren als het geluk of de gezondheid u niet mee zit en daar zijn blijkbaar niet genoeg mensen zich van bewust. Of stel dat je op pensioen bent en 1200€ per maand krijgt maar in het rusthuis beland waar je 2000€ moet ophoesten. (Ik heb het voorbeeld deze week nog gezien bij een vriendin van mijn moeder) dan mag je nog wat spaarcentjes hebben , hoe vlug zijn die erdoor? En wat moet er dan gebeuren? Eerlijk gezegd vrees ik het ergste voor de toekomst en het lijkt erop dat ik het zeldzame geval ben en dat de meeste andere mensen geen problemen ondervinden met onze huidige beleidsmakers aangezien volgens de laatste peilingen die gevestigde orde goed in het zadel zit. De grote vraag die gesteld moet worden is: hoe komt het dat sociale partijen geen aanhang meer hebben en vooral in Vlaanderen? Ik vrees als ik mijn eigen situatie bekijk , in de toekomst mijn levensstandaard gevoelig zal dalen. Dan mag ik nog voor de PVDA stemmen , we zullen met veel te weinig zijn vrees ik om veranderingen in de positieve zin te kunnen bewerkstelligen.
Waarom denk je dat ik in het buitenland ben gaan wonen, ben bezig nu om uit de eu te gaan wonen, op graaien staat toch geen straf en politiekers en vbo maken samen de wet uit zodat de arme garnaal uitgeperst wordt, uit de eu gaan wonen betekend dat ze mij als ex ambtenaar niet meer kunnen belasten in belgie voor hun eigen profijt, kan zelf der beter van profiteren en desnoods weggeven bij de buitenlanders