Foto Jan Geurts/Flickr

“Minister Tommelein, trek de stekker uit de biomassacentrale van Langerlo!”

De overname van de stroomcentrale van Langerlo door de Finse pelletproducent Graanul Invest dreigt de Turteltaksfactuur met 2 miljard te verhogen. “Onaanvaardbaar”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. De PVDA eist dat Vlaams energieminister Tommelein de stekker trekt uit de subsidies voor grootschalige biomassacentrales.

Subsidies voor biomassa zijn waanzin, zei Open Vld-voorzitster Rutten nog begin mei. “Maar ondertussen komt er opnieuw een Turteltaksfactuur van 2 miljard euro op ons af voor het geplande biomassaproject in Langerlo”, zegt Tom De Meester. “Daarmee dreigen de gezinnen een hoge Tommeltol te betalen voor het falende energiebeleid van de Vlaamse regering.”

De PVDA roept energieminister Tommelein en de Vlaamse regering op om consequent te zijn en de subsidies voor het mastodontproject in Langerlo te schrappen. “De subsidies voor de biomassacentrale van Gent wél schrappen, maar niét voor Langerlo, dat valt gewoon niet uit te leggen. De biomassacentrale in Langerlo kost 2 miljard euro Turteltaks aan de bevolking, is een belangrijke bron van levensgevaarlijk fijn stof en blaast jaarlijks ook nog eens 2 miljard ton extra CO2 de lucht in, terwijl we tegen 2020 juist minder CO2-uitstoot moeten realiseren. Biomassa is niet groen en niet duurzaam.”

“Bovendien zijn er alternatieven”, benadrukt De Meester. “Investeringen in windturbines en zonnepanelen kunnen voor dezelfde energieproductie zorgen, maar voor een veel goedkopere prijs. Als Bart Tommelein echt wil investeren in een duurzame toekomst, trekt hij maar beter de stekker uit de miljardensubsidies voor grootschalige biomassa.”

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Tommeltaks? Nee bedankt!Niet in mijn naam! Wie gaat er MIJN BANKREKENING subsidiëren? Alvast niet onze ministers,( Vlaams of federaal, het maakt niet uit!) ONZE MINISTERS SPONSOREN ENKEL ZICHZELF!
beste Tom ik ben al zeer lang in de partij en ben ook een tijd tewerkgesteld geweest in de centrale van langerlo op dit ogenblik ben ik in pensioen graag wil ik toch even reageren op je artikel om de stekker uit dit project te trekken ik vind dit een vrij populistisch standpunt en verwacht eigenlijk niet van onze partij dat men zo een standpunt inneemt het is namelijk ook zo dat als je dit project stopt er ook serieuze gevolgen zijn : om te beginnen staan er weer min 100 mensen op straat (het personeel van buiten uit niet meegerekend) ten tweede heeft België deze ombouw nodig om aan hun doelstellingen te geraken tegen 2020 ten derde zelfs al zou men met "alternatieve energie" de doelstelling kunnen halen dan nog zal de subsidie naar deze projecten moeten gaan want anders zijn ze niet rendabel ten vierde roept ook onze partij over die alternatieve energie alsof het een mirakeloptie is ,wel laat duidelijk zijn deze alternatieven zijn ook niet zo milieuvriendelijk als men laat uitschijnen integendeel in plaats van staan te roepen om dit project te verwijderen zou onze partij eerder moeten het standpunt innemen dat de turteltaks weg moet en dat de subsidies bekostigt dienen te worden via een anders kanaal zoals het oorspronkelijk de bedoeling was nl via belastinggeld (dit is nog altijd de meest geschikte manier om iedereen volgens zijn mogelijkheden laten mee te betalen (in dit geval de milieudoelstellingen halen) u zegt ook dat er alternatieven voorhanden zijn maar zoals ik al gezegd heb kost dit ook handen vol geld (gaat maar eens na wat men krijgt per MWH voor een windmolen) maar de sector zegt zelf dat als te trent van windmolens en zonnepanelen de verkoop zou halen van de gouden jaren men nog steeds Langerlo erbij moet hebben om de doelstellingen te halen persoonlijk heb ik het dus heel moeilijk met al deze uitspraken rond dit project gr johny
Wat een belachelijk verweer. Als die bestaande centrale verwijderd wordt omdat ze niet wordt omgebouwd komt er terrein vrij om andere projekten te realizeren waar misschien 500 mensen aan de slag kunnen. Ik denk ook dat het de doelstelling is om minder uitstoot te gaan realizeren. De uitstoot van zo een pelletcentrale kan nooit exact gemeten worden!!! Daarvoor moet men exact weten wat er in die pellets verwerkt word en dat ga nooit te weten komen. En dit zinnetje """""ik vind dit een vrij populistisch standpunt """ Popullistisch komt van gepeupel wat in de middeleeuwen eigen was aan de rijken om de gewone mensen te benoemen. Wat jij dan bedoelt is zet de klok terug naar de middeleeuwen want toen kwam ook alle energie uit hout en kolen!!!
Mijn moeder woont daar al bijna heel haar leven ... in Sledderlo..ze heeft al borstkanker + longkanker gehad ... zij heeft niet veel long meer over ... hierbij wil ik ook aan de bevoegde Minister Bart Tommelein vragen om deze absurde subsidie's te stoppen! Ten eerste dankzij de gevaarlijke fijnstofuitstoot + enorme hoeveelheden CO₂ en alsook om deze Turtel/Tommel-taks stop te zetten. Zeer spijtig dan voor de 100 mensen die daar nog tewerkgesteld zijn maar andere jobs zijn altijd nog te vinden ... maar een mensenleven is niet te vernieuwen ... "gezondheid" primeert nog altijd "boven alles" vindt ik toch of heb ik het mis? Groeten.
Waarde landgenoten, weten nog heel goed wanneer partij genoot op de proppen kwam met het transparante idee dat aan het monopolie van Elektrabel een halt wordt toegeroepen en naar meer concurrentie spelers op deze markt moesten meespelen dat de prijzenpolitiek gunstiger ging beïnvloeden voor de consumenten ect.... Wat blijkt nu enkele jaren later...juist...moet er nog tekeningentje bij gemaakt worden misschien of anders... Zoals nog enkele andere basisbehoeften is Energie Business een fair handelen en taak van het Federaal niveau met juist een bijdrage naar ieder(s )menselijk vermogen en net niet andersom zoals enkele politieke artiesten naar trachten te werken... Foei...Foei toch... Ciao
Hallo, Er mag gewoon niet aan gedacht worden om zulke vuiligheid te laten bouwen. Laat die firma die vuiligheid maar in Finland bouwen ( en er mee stoppen om bomen gewoon te vermalen om op te stoken ) maar daar mogen ze dat niet. Maar ook moeten alle houtkachels, pelletkachels open haarden enz verboden worden of verplicht worden om rookgasfilters op hun uitlaat te laten plaatsen. Dat men hier ook maar de regel toepast van ""de vervuiler moet betalen ""