Screenshot rtbf.be

Miljonairs blijven buiten schot, wij betalen de rekening

auteur: 

Webredactie

Een effectentaks zonder effect en nepjobs voor jongeren. “Met fiscale en sociale rechtvaardigheid heeft dit zomerakkoord niks te maken”, zegt de PVDA. “Zieken, gepensioneerden en ambtenaren betalen de rekening voor de verlaging van de vennootschapsbelasting.”

Effectentaks

“De effectentaks is een lachertje”, zegt de PVDA. “Wie 1 miljoen euro aandelen op een effectenrekening heeft staan betaalt nauwelijks 750 euro. Bovendien krijg je daarvan al meteen 180 euro terug omdat winsten uit dividenden minder belast worden. Volgens fiscaal expert Michel Maus gaat het over een ‘homeopathische belasting’ die niets met fiscale rechtvaardigheid te maken heeft.”

“De effectentaks zal nauwelijks iets opbrengen”, voorspelt de PVDA. “De inkt van het regeringsakkoord is nog niet droog, en de taks wordt al ontweken. Beleggersfederatie VFB en de topman van Febelfin kondigen vandaag al aan dat beleggers hun rekening gewoon over verschillende banken kunnen splitsen om de taks te omzeilen. De effectentaks lijkt wel speciaal ontworpen om vooral géén ‘effect’ te hebben.”

“Na de rijkentaks – ingevoerd in 2011 en in 2012 alweer afgevoerd – en de speculatietaks – die het ook maar één jaar heeft uitgehouden – is de effectentaks opnieuw een voorbeeld van de gebakken lucht waar deze regering zich in specialiseert. Met fiscale rechtvaardigheid of een miljonairstaks heeft dit niks te maken.”

De PVDA pleit voor een volwaardige miljonairstaks waarbij alle vermogens boven 1 miljoen euro belast worden aan een progressief tarief van 1% tot 3%, gekoppeld aan een inventarisatie van alle vermogens in een vermogenskadaster. “Dat is de enige manier om te vermijden dat superrijken de belastingen ontwijken.”

Jobs : het gras van de buren afrijden

Het zomerakkoord zet zwaar in op een forse flexibilisering van de arbeidsmarkt, aldus de PVDA. “Jobs, jobs, jobs”, herhaalde premier Michel op de persconferentie. Maar waar dan? Ja, de flexi-jobs worden uitgebreid, van de horeca naar bakkers en kappers. Maar dat zijn bijjobs voor mensen die al een job hebben en daar niet van kunnen leven. Hetzelfde met de maatregel om mensen die 4/5e werken en gepensioneerden tot 500 euro belastingvrij te laten bijverdienen als babysitter of door het gras van de buren af te rijden. Dat zijn Amerikaanse toestanden, met volwaardige tewerkstelling heeft dat niks te maken.”

De beruchte taxshift ten gunste van de werkgeversbijdragen kost 1 miljard per jaar. De regering belooft dat hij volledig zal worden uitgevoerd. Een cadeautje voor de bedrijven, dat tussen nu en 2020 zal oplopen tot 3,2 miljard. Die taxshift zou moeten helpen om meer jobs te creëren. Het resultaat is echter rampzalig. De helft van de nieuwe jobs die deze regering heeft gecreëerd, zijn jobs tegen een minimumloon, en vaak nog deeltijds bovendien. 65% ervan zijn banen zonder zekerheid en het risico op armoede voor mensen met een baan was nooit eerder zo hoog.

En deze regering blijft hetzelfde pad bewandelen. Meer flexi-jobs, meer nachtwerk, herinvoering van de proeftijd. De proeftijd, die in 2014 werd afgeschaft, zal opnieuw worden ingevoerd en de duur van de opzegtermijn wordt verkort. De werkgevers zullen de werknemers in de eerste maanden dat hun contract loopt sneller kunnen afdanken en, vooral, ze minder moeten uitkeren.

In de e-commerce zal het nachtwerk veralgemeend worden. Nachtwerk is echter de oorzaak van heel wat gezondheidsproblemen, ook op fysiek vlak.

“Interimjobs worden veralgemeend, nu ook bij de overheid, terwijl tegelijk de vaste benoeming bij overheidsdiensten, behalve bij politie en justitie, verdwijnt. Dat is de toekomst die deze regering in petto heeft voor jongeren: vaste, volwaardige jobs worden geschrapt en vervangen door precaire nepjobs: interims, onderbetaald nachtwerk, en flexi-jobs.”

Verlaging venootschapsbelasting betaald door … de ziekteverzekering?

De PVDA verzet zich ook tegen de verlaging van de vennootschapsbelasting. “Wie gaat die  betalen? Die zakt voor kmo’s van 25 naar 20 procent, voor grote ondernemingen zelfs stapsgewijs van 34 procent naar 29 procent volgend jaar en 25 procent in 2020. Op die manier wordt de sokkel uit de overheidsinkomsten geslagen. De regering creëert haar eigen begrotingstekort.

De rekening wordt opnieuw betaald door diegenen die altijd de rekening betalen: de zieken, de gepensioneerden en de werklozen. In de gezondheidszorg, de pensioenen en de werkloosheid moet opnieuw voor 502 miljoen euro verder worden bespaard. Dat is onaanvaardbaar. Is dat de ‘sociale rechtvaardigheid’ die CD&V-minister Kris Peeters aankondigt? Deze regering kiest de kant van miljonairs en multinationals. Wij willen een regeringsbeleid dat investeert in volwaardige jobs en sociale prioriteiten.”

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

De CD&V lijkt mij nog de meest rechtse partij van allen. Tja, den ARCO, hein. Maar we zijn er nog niet. 400 miljoentjes van Belfius voor de gedupeerden. En van wie is Belfius. Juist ! Van de staat en dus voor een groot deel van het gepeupel. Gaat EUROPA dat goedkeuren ? Wordt vervolgd.
laat ze maar doen , hopelyk betalen met de eerst volgende verkiezingen casch voor al hetgeen ze nu niet gedaan hebben!!
De effectentaks is een klucht: de rijken zullen meerdere effectenrekeningen bij meerdere banken openen en er zal nauwelijks controle op zijn! Handen af van de vaste benoeming bij ambtenaren!
Als ambtenaar stel ik vast dat deze maatregel er enkel en alleen komt als een besparing . Contractueel personeel kunnen nog altijd niet naar een hoger weddeschaal worden ingeschakeld. Zodoende moeten deze mensen dan ook minder betaald worden . Een beëdigd ambtenaar is nog altijd een functie die nog een stuk de rechten van de mens moet naleven .zoals duidelijk men de eed moet afleggen . Contractueel ga dit nooit moeten doen . Dus in principe zijn die mensen officieel niet gebonden aan wetten of regels . Mvg Cedric
Goeienavond, Ik ben bijzonder boos over het (zomerakkoord). Al vele malen heb ik gedacht om via Facebook mensen op te roepen om als " Burgerlijke ongehoorzaamheid" te weigeren hun belastingen te betalen, zolang er geen echte belastingen komen op de grote vermogens. Het is een schande en de zoveelste kaakslag en minachting voor de burger. Alleen durf ik dit niet aan, maar als groep...?
Mijnheer of Mevrouw Evenepoel ik begrijp volkomen uw boosheid. Burgerlijke ongehoorzaamheid echter zal alleen maar tot gevolg hebben dat de machtshebbers het politieapparaat en in het slechtste geval defensie zullen inzetten tegen hun eigen volk. Vergeet niet dat de partij NVA het zeggenschap heeft over die twee gewapende instellingen, wat heel slim bekeken is van hun partijleiding trouwens. We moeten terecht een halt toeroepen aan de oneerlijke verdeling van de rijkdommen van de aarde en de hebzucht van een klein groepje mensen. Een groepje mensen die ons blijkbaar beetje bij beetje volledig monddood wil maken. We hebben daarom in eerste instantie een vereniging nodig die al de mensen vertegenwoordigt, ook de rijken, die niet meer akkoord gaan met de huidige oneerlijke toestanden. Ik zie maar één oplossing, massaal aansluiten bij de PVDA/PTB. Deze partij heeft nog nooit geregeerd en heeft dus geen verleden waarop ze kunnen aangesproken worden. PVDA/PTB is ook de enige partij die opkomt voor het welzijn van de ganse bevolking in dit land. Ik zou zeggen geef ze de kans om er iets aan te doen, wordt lid zodat we samen een betere wereld op poten kunnen zetten.
Schande,schande,schande...andere woorden heb ik er niet voor...deze malafide-Rijken-Regering is tevreden dat ze de Rijken nu wéér rijker kunnen maken en de armen NOG armer.. en dit gaan ze nu ook nog vieren op Tomorrowland!??Het blijft gewoon totaal de 'verkeerde' kant opgaan..!Ze zijn echt niet goed bezig...Huurwaarborg terug van 2 naar 3 maanden..indexsprong klaar gekregen..maar de huurprijzen werden NIET geblokkeerd?Pensioenleeftijd opgetrokken naar 67j terwijl ze goed weten dat de gewone mens tegenwoordig nog met moeite aan de 70 komt,maarja dit is hetgene ze willen bereiken..dat we héél ons leven werken en véél afdragen zodat ze ons daarna niets moeten terugbetalen..!BTW op stroom opgetrokken van 6% naar 21%,alsof het een luxe-produkt is?Terwijl de Rijken volledig buiten schot blijven?Deze Gangster-Regering is Belgie oftewel Vlaanderen,volledig naar de verdoemenis aan 't helpen en ze dienen zéér dringend een HALT toegeroepen te worden!!!Reactie is nu méér dan ooit gewenst!!!
750 euro -180 euro per jaar=570 euro wat een enorm bedrag, oei één keer per jaar eens minder op restaurant gaan. Lachwekkend, schrijnend, triestig, ... Gisteren de kampioenen opgezet inplaats van de politieke commentaren, we konden de lachende gezichten niet meer verdragen. Schaam je politiekers.
Ik denk dat rijke mensen zich nu beschaamd voelen of zelfs beledigd zijn omdat ze "maar zo weinig mogen bijdragen"...
Die "arme rijken" zijn nu echt beschaamd en voelen zich zwaar beledigd omdat ze maar zo weinig mogen bijdragen... Die "sukkelaars"...
Deze Regering is ALLES wat een Regering NIET zou moeten/mogen zijn.... Dit is een AFBRAAK-Regering!Een malafide bende die er enkel is om de Rijken te dienen en de armeren onder ons te verarmen..! Standvastige jobs bestaan dankzij 'hen' bijna niet meer... Wij worden gebruikt als "wegwerp-produkten"..!Totaal respectloos en meedogenloos!!! Vele werkgevers werken dankzij deze bende,bijna enkel nog met 'tijdelijken' en/of jobstudenten..! Hierbij nogmaals het groot bewijs.. Hiertegen moet met hoogdringendheid, actie ondernomen worden..wij mogen deze bende het land NIET meer verder laten leiden (lijden)..!!! Het enige wat ze doen is ons land verder in de verdoemenis helpen... :/ En de kloof tussen arm en rijk enkel maar vergroten..!
Centrum-rechtse regering staat gelijk met meer voordelen voor de rijken en alle lasten voor de anderen. Het stond in de sterren geschreven. Dat er in de 21ste eeuw nog zoveel onbekwame kiezers zijn (naïevelingen zoals zij zeggen) is daar de oorzaak van...
Uw voorgestelde miljonairstaks is (in verhouding) 10 x zo hoog als in Frankrijk. Dat gaat de echt rijken onmiddelijk wegjagen. Zoiets kan alleen in internationaal verband. Waarom houdt u vast aan voorstellen waarvan u weet (of zou moeten weten) dat u hierom achter uw rug om wordt uitgelachen? Niemand neemt dit serieus. En inmiddels leidt dit de aandacht af van voorstellen die wél serieus zijn en een kans maken. Zonde! Letterlijk en figuurlijk.
Voor een rechtvaardige fiscaliteit moet ook de personenbelasting (loontrekkenden, éénmanszaken, ...) toch evenredig omlaag? Of zijn het enkel de kleintjes die weeral moeten boeten? Liberale neo-nazi's beweren dat bedrijven anders België zouden verlaten m.a.w. landverraders toch? Echte Belgische werkgevers geven om de Belgische werknemers of niet soms? Toch eerst de mensen en niet de winsten die er toch al ruim zijn?
Hopelijk halen jullie volgend jaar een klinkende verkiezingsoverwinning ! Ik wens jullie veel meer dan 6 zetels in Vlaanderen . Mijn stem uit Lissewege - Brugge is alvast voor jullie gereserveerd !
Vanaf 2018 mag iedereen 500 € per maand bijverdienen, belastingvrij, enige voorwaarde is geen oneerlijke concurrentie met bestaande beroepsgroepen . Dan moet de minister maar is uitleggen hoe dit zit met de vrijwilligers bij de brandweer, is dit dan heen oneerlijke concurrentie voor de 4500 brandweermannen dewelke dit hun hoofdberoep is.
De CD&V is geen verrassing. Dat is sinds de oprichting van België , de partij van de machtige en rijke elite. Hun zogegenaamd sociaal profiel, dient enkel om te sussen. De nieuwe rechtvaardige belastingheffing, zal enkel een symbool worden , waarbij Jan met de Pet zich al gelukkig mag prijzen indien hij niet het kind van de rekening wordt.
De effectenrekeningen ondergebracht in een vennootschap zouden worden vrijgesteld. Whoahahahahaha. Ze gaan Trumpie nog naar de kroon steken met hun galgenhumor.
CD&V-minister Kris Peeters is een mol van de werkgevers organisaties
Mollen kunnen verjaagd worden met een toestel dat ultrasone geluiden produceert. Een soort ultrasone-vibrator dus. Uiterst diervriendelijk en misschien nog prettig ook.
Wie na zijn 50ste werkloos wordt, voelt dat binnenkort ook aan zijn pensioen. terwijl juist deze mensen heel vroeg gestart hebben met werken . Wij zijn de generatie die alles zal moeten betalen . Wie langer dan een jaar werkloos is, zal vanaf 2019 terugvallen op het minimumrecht bij de pensioenopbouw. 20 miljoen willen ze besparen en we hebben al het laagste pensioen van onze buurlanden . Als arbeider is het beter niet meer te werken om die 100 euro verschil op uw pensioen is minder belastingen. Van nu af koop ik zo weinig mogelijk in België . Zo weinig mogelijk steun geven en als het warm word vertrekken .
VLD stelt nu ook al vrij wapenbezit voor. Sedert wanneer zijn winsten door wapenverkopen belangrijker dan mensenlevens? Waarom moeten mensen langer werken? Om nog meer winst naar de bedrijven te versluizen? Moeten 55+ ers vrij kunnen kiezen of hun gezondheid het nog toe laat om verder te werken? Eenvoudig gezegd: NVA en VLD: money: yes, morals: no!
De rijke elite ziet blijkbaar de rampzalige gevolgen van het ultra-rechtse beleid met rasse schreden naderen. Daarop zou dan maar het best worden geanticipeerd door het vrij wapenbezit in te voeren zodat men het gepeupel een paar ballen door het hoofd kan jagen mocht het ietwat te opstandig worden.
binnenkort organiseren ze in kortrijk jachtpartijen op werklozen en bruggepensioneerden. Dan is het toch logisch dat "de heren" nu al een beetje kunnen oefenen?
Gaan we naar een gemanipuleerde derde wereldoorlog wanneer wapenverkoop door de superrijken belangrijker wordt dan mensenlevens? Stonden onze Europese politici groen te lachen toen Trump zijn wapens bij ons wilde verkopen bij zijn bezoek aan de NAVO? Moeten wij ook meer dan 100 miljard euro's aan wapens kopen?
Bon, allez. Voor wat de effectentaks betreft gaan ze de achterpoortjes sluiten terwijl de HOOFDUITGANG inzake belastingfraude allerhande wagenwijd blijft openstaan. Dat men het gepeupel in deze voor één of ander soort debiel neemt stoort mij de facto nog het meeste.
Hoelang gaan de Belgen dit nog slikken,die corrupte regering ze steken hun zakken vol en dan gaan ze nog de gewone burger nog wat bepikken het is een schande Belg te zijn. Ik ben zeer benieuwd bij de volgende verkiezingen alhoewel het zijn allemaal dezelfde GRAAIERS.
ik denk dat onze christelijke partij in deze nog de vuilste rol speelt! van nva weet je dat , vld doet alles voor bedrijven, cd&v speelt voortdurend toneel voor de stemmen van beweging;net en acv en zo. ik heb hier nog een mail liggen van cd&v van een paar maanden geleden, dat er niets zou veranderen voor de bruggepensioneerden die in het systeem zitten. Het zou me niets verwonderen moest peeters zelf dat verhaaltje van quickenborne verzonnen hebben om een excuus te hebben om al die werklozen te straffen. vervang het woordje "werkloos" in het zomerakkoord door "joden"..er is in 80 jaar niets veranderd!
wat bruggepensioneerden betreft is er zeker sprake van contractbreuk en ongelijke behandeling. kan pvda in navolging van truttelproces ook geen proces aanspannen? als dat gewonnen wordt mogen alle mensen die werkloos waren eens héél goed nadenken voor wie ze stemmen!!!
Enkel de maatregelen die het gewone volk treffen gaan uitgevoerd worden. Dat zijn we al gewoon van deze regering. Komt er nu ook nog bij dat de 50+ gestraft zal worden als ze straks geen nieuwe baan vinden binnen het jaar van ontslag. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen voor de arbeiders. Het gaat er deze regering enkel om het pensioen zo laag mogelijk te houden. Een echte schande is dit om zo te profiteren van de mensen die jarenlang voor hun pensioen gewerkt hebben. Dan durven de zelfbedieners nog zonder schaamte zeggen dat ze het gewone volk niet willen treffen met hun zomer akkoord.
da's toch normaal? dynastie de croo is stinkend rijk, michel verdient "nie slecht " in europa. welke dynastie zou nu geld gaan pakken bij zijn eigen familie en vrienden? als ik nu een klein pensioentje heb,zou ik toch ook geen wetten maken die geld afpakken van de kleien pensioentjes?
Ne zot dat geen toeren doet is gene zot
De prototypes van de VLD. Gisteren : vrij wapenbezit. Vandaag : afschaffen kindergeld. Wat een intellect. Aristoteles is er niks tegen.
De bonussen in de privé zouden tot 5 maal mogen verhoogd worden? Is het daarom dat de vennootschapsbelasting moest dalen? Het is nu toch voor iedereen duidelijk dat de rechtse partijen de staatsinstellingen en in het bijzonder de staatsambtenaren (onderwijs, leger, financiën, ...) uitbuiten of afstraffen voor enorme voordelen in de privé? Wanneer komt de grote volksopstand? Hoog tijd voor een centrumlinkse regering!
Ik ben ooit lid geweest van NVA, maar na het lezen van het regeringsakkoord ben ik gaan praten met NVA zelf. Ze gaven nergens antwoord op en mijn opmerkingen dat ze enkel de burger pakten werden afgedaan als niet ter zake doende want het zou later beter worden. We zijn nu dik 2 jaar verder, en nog altijd heeft deze regering en vooral de NVA niets laten zien van veranderingen buiten dat het ons enorm veel geld kost. Dat geld kosten zou niet zo erg geweest zijn indien ze zelf hun pensioenen hadden aangepakt zoals beloofd, zelf hun mandaten aangepakt zoals beloofd, postjes aangepakt zoals beloofd, etc etc etc. Niks van dat alles, ze hebben de burger gepakt en zichzelf zijn ze aan het verrijken. Helemaal niks maken ze waar. Ik ben altijd rechts geweest, maar ik twijfel of rechts danwel links het antwoord is. Mij valt het op dat de PVDA voornamelijk menselijk is, ik dacht dat ook van NVA, dus ga ik PVDA stemmen. Kijk naar Dexia, daar zit nu die bankrover van Fortis! HOE KAN DIT? Die hoort in de bak! Kijk naar Termont, wat die allemaal uitvreet in Gent, hoe kan die er nog altijd zitten? Kijk naar Tommelijn die mensen zonder zonnepanelen laat opdraaien voor de certificaten, maar hij laat de grote bedrijven wel ongemoeid. En NVA alsook CD&V steunen dit. Hoe kan dit? Wat we nu hebben is een waardeloze geld verslindende regering. NOOIT MEER DIT! Hoe kan het dat die corrupte stelende politiekers met alles wegkomen? Ik snap dit dus echt niet!
Dit is weer eens een lachertje !! Pensioenen, werkloosheid dit jaar omhoog van 2 % , en de levenskost hoeveel gaat deze omhoog per jaar ??? De graaiers dit hierover beslissen moeten maar eens een jaar met een inkomen van een gewone gepensioneerde gaan leven, en we zullen dan zien hoelang ze het gaan volhouden !!
Tenzij verstrooidheid van mijnentwege, lees ik nergens iets over de nieuwe schandelijke maatregelen tegen oudere werklozen. PVDA: ook verstrooid uit vakantie?
Mister of misses Hollands, ge hebt gelijk. Hier moet een punt van gemaakt worden want zo maar naar een soort minimum pensioen vallen terwijl ge meer dan 30 jaar gefakt hebt kan niet.
Ik heb bij het kabinet van Peeters gevraagd hoe ze de jobs tellen. Als men zegt dat er 100 jobs zijn bijgekomen: zijn dat voltijdse jobs of tellen ze dan ook een schoonmaker die 2 uur per dag gaat werken? Het antwoord sprak boekdelen: "Dat moeten we aan onze specialisten voorleggen". Enkele weken later heb ik gevraagd of de specialisten al tijd hadden kunnen vrijmaken om hier naar te kijken. Dat is maanden geleden, en ik wacht nog op het antwoord. Als Peeters niet weet wat hij rapporteert, en daar een vrije interpretatie aan geeft... mogen wij dat voortaan ook, op onze belastingsbrief, om maar iets te noemen? Als ze geen oprecht antwoord kunnen geven, komt dat over als bedrog. Sorry meneer Peeters!