Op 6 september stelde de PVDA een tienpuntenplan op om van armoedebestrijding echt een prioriteit te maken in Antwerpen. (Foto Solidair)

Maak een topprioriteit van betaalbaar wonen en een inkomen boven de armoedegrens

auteur: 

Webredactie

Vijf jaar na de reportage over ‘Arm Vlaanderen’ keerde de ploeg van Pano terug naar de gefilmde gezinnen. Pano toonde vanavond opnieuw de bittere realiteit achter de armoedecijfers. ‘Ik zal elke cent in vier moeten delen om de schoolkosten te kunnen betalen.’ Ondanks de vele regeringsbeloften daalt de armoede niet. Armoede-experte Lise Vandecasteele (PVDA) schuift twee heel concrete maatregelen naar voor: maak een topprioriteit van betaalbaar wonen en een inkomen boven de armoedegrens.

Een inkomen boven de armoedegrens

In het regeerakkoord en in bijna alle verkiezingsprogramma’s stond dat de uitkeringen opgetrokken zouden worden opgetrokken tot boven de armoedegrens. Op het partijcongres van 2014 noemde Bart de Wever (N-VA) een verhoging van de laagste pensioenen en de leeflonen tot boven de Europese armoedegrens niet meer dan een kwestie van fatsoen. Armoedeorganisaties hebben die eis jaar na jaar kracht bijgezet. Maar in 2017 verklaarde staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) op televisie dat het niet realistisch is om de uitkeringen op te trekken.

Ook minister Homans (N-VA) belooft al een hele tijd de kinderarmoede te halveren tegen 2020. Maar tot op vandaag is er geen enkele inspanning daarvoor gebeurd. Integendeel. De maatregelen die de regering de laatste jaren genomen heeft, verarmden de bevolking. Dat tonen ook de kansarmoedecijfers van Kind en Gezin. Sinds het begin van die metingen in 2001 zijn die cijfers jaar na jaar aan het stijgen. In grootsteden zoals Antwerpen betekent dat een kansarmoede van 29,6%. Bijna één op drie kinderen groeit er op in armoede.

In het najaar van 2017 werd het federale jaarboek ‘Armoede in België’ gepresenteerd. Ook daar de vaststelling dat de armoede niet daalt. Vijftien procent van de Belgen moet overleven met een inkomen onder de armoedegrens. Nog meer mensen -  één op vijf - kunnen amper de eindjes aan elkaar knopen. De onderzoekers wijzen er ook op dat het beleid tekort schiet. “Bij nader toezien lijkt het recente arbeidsmarktbeleid eerder een strijd tégen mensen in armoede dan wel armoedebestrijding’, was één van de besluiten. Maar in plaats van die kritiek ernstig te nemen, reageerde staatssecretaris Demir op haar Facebookpagina: ‘Als wetenschappers schelden als politici, wil deze politica wel eens de wetenschap wegen.’

“Van armoedebestrijding moet een topprioriteit gemaakt worden”, zegt Lise Vandecasteele. “Alle inkomens, uitkeringen en lonen optrekken tot boven de Europese armoedegrens kost natuurlijk geld. Het Rekenhof berekende dat deze maatregel minstens 1,5 miljard euro zal kosten. Maar er zijn ook terugverdieneffecten. Zo verhoogt de koopkracht van de mensen die ze vooral in eigen land besteden.”

De armoedegrens, het inkomen dat iemand nodig heeft om waardig te kunnen leven, ligt momenteel op 1.115 euro per maand voor een alleenstaande en op 2.341 euro voor een gezin met twee kinderen. Ter vergelijking:  het leefloon, de minimumuitkering bij ziekte of invaliditeit en de bijstandsuitkering voor een persoon met een handicap liggen voor een alleenstaande op 910 euro, die van een gezinshoofd, ongeacht het aantal kinderen, op 1.255 euro. De laagste uitkeringen bij werkloosheid zitten daar maar enkele tientallen euro boven. Mijlenver onder de armoedegrens dus. (Bron: netwerk tegen armoede)

Zorg voor betaalbare woningen

“Huisvesting is een basisbehoefte van ieder mens en een voorwaarde voor behoorlijke levensomstandigheden en sociale insluiting. Naast een voldoende hoog inkomen, moeten we ook de woonprijzen aanpakken, die swingen de pan uit.” zegt Lise Vandecasteele.

Het Groot Woononderzoek van 2013 toont dat dertig procent van de private huurders na het betalen van de huur niet voldoende overhoudt om menswaardig te kunnen leven. “Eén van de belangrijkste maatregelen tegen de wooncrisis is het verdubbelen van het aantal sociale woningen”, zegt Vandecasteele. Dat beaamt ook specialiste Sien Eggers van HIVA. En ja, ook dat kost geld. Maar een Europese studie rekende uit dat voor elke drie euro die de overheid investeert in wonen, ze jaarlijks twee euro terugverdient. Waar wachten we op?

“Onze regeringen moeten fundamentele keuzes maken”, besluit Lise Vandecasteele. “In plaats van miljarden te investeren in nieuwe gevechtsvliegtuigen, moeten de nodige middelen vrijgemaakt worden om de armoede en de wooncrisis effectief te bestrijden. De PVDA blijft ook pleiten voor een miljonairstaks, die voldoende middelen opbrengt om sociale noden in te vullen.”

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Ja en die mensen die er nu niets aan doen ,hebben ooit zelf OCMW etc genoten he Mev Homans !! Dikke schande wat ik gisteren in Pano zag Hopelijk kunnen al die NVA s binnenkort hun biezen pakken om nooit meer terug te keren
De regering doet of hun neus bloed !! De armoede neemt grote vormen aan !!Zo kan dat niet verder! Waar gaat dat eindigen! Lieve vrienden kijk toch eens goed door de ogen, stem toch aub voor PVDA !!
Ik hoop maar dat het programma die grote vormen aan bod heeft laten komen, want ik kan me enkel baseren op de reclame die ik op de radio voor het programma hoorde en die stoorde me. Ze hadden het uitsluitend over kinderen die niet op vakantie konden gaan e.a minder noodzakelijke dingen, zodat je de indruk kreeg dat het om luxeproblemen ging. En dat terwijl ze iets vroeger met een studie uitpakten die uitbracht dat bij ons dagelijks meer dan 30 gezinnen uit hun huis worden gezet. Alsof er geen leerkrachten zijn die merken dat kinderen geen boterhammen bij hebben op school. Alsof er geen voedselbanken zijn...
Ja, dat heeft ons Bartje gezegd : de verhoging van onze laagste pensioenen en ons leefloon tot juist boven de Europese minimum grens : "dat moet, dat is een kwestie van fatsoen". Veel fatsoen hebben we van ons Bartje niet gezien. In tegendeel, zou ik durven stellen. Hij heeft ons ten opzichte van onze buurlanden nog meer te kakken gezet. Maar dat heeft met fatsoen NU niets meer te maken denk ik. NU - VOOR die nieuwe verkiezingen, gaan we de nadruk op andere punten leggen, en dan zijn de mensen na 4 jaar dat alweer VERGETEN !! Maar dat terugverdien effect, van langer naar school, meer verdienen = meer jobs, meer uitgaven in eigen land ; dat weet nu toch een klein kind... maar NIET die NV-A-ers EN die wel naar die UNIF gegaan zijn, maar een zeer kort en beperkt geheugen hebben. Een soort vervroegde dementie. De armoedegrens zou op euro 1.115 per maand liggen. Ja wablief ?? Gaan we eens een rekeningetje maken ?? Voor de huishuur, zonder flauwe kul, maar laat ons zeggen "leefbaar" € 600; T.V. & telefoon € 120 ; gas, electr. & water : min. € 100 (want aan verwarming zul je veel uitgeven, want dat flut appartementje is NIET geïsoleerd ; Verzekeringen, gemeente- en andere taksen, nog eens € 50 ; Dan zit ik nu al op Euro 870 per maand. Heb ik nog over : Euro 245 per maand !!! Daar moet ik dan van eten & drinken, af en toe een paar brolschoenen en wat kleren gaan kopen bij een Marokaanse winkel... Enfin dat zijn de grote kosten niet. Dus zeg maar dat we nog een dikke 225 per maand over hebben. Dat is € 50 per week om voedingswaren, kuisgerief, enz.. te betalen. Dus je ziet het al aankomen : brood van de Aldi, met wat hespenworst, een eitje, of een doosje makreel of sardientjes voor bij de boterhammen, en gehakt in allerlei vormen (balletjes, worsten, zelfgemaakt gehaktbroodje, enz.. voor de warme maaltijd, allemaal heel GOED voor je gezondheid. En je groenten en fruit probeer je dan bij Albert Heyn te halen, als het 1 + 1 gratis geprijsd staan. Dan kan je nog eens verse groenten op tafel zetten, en anders blikjes hè, dat is veel goedkoper !! Wat er ook goedkoop EN lekker is : 2 x zelfgemaakte pannenkoeken in de week. En dan moet je alles te voet, of met een afgedankte fiets doen want een abonnement per maand bij De Lijn, is ook niet echt goedkoop !! Dus je ziet wel, zelfs met een inkomen van € 1.115 per maand ga je NIET ver springen hè. En ga dan maar goed bidden dat ge geen gezondheidsproblemen hebt. Die dokter, dat valt nog mee, maar die rekening van de apotheek !!! Mijn God, daar krijg je alleen nog extra koppijn en buikkrampen van ! Allé mensen, geniet van je minimum inkomen hè.. Die dikke NV-Aers gaan er niet wakker van liggen....
Hopelijk , komt er beterschap voor veel mensen ,( maar heb hier grote twijfels over ) of ze moeten zo dom zijn toch weer voor die graaiers te kiezen is niet enkel de Wever , we zullen het dan over Maggie De Block maar niet hebben Juist voor de verkiezingen vindt ze miljoenen raar toch dat ze die eerder niet had Wat de vooruitzichten van verkiezingen toch al niet hebben he ! Nee in Belgie' wonen is niet de leuk , helaas is er voor alles een moment van doen en laten . Stem deze keer niet voor al die graaiers , veel beloven niets doen Zie De Wever nog binnenkomen in Antwerpen na de verkiezingen de koning kon er niet aan rieken Als hij nu maar goed afgestraft wordt ! Maar nu probeert hij het plaatske van Hilde Crevits weer in te pikken SCHANDE ! Nee hij wil niet weg , dus hopelijk heeft hij geen stemmen genoeg ( als het zo ver is ) dan kan hij fluiten naar een postje laten we hopen !! Kan hij terug friten gaan eten in plaats van met ons geld de dikke nek te gaan uit hangen op allerhande feestjes van die en gene !