Gwendolyn Rutten en Vincent Van Quickenborne. (Foto Wikimedia)

Mensen die langer werken verliezen 83 tot 187 euro per maand

auteur: 

Webredactie

De ministerraad herbevestigt de hervorming van de pensioenen voor oudere werklozen. "We willen mensen die werken belonen", zegt premier Michel. “Niemand zal pensioen verliezen. Met deze regering krijg je er pensioen bij”, beweerden Gwendolyn Rutten en Daniel Bacquelaine eerder deze week. “Het lijkt wel alsof de premier, de voorzitter van Open Vld en de minister van Pensioenen aan collectief geheugenverlies lijden”, antwoordt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

"De regering-Michel schafte de pensioenbonus af. Die zorgde voor een opwaardering van het wettelijk pensioen met 83,2 euro per maand voor iedereen die actief bleef tot 65 jaar en 187,2 euro per maand voor iedereen die actief bleef tot 67 jaar (brutobedragen).” 

“Het doel van die pensioenbonus was tweeledig”, vertelt PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte. “Ten eerste was het een financiële stimulus om langer te werken. De spreekwoordelijke wortel naast de stok. Maar daarnaast was het ook een manier om de lage pensioenen in België te versterken. Onze wettelijke pensioenen zijn bij de laagste van Europa en veel werknemers en kleine zelfstandigen gebruikten de bonus om hun pensioen wat op te trekken.”

Dat die pensioenbonus zijn effect niet miste tonen we hier. In januari 2013 genoten 119.585 werknemers en zelfstandigen van de pensioenbonus. Tussen 2014 en 2019 zouden daar nog eens 150.432 mensen bijkomen. Daarvoor was 135 miljoen euro voorzien in de begroting. Maar dat geld heeft de regering Michel nu geschrapt. Het gevolg is dat 150.432 mensen in de toekomst 83,2 tot 187,2 euro per maand minder pensioen zullen trekken.

“De regering-Michel zet niet zomaar in op langer werken. Ze knipt rechtstreeks in onze pensioenrechten", besluit Peter Mertens. "Andere keuzes zijn mogelijk en nodig. België spendeert 11% van haar bbp aan de pensioenen. In Oostenrijk ligt dat percentage op bijna 15%. Daar zijn de pensioenen dan ook een stuk hoger. En het is perfect betaalbaar als we de hoogste vermogens wat meer belasten”.

 

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

En toch ZOU volgens een recente peiling met een rechts rekje aan de NV/A de grootste partij blijven met zo een 30% van de stemmen. Hahahahaha. Der Kaiser zonder kleren. Symbolischer kan niet.
Op een partijbijeenkomst waarschuwt onze Premier voor extreem-links. Hola, de schrik zit er goed in. Premier, luister eens goed, écoute bien want ik weet dat ge dit leest. Kijk eens naar Portugal. Een zeer linkse regering en wat gebeurt er ginder. Awel brave jongen, het gaat ginder de zéééééééééér goede kant op voor de WERKMENS. En dát is wat de PVDA / PTB wil bereiken. Hebt ge er misschien iets op tegen met uwen onnozele MANTRA. En ge moet U geen illusies maken met die gemanipuleerde peilingskes. Het STEMHOKJE is dat telt. Zeg maar dat ik het gezegd heb.
Nu dat Der Kaiser zijn ware zijn ware gelaat heeft laten zien roept Van Krieken op tot een V-front. Een V-erliezersfront dus. Hahahahaha. Dat ik dat nog mag meemaken. Lang leve het B-front gevormd rond de PVDA / PTB. Tot spijt van wie het benijdt.
België spendeert 11% van haar bbp aan de pensioenen. In Oostenrijk ligt dat percentage op bijna 15%. Daar zijn de pensioenen dan ook een stuk hoger. En het is perfect betaalbaar als we de cadeaus voor de bazen afschaffen sociale bijdragen zijn van 33% naar 25% gezakt een heel pak werklozen worden gedwongen om nep stages en zo gezegde opleidingen (jobs waar je geen opleiding nodig hebt)IBO en wat nog te volgen voor hun werkloosheid uitkering en soms een supplementje van de baas een opleg die de werkloosheid uitkering gelijk brengt met het neto loon voor die job +- 400 of 500€ voor de baas voor sommige van die stages krijg je niets extra op je werkloosheid uitkering
Wat kan je van deze regering nog zeggen ...Ze zijn corrupt,ze bestelen ons...En zo kunnen we nog een tijdje verder gaan ! Deze regering moet gestopt worden...ze zijn niet voor de gewone burger...Maar voor de rijken en hun eigen zakken te vullen....Ik hoop dat de PVDA er iets kan aan doen...Mijn steun hebben ze al !