De volksvertegenwoordigers moesten luisteren (en hun uitleg voor waar aannemen) naar de minister (links op de foto), twee generaals en een hoge ambtenaar. Kort samengevat: “Doorgaan, er is niks aan de hand.” (Foto Belga)

F-16: doofpotoperatie in het parlement

Het was een echte schertsvertoning. De parlementscommissie Defensie werd op 13 april “dringend” bijeengeroepen en was de setting van een sterk staaltje bochten afsnijden. Tijdens een toneelopvoering die lak had aan elke vorm van democratische controle probeerde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) iedereen te doen geloven dat zijn partij noch de mensen in het leger zich voor de kar van de Amerikaanse multinational Lockheed Martin hebben laten spannen.

Eind maart lekte uit dat er “dingetjes” waren achtergehouden bij het “contract van de eeuw”, waarbij België nieuwe gevechtsvliegtuigen zou kopen voor een totaalbedrag van 15 miljard euro. De F-16’s van het Belgische leger waren aan vervanging toe. Volgens de legertop en de regering was dat zelfs “absoluut noodzakelijk”.

Al sinds het begin bestond het vermoeden dat die twee vooral de Amerikaanse F-35’s van Lockheed Martin gunstig gezind waren. En dat vermoeden is de voorbije weken alleen maar gegroeid nadat we vernamen dat:

  • De studies van Lockheed Martin zelf, die aantonen dat de levensduur van de huidige F-16’s verlengd kan worden, niet publiek werden gemaakt. E-mails bewijzen dat de top van de luchtmacht, die verantwoordelijk is voor het aankoopdossier, doelbewust die studies niet heeft doorgegeven met de uitleg “het is niet het juiste moment. De aankoopprocedure zit in een cruciale fase. Dat is een gevoelig moment, we mogen dat niet in de war sturen.” De top vraagt zelfs om voorzichtig te zijn “zodat niemand gaat denken dat de F-16’s meer dan 8000 vlieguren kunnen maken”.
  • Lockheed Martin toegang heeft tot het kabinet van de minister van Defensie. Simon Put, de adjunct-kabinetschef van de minister, heeft tal van contacten gehad met Lockheed en hij heeft zijn job in het kabinet zelfs ingeruild voor een baan bij Lockheed.
  • Het kabinet dat had moeten weten, want Claude Van de Voorde, de voormalige kabinetschef van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), was ook ooit hoofd van de luchtmacht en zat mee aan tafel tijdens verschillende bijeenkomsten waarop Lockheed zijn studies over de levensduurverlenging van de F-16’s aankaartte.

Lees hier ons artikel Geld voor gevechtsvliegtuigen of voor armoedebestrijding: een politieke keuze

Na al die onthullingen moesten minister Vandeput en de regering twee onderzoeken aankondigen, een intern onderzoek en een externe audit, om tijd te winnen. Ze zwoeren bij hoog en bij laag dat ze van niks wisten en dat ze voor “transparantie” zouden zorgen.

Vlug, in de pot ermee!

En out of the blue, op donderdag 12 april, pal op de middag en tijdens de parlementaire vakantie, roept de N-VA-voorzitster van de parlementscommissie Defensie de commissie dringend bijeen om “over de resultaten van de twee audits te discussiëren”, de volgende dag om 14 u.

Dat deed ze zonder de teksten van die audits aan de parlementsleden te bezorgen, teksten die er natuurlijk wel zijn.

Toen de volksvertegenwoordigers die zich hadden kunnen vrijmaken op vrijdag 13 april in de commissie verschenen, hadden ze nog steeds geen inzage gekregen in de teksten van de audits. Het enige wat ze kregen, was een korte samenvatting. Die van de externe audit paste op een A4’tje.

De volksvertegenwoordigers moesten dus luisteren naar wat de minister, twee generaals en een hoge ambtenaar te vertellen hadden en hun uitleg voor waar aannemen. En wat zeiden ze? Dat er geen enkele fout is gemaakt, dat de studies van Lockheed Martin nutteloos zijn en dat we moeten doorgaan met de procedure voor de vervanging van de gevechtsvliegtuigen. Er werd met geen woord gerept over het kabinet van de minister. Kortom, “doorgaan, er is niks aan de hand”.

Als de regering zo zeker is van haar zaak, waarom geeft ze die audits dan niet vrij? En waarom stelt ze alles in het werk om te verhinderen dat er een echt debat komt over die audits?

Een antidemocratische keuze voor een crimineel beleid

We weten intussen dat de minister in de commissie niet de waarheid heeft verteld. We weten dat de klokkenluiders in het leger onder druk zijn gezet, en toch blijven ze zeggen dat het dossier niet correct is behandeld. Maar de meerderheid wil dit schandaal zo vlug mogelijk in de doofpot stoppen.

De waarheid is dat er een geheime overeenkomst is met de Amerikaanse militair-industriële wereld. Dat deze regering tot alles bereid is, zelfs het schenden van de basisregels van haar eigen parlement, om miljarden euro’s uit te geven en F-35’s te kopen bij de Amerikaanse bondgenoten om zo een trouwe lid te blijven van de NAVO en diens acties in alle uithoeken van de wereld te blijven steunen.

Dat is niet enkel een crimineel beleid dat elke dag wereldwijd voor een tikje meer instabiliteit zorgt – kijk maar hoe Donald Trump in de situatie met Syrië en Rusland op een gevaarlijke escalatie afstevent.

Het is ook een keuze die betaald wordt met het belastinggeld van de Belgen, met ons geld: 15 miljard euro in de volgende jaren, terwijl de regering onophoudelijk blijft herhalen dat er geen geld is voor de pensioenen, de overstap naar duurzame energie en armoedebestrijding. Het is duidelijk dat de vervanging van de gevechtsvliegtuigen meteen moet gestopt worden.

Mobilisatie

Het platform “Geen gevechtsvliegtuigen” vraagt dat de procedure voor de vervanging van de F-16’s meteen wordt stopgezet en roept op om een breed openbaar debat te organiseren over de noodzaak om die gevechtsvliegtuigen te vervangen. Op 22 april organiseert het platform in Brussel een actie om onze regering een duidelijk signaal te geven. Meer info hier.

 

Trump Not Welcome: Make peace great again!
De Amerikaanse president Trump heeft voor komende zomer opnieuw een bezoek aan België ingepland. Vorig jaar was hij al niet welkom en deze keer zal hij nog veel minder welkom zijn: hij komt naar de NAVO-top waarop een verhoging van de uitgaven voor Defensie op de agenda staat. En onze regering wil daar dan graag pronken met haar nieuwe gevechtsvliegtuigen ter waarde van 15 miljard … Maak een einde aan dat militaire opbod. Kom op 7 juli (zie het Facebookevent) mee betogen, een oproep van het platform Trump Not Welcome. #MakePeaceGreatAgain

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

F-16's vervangen ? misschien beter eens deze bandietenregering vervangen ! dat zal de man in de straat OPLEVEREN, in plaats van kosten ! welke onnozelaar betaalt een ander om uw spaarcentjes weg te roven, uw rechten uit te hollen en om u harder te doen werken voor minder, en dan tegelijk gezellig de rijken rijker te maken en over heel de wereld oorlog en vernieling te zaaien ? wie is hier eigenlijk baas in dit land, seg ?!
Heb je anders geweten, ik ben de politiek meer dan beu. Sorry wat deze mensen allemaal doen om hun vuile was toe te dekken is zo afschuwelijk dat men alleen maar ziet dat deze allemaal zonder uitzondering zakken vuller zijn. Was vroeger zo en dat vandaag niet anders. Armer worden met de dag armer en rijken met de dag rijker, ook zij die in de politiek zijn.
Objectieve data betreffende de F-35 tonen aan dat die geldverslindende vernietigingsmachines op technisch vlak een complete catastrophe zijn. Op volgende Amerikaanse website is veel informatie beschikbaar: http://warisboring.com/108-u-s-f-35s-wont-be-combat-capable/
De hoofdvraag is: hebben wij wel gevechtsvliegtuigen nodig? Of anders gezegd: waarvoor gebruiken wij die vandaag zoal en helpt dat de vrede en de welvaart vooruit? Bekijk daarom eens de uitzending van Terzake van 30 maart. Rudy Vranckx heeft Mosoel (Irak) bezocht, een dikke 7 maanden nadat deze stad officieel 'bevrijd van IS' is verklaard. Er liggen nog duizenden lijken op straat, onder het puin, bijeen gegooid in een kelder. Mannen, vrouwen, kinderen ... geen mens weet wie ze zijn. Zeker niet alleen IS-strijders. 15 wijken zijn totaal platgebombardeerd, ook door gevechtsvliegtuigen van "onze" coalitie. In de studio van Terzake zegt professor Oorlogsrecht Jan Wouters: "Dit is niet meer te verantwoorden als 'collateral damage'." Hij noemt de bombardementen overtredingen van het oorlogsrecht door onze legers. Een overwinnaar heeft ook de plicht de lijken van de gedode vijanden te bergen. Ook dat hebben ze duidelijk niet gedaan (omdat ze alleen bommen kunnen gooien) en is een overtreding van het oorlogsrecht, aldus de professor. En Rudy Vranckx: "Als we dit niet door een onafhankelijke instantie laten onderzoeken, zijn wij geen haar beter dan Assad, dan Rusland. En ook onze partners hebben zich daar - evengoed als IS - bezondigd aan standrechtelijke executies". Dat is wat onze gevechtsvliegtuigen in de feiten doen en wat onze minister van Defensie zo hard probeert te ontkennen en te verstoppen. En dus, neen, wij hebben geen gevechtsvliegtuigen nodig. Die kostbare centen moeten anders besteed worden: aan vrede en ontwikkeling ginder, aan sociale noden van de mensen hier.