Laat de zonneplantages de factuur betalen

Dat de gezinnen moeten opdraaien voor de schuldenberg die subsidies voor zonnepanelen hebben gecreëerd, is onrechtvaardig, vindt Tom De Meester. De particulier die enkele panelen op zijn dak heeft gelegd viseren, is dat ook. Het zijn de winsten van de industriële megazonneparken die moeten worden aangesproken.

De stroomfactuur dreigt op 1 januari 2015 maar liefst 35 procent duurder te worden. Ontsporende groenestroomsubsidies hebben de voorbije jaren een diepe put nagelaten, en die schuld krijgen de gezinnen vanaf volgend jaar doorgerekend. De ‘Freya­taks’ wordt de nieuwe prijsverhoging in regeringskringen meesmuilend genoemd, in een amechtige poging om de zwartepiet door te spelen naar toenmalig Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A). Dat de N-VA deel uitmaakte van datzelfde Vlaamse kabinet, en dat CD&V toen de minister-president leverde, dat wordt gemakshalve vergeten. Alle regeringspartijen hebben boter op het hoofd.

Eén ding is zeker: een rondje zwartepieten lost het probleem niet op. Het échte debat is: wie zal de rekening betalen? Want achter de perceptieoorlog schuilen harde cijfers. De distributienetbeheerders hebben door het falende energiebeleid van de Vlaamse regering een schuldenput van 1,8 miljard euro opgebouwd. Wie moet daarvoor opdraaien?

‘Tariefaanpassing’

De gezinnen, zegt de Vlaamse regering. In het regeerakkoord staat zwart op wit dat er in 2015 ‘een tariefaanpassing’ komt, ‘zodat de sinds 2012 opgebouwde financierings­tekorten worden weggewerkt op zo kort mogelijke termijn.’ Lees: Jan Modaal krijgt de rekening gepresenteerd en wel meteen. Die factuur is niet mals. Als de hele schuldenberg, zoals voorzien, in de periode 2015-2019 in de stroomtarieven wordt verrekend, ziet een gemiddeld gezin de stroomfactuur al in 2015 met bijna 250 euro stijgen.

Het alternatief dat voormalig minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) lanceerde is evenmin rechtvaardig. ‘Laat enkel mensen met zonnepanelen betalen’, stelde Vande Lanotte voor. Het lijkt simpel: laat gezinnen met zonnepanelen acht jaar lang een netvergoeding van 200 euro ophoesten om de schuldenput te dempen. Maar eerlijk is het niet. Zo’n netvergoeding treft immers alleen particulieren met een kleine installatie op het dak. Waarom zouden zij moeten opdraaien voor een schuldenput die zij niet veroorzaakt hebben? Het zijn niet de zes zonnepanelen van de buren die de groene stroomfactuur doen ontsporen, wel de meer dan 3.000 industriële zonneplantages die tussen 2009 en 2012 als paddestoelen uit de grond schoten en woekersubsidies tot 450 euro per 1.000 kilowattuur stroom kregen uitbetaald.

Havenbaron Fernand Huts liet in 2011 tientallen hectaren havenloodsen van Katoennatie vol zonnepanelen leggen. Niet om in de eigen stroombehoefte te voorzien. Niet uit ecologische ambitie. Maar omdat de supersubsidies van de Vlaamse regering zonnepanelen tot de meest rendabele investering van het moment maakten. De zonnepanelen van Fernand Huts leveren hem jaar na jaar 13,4 miljoen subsidies op. Een bank als ING investeerde via ING Equipment Lease in megazonneparken met een jaarlijks opbrengst van 18,9 miljoen euro per jaar. In totaal krijgen 3.386 grootschalige zonnepanelenparken elk jaar 231 miljoen euro subsidie cadeau van de Vlaamse overheid. En dat nog twintig jaar lang. De gezinnen betalen de rekening, terwijl de grote zonnepanelenparken de subsidies opsouperen.

De vorige Vlaamse regering heeft de subsidies voor nieuwe zonneparken weliswaar afgebouwd, maar de woekerwinsten van bestaande installaties blijven tot vandaag buiten schot. Daar ligt het kalf gebonden. Het is onaanvaardbaar dat gewone gezinnen, of ze nu wél of niet zonnepanelen hebben, nog jarenlang moeten opdraaien voor de luxerendementen van industriële zonneparken. Dat er sprake is van oversubsidiëring, staat als een paal boven water. Waarom laat de Vlaamse regering die wantoestanden voortbestaan? Dat overgesubsidieerde megaparken van bedrijven nog twintig jaar lang aan het geldinfuus blijven hangen, op kosten van de gezinnen, en mét de zegen van de Vlaamse regering, is onaanvaardbaar.

Woekersubsidies

Prijsstijgingen en netvergoedingen zijn geen rechtvaardige oplossing. In plaats van gezinnen mét en gezinnen zónder zonnepanelen tegen elkaar op te zetten, maken we beter werk van een duurzaam én sociaal stroombeleid. Haal de kosten van de groene stroom uit de energiefactuur, investeer als samenleving in de duurzame energieproductie van morgen. Maak dat de sterkste schouders daarbij de zwaarste lasten dragen, en gebruik de nucleaire woekerwinsten van Electrabel & co voor investeringen in groene stroom. En vooral: voer een grondige audit uit naar de rendabiliteit van grote megaparken. Pak de woekersubsidies aan en verlaag de luxewinsten met terugwerkende kracht tot een aanvaardbaar rendement van 5 procent. Dat gezinnen die zonnepanelen gelegd hebben uit ecologische overwegingen, financiële steun krijgen, is logisch. Maar de misbruiken bij industriële zonneparken moeten eruit.

Deze opinie verscheen vandaag in De Standaard.

 

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Dat ze in Brussel maar snel met een oplossing voor de dag komen.Ik woon in een appartement op de 2-de verdieping met terras,ZONDER zonnepanelen,waar ik 645 Euro huur /maand voor betaal,wat voor mij al een serieuze hap uit mijn budget is.En zo zijn er nog heel wat anderen in dezelfde situatie. IK ben NIET van plan om hiervoor op te draaien... DEZE REGERINGEN ZIJN ENORM WERELDVREEMD!!!!!!
Het verlagen van de luxewinsten met terugwerkende kracht tot een aanvaardbaar rendement van 5 procent vind ik evengoed toepasbaar op gezinnen. Ik denk dat de meesten zich destijds zeker niet laten leiden hebben door ecologische motieven en het ook als een goede investering beschouwden.
Het klopt wat je zegd.het was en is een zeer goede investering .Maar niets houd je tegen om hetzelfde te doen.Vergeet niet dat De prijsstijgingen enkele jaren zijn bevroren geweest en dat deze achterstand ook terugbetaald moet worden.Dit was voor de gezinnen die geen zonnepanelen hebben.Dit zit mee in de schuldenberg die ze nu hebben.Nu zit iedereen te vitten op de zonnepanelen, maar ik draag al jaren af voor mensen die ouderschapsverlof nemen,mensen die avondschool volgen ,doppers en andere profiteurs van de ziekteverzekering.Voor dit alles gaan er miljoenen euro's de deur uit via onze belastingen en daar horen we niemand over klagen.Mensen die geen kinderen hebben dragen ook af voor mensen die wel kinderen hebben.Dit is ook een bewuste keuze waar anderen moeten voor betalen.Belgie zit nu eenmaal vol met van die egoïsten zoals u die alles zwart of wit zien.
MR Bleys niemand houdt of hield u tegen om zonnepanelen te laten plaatsen ik en denk al die andere mensen hebben een lening lopen die we zullen moeten betalen ik betaalde vroeger 900 euro per jaar voor mijn stroom heb 43000 euro betaald voor mijn zonnepanelen en airco en nu met die prosumenten tarief moet ik 1200 euro per jaar gaan betalen waar is mijn goede investering zoals u hier zegt als ik dit eerder wist had ik noooooit zonnepanelen laten plaatsen de politiekers zijn legale dieven niet meer niet minder dat ze dat geld maar bij die dikke nekken halen die honderden panelen hebben en niet bij de gewone mens met zijn 20 of 40 panelen die een lening hebben voor 15 jaar grtjs paulo
Voor alle duidelijkheid, het was Steve Stunt die de zonnepanelenheisa in de gang gestoken heeft. En daaropvolgend 2 spa en 2 cd&v ministers die het nagelaten hebben de nodige hervormingen te doen. Nva erbij betrekken is sowieso al gratuit want iemand die mee in de regering zit voert geen oppositie tegen mede regeringspartijen. Dat was anderen hun job. Pas toen het kalf verdronken was riep iedereen moord en brand. Maar ik geef u wel gelijk. U zegt hetzelfde als ik al jaren aan het zeggen ben. Dat de kleine man met zijn 20 paneeltjes niet moet opdraaien voor de grote bedrijven met hun megavelden.
Maar wat met gezinnen die zonnepanelen liggen hebben en geen subsidie krijgen? Vergeet niet dat vanaf 2013 geen subsidie meer is toegekend. Moeten die mensen die het gedaan hebben om hun energierekening te laten zakken dan ook mee opdraaien voor iets waar ze niets mee te maken hebben?
De waarheid komt aan het licht.
Wij hebben ook 14 zonnepanelen op ons dak liggen, wij zijn hier destijds een groene lening voor aangegaan om deze te kunnenn betalen, maar om zo onze energiefactuur naar beneden te krijgen. Met de subsidies over 20 jaar en de lagere rente voor de groene lening was dit betaalbar. Momenteel moeten wij nog altijd de groene lening afbetalen, dus wanneer komen wij eigenlijk op het punt dat we er voordeel aan hebben dat we zonnepanelen hebben liggen. Vermoedelijk pas na een jaar of 12 nadat ze zijn gelegd. En dan nu ons extra laten betalen omdat we zogezegd elk jaar winst maken op onze zonnepanelen. Laat me niet lachen. Overigens voor een goed begrip hebben we zelf voor deze constructie gekozen. We hebben er ook geen spijt van, maar ik denk dat er veel particulieren zijn die deze constructie hebben. Zoals door velen al aangehaald, laat de megazonnepanelen-parken voor de kosten opdraaien.
De oplossing is om u vrijwillig van "het netwerk" te laten afhalen en te voorzien in uw eigen stroom. Die eigen voorziening kan op verschillende groene manieren en hoeft niet per-c de gemeenschap geld te kosten aan certificaten. Ge blijft intussen wel gespaard van deze nieuwe financiële aanslag van 1 onzer regeringen...
Ik vind het ronduit schandalig dat de (hard)werkende mens nog maar ns moet opdraaien voor de flaters van onze politici!! Ze hadden die groenestroomcertificaten NOOIT in het leven mogen roepen!! Een ware schande dat de mensen die niet kunnen of willen investeren in die zonnepanelen er nu mee moeten voor opdraaien... Tijd voor REVOLUTIE!!!
Iedereen maakt fouten, ook de overheid.Helaas worden ze steeds onbekwamer, politiek moet je voor geboren zijn. Oplossing voor veel problemen : haal het bij de RIJKEN , belast de hoge vermogens. Probleem is al zo oud als de straat. Maar partij of iemand vinden die dit kan realiseren?????? denk het niet. Kijk naar verleden en leer :):):):):):): moet je geen professor voor zijn. Hoe slimmer een mens is , hoe meer hij willen profiteren. Is nu eenmaal zo.
enkele tips..... hen opleggen dat ze onnodig energie verbruik moeten tegen gaan - want ze zijn verplicht 50% van opgewekte energie te verbruiken , dus onnodige verlichting dag en nacht laten branden tegengaan.. plus de mogelijkheid creeren om met het rekenmachientjes systeem ( werkt als je het onder kunstlicht houdt ) tijdens de nacht ook energie opwekt om op het net te plaatsen..... de nodige transformators plaatst om slechtwerkende zonnecellen terug naar 97% brengt qua productie....
Vindt dit voorstel realistisch en eerlijk .
Die zonneplantages zijn duidelijk niet bedoeld voor eigen gebruik!!! Wij, een gezin, hebben enkele panelen voor eigen gebruik, en willen NIET opdraaien voor deze reuzen !!! Voor de zoveelste keer: rijk wordt rijker op de kap van de gewone mens !!!
waarom investeren jullie niet in zonnepanelen die worden geplaatst op de daken in heel belgie met een soort huurvergoeding om die daken te gebruiken dat moet ook veel groene stroom kunnen leveren. het is maar een idee voor elektra.
Als mr Huts die stroom niet nodig heeft zoals u beweert schenkt hij dan gratis aan het net Wat een sociaal voelend mens
Belastingen leggen vanaf dat je meer dan vijf zonnepanelen op je dak liggen hebt, want de gewone burger moet weer opdraaien voor de winst die grote industrieeen maken met hun honderden zonnepanelen. Wij hebben ENKEL electriciteit , zelfs als verwarming door middel van Airco. Wij hebben destijds zelfs niks gekregen van subsidies omdat Airco volgens hen luxe is maar voor zonnepanelen hadden we geen plaats. Daardoor liggen we nu al maandelijks aan 260 euro voor electriciteit, wat zal dat dan zijn met de verhoging van de tax
eindelijk eens iemand die het achterbaks werk van deze onnozele regering wel door heeft. dat er geld moet los komen van de mensen dat weet iedereen.maar dan wel van alle mensen . dus ook van de varkens die nooit genoeg hebben. want beste regering jullie gaan er niet gelukkig van worden als jullie het spel niet eerlijk gaan spelen!!! en dat geldt niet alleen voor stroom maar ook voor alles wat u al heeft gepresteerd. speel het spel eerlijk want de belg is die stomme zever moe aan het worden want iedere belg weet nu wel dat negentig procent van de belgen tien procent van het Belgisch kapitaal bezit . dus blijft er tien procent belgen over met maar liefst jawel.negentig procent Belgisch kapitaal als de kleine man moet betalen is dat normaal daar word geen woord aan vuil gemaakt. zijn het de grote mannen onder ons dan is er direct een ? of ?? ? wij kunnen ons eigen toch niet in't zak zitten ?? dat gaat niet het smeergeld is al betaald ??????????????????? enz........................ dus beste regering stop die corruptie en ga eens eerlijk werken zoals het voor een echte belg hoort. mvg ruud
En wat met zij die geen zonnepanelen konden betalen ? Dit wordt zelfs niet eens in overweging genomen bij het berekenen van de prijsstijgingen. Gewoon walgelijk asociaal.
Zonnepanelen werken enkel overdag en kunnen nachts geen stroom leveren , ook in de winter leveren ze te weinig of niets, dan moet de kerncentrale blijven leveren Wij verbruiken avonds en in de winter veel meer stroom juist op die momenten dat de zonnepanelen niet werken. In de zomer word al dat teveel aan stroom weggeaard en blijft de kerncentrale gewoon doorwerken. het zijn niet alleen de subsidies die de prijs naar boven duwen maar ook iedereen met zonnepanelen die betaald worden om te leveren zonder dat het gebruikt kan worden Zonne panelen werken gewoon niet in België het kost gewoon veel meer dan het ooit zal opbrengen