Photo : Belga

Iedereen gelijk voor de wet? Neen, alle parlementsleden die vandaag zetelen zullen nog steeds vroeger op pensioen mogen gaan

Voor de miljoenen burgers van dit land werden de pensioenen hervormd op 36 dagen tijd. Voor parlementsleden duurde de discussie meer dan twee jaar. Maar binnenkort komt er schot in de zaak. Het federaal parlement stemt dan een nieuwe pensioenregeling, naar het voorbeeld van het Vlaams parlement. “Op acht parlementsleden na worden de pensioenrechten gelijkgeschakeld met de miljoenen burgers van dit land”, zegt Peter De Roover (N-VA). “Dat blijkt toch niet helemaal waar”, antwoordt Kim De Witte (PVDA). “Alle parlementsleden die vandaag zetelen zullen nog steeds vervroegd op pensioen kunnen gaan”.

In 2015 bracht de PVDA aan het licht dat twee derde van de parlementsleden op hun 55ste met pensioen mogen gaan. “Pensioenminister Bacquelaine mag zelfs op 52 met pensioen gaan, net als minister van Werk Kris Peeters”, onthulde PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte. Deze ministers trekken dan ook nog eens 4.250 euro netto pensioen per maand.

De regeringspartijen beloofden dat zij deze ongelijkheid onmiddellijk zouden aanpakken. Maar twee jaar later was er nog niets gebeurd. De hervorming bleek een harde noot om kraken. “Als het over hun eigen rechten gaat dan is er blijkbaar meer discussie nodig”, zei Peter Mertens in het VTM journaal.

De PVDA lanceerde begin juli een pensioenteller. De teller staat vandaag op twee jaar en tien dagen. Nu komt het bericht dat de pensioenen van de federale parlementsleden zullen hervormd worden naar het voorbeeld van het Vlaams parlement. “De pensioenrechten van parlementsleden worden gelijkgeschakeld met de miljoenen burgers van dit land”, zegt Peter De Roover (N-VA).

Maar dat blijkt toch niet helemaal waar. Voor alle parlementsleden die voor het eerst verkozen worden in 2019 wordt de pensioenleeftijd geleidelijk opgetrokken naar 67 jaar. Maar voor alle parlementsleden die reeds verkozen zijn, blijven alle pensioenrechten die zij tot 2019 hebben opgebouwd vervroegd opeisbaar vanaf 62 jaar (of 60 jaar voor alle 50-plussers). Geen detail: een parlementair bouwt tijdens één mandaat bijna evenveel pensioen op als gewone werknemers over 45 jaar.

“De wet is dus nog steeds niet gelijk voor alle burgers”, betreurt Kim De Witte. “Als we deze regeling toepassen op jou en mij, dan zouden wij ook mogen vertrekken op 60 of 62 met de pensioenrechten die we hebben opgebouwd tot 2019. Dat is niet het geval. De ambtenaren, werknemers en zelfstandigen van dit land mogen vanaf 2019 ten vroegste vertrekken vanaf 63 jaar, op voorwaarde dat ze 42 jaar gewerkt hebben. Wie minder dan 42 jaar gewerkt heeft, moet actief blijven tot 65 jaar (en binnenkort tot 66 jaar en nadien tot 67 jaar).”

Deze hervorming blijft getuigen van twee maten en twee gewichten, waarbij men aan de verworven rechten van miljoenen burgers raakt, maar niet aan de verworven rechten van een kleine groep parlementairen. “Waarom zouden we de logica voortaan niet omkeren?”, vraagt De Witte. “Elke maatregel die parlementsleden willen opleggen aan de inwoners, moeten ze eerst toepassen op zichzelf. Het debat over langer werken versus de welvaart eerlijker verdelen zou veel breder gevoerd zijn. De beslissing om het pensioen op te trekken tot de leeftijd van 67 jaar zou er misschien nooit gekomen zijn.”

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

"Iedereen gelijk voor de wet". Komkom, dat is iets voor de kleine mannen, hein. Ziehier een voorbeeld van hoe het wetboek echt werkt. Het mysterie van justitie zou dolgraag een minimumdienstverlening in de gevangenissen installeren maar heeft - en zeker gezien de laatste peilingen - een heilige schrik gekregen van waakhond PVDA / PTB. Dus komt het antifoltercomité van de raad van Europa ter hulp en tikt België ALS EERSTE LAND OOIT zogezegd op de vingers. Klaar is kees want nu kan de minimumdienstverlening worden ingevoerd. Het is immers "op vraag" van Europa, hein. Comprendo? De leefomstandigheden in onze gevangenissen zouden dus slechter zijn dan de leefomstandigheden in de gevangenissen van pakweg Hongarije, Roemenië, Polen, ... Komaan zeg! Waarom verkiezen buitenlanders dan om hun gevangenisstraf in België te mogen uitzitten ?!
Beste Heer of Mevrouw De Nayer zo had ik het nog niet bekeken. Bij nader inzien kan men van onze advocatenfamilie in het parlement dergelijke spitsvondigheden wel verwachten. Gehaaid zijn ze. Zou dat fameuze antifoltercomité niet eerder moeten tussenkomen om de overbevolking in onze gevangenissen en nog veel andere onregelmatigheden aan te klagen? Enkel de cipiers worden geviseerd als folteraars. Opeens zijn onze gevangenissen de hel geworden, de slechtste van Europa. Het verwonderd mij dat de cipiers, ondanks hun belabberde werkomstandigheden, niet boos worden om deze onrechtvaardige terechtwijzing. Wat zijn de plannen van de PVDA/PTB hieromtrent? Is de partij bereid om dit ten gronde te onderzoeken en toe te lichten bij de bevolking? Ik denk dat de gewone man en vrouw meer dan alert gaan moeten zijn. Ik kan mij van de indruk niet ontdoen dat dit nog maar een begin is om de samenhorigheid onder de werkende mens in duigen te slaan. Wanneer komt er een aanval op de vrije meningsuiting? In elk geval bedankt voor deze denkpiste we zouden dit meer moeten doen op dit forum. Kennis is macht!
Ik vind als de parlementsleden vroeger met pensioen mogen gaan dan mogen de gewone werkenmensen ook vroeger met pensioen gaan voor iedereen gelyk er zyn nog genoeg jonge mensen vanaf 18 je en 27 j dat nog geen werk hebben en sommige jonge mensen willen niet werken ik vind als de parlementsleden aan 55 j met pensioen mogen gaan dat de gewone werkmensen zeker aan 55 j met pensioen mogen gaan
Kan er geen bezwaar ingediend worden bij de raad van state ? Iedere Belg is gelijk voor de wet ?? Dit is een duidelijke schending van het gelijkheidsprinsciepe !
Men kan nog meer besparen als men een tik klok plaatst in alle parlementen en senaat ik zie daar heel veel lege stoelen en indien men ergens anders zetelde moet hij daar betaald worden zo bespaart men veel geld voor de put te vullen en geen vrijstelling van belasting maar net als alle burgers bij twee functies extra belasting gelijk de kleine man die daar extra op belasting word
Tja, de rechtsblauwe parlementARIERS plaatsen hunzelf graag boven het gewone volk, want dat is maar gewoontjes en niet speciaal zoals zij - uiteraard - de 'super'ministers. Ze denken misschien écht dat ze übermenschen zijn...