Eandis wil elektriciteitsfactuur 15% duurder maken

Als het van distributienetbeheerder Eandis afhangt, wordt elektriciteit na de verkiezingen fors duurder. De netbeheerders plannen een tariefverhoging van "zeker 15 procent", schrijft de krant Het Nieuwsblad. Met de prijsstijging willen de netbeheerders de gestegen kosten voor groene stroomsubsidies doorrekenen aan de consumenten.

"Onaanvaardbaar", zegt Tom De Meester, PVDA-energiespecialist en lijstrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. "Eandis heeft de tarieven in 2011 al eens verhoogd, met 80 tot 140 euro per gezin. Het gevolg: 750.000 mensen in ons land leven in energie-armoede. De prijzen opnieuw verhogen is asociaal. Wij willen de energieprijs juist omlaag."

Eandis: allemaal politici

De geplande prijsverhoging van Eandis moet wel nog goedgekeurd worden door de Vlaamse regering, die vanaf 1 juli bevoegd wordt voor de distributienettarieven. Maar Tom De Meester maakt zich geen illusies. "Eandis is nauw verbonden met de vier grote politieke partijen. De Raad van Bestuur bestaat zelfs uitsluitend uit politici van CD&V, SP.a, Open VLD en N-VA, met zwaargewichten als Louis Tobback van SP.a of de Antwerpse schepen Koen Kennis van N-VA, die ondervoorzitter is van Eandis. Vandaag beloven die politici de hemel op aarde en vragen ze uw stem, maar na de verkiezingen willen ze onze energiefactuur verhogen met 15 procent. Is dat de 'sociale welvaart' van SP.a, of de 'verandering voor vooruitgang' van N-VA?"

60 miljoen euro voor multinationals

"Terwijl de gezinnen het kind van de rekening dreigen te worden, trekt de Vlaamse regering nauwelijks een week geleden wel 60 miljoen euro uit om de energiekosten van de Vlaamse multinationals te verlagen. Dit is de schaamte voorbij. Hoe durven CD&V, SP.a en N-VA, de drie Vlaamse regeringspartijen de kiezer nog recht in de ogen kijken? Moeten volksvertegenwoordiger niet in de eerste plaats het volk vertegenwoordigen, in plaats van multinationals?"

Verlaag de energiefactuur

De PVDA+ verzet zich tegen de geplande prijsverhoging en eist dat de energiefactuur voor de gezinnen verlaagd wordt. "De kostprijs voor de groene stroom moet uit de energiefactuur gehaald worden", vindt Tom De Meester. "Electrabel moet betalen. Het is niet logisch dat elke burger moet opdraaien voor de ontspoorde subsidiekosten van industriële zonnepanelenplantages, ook de allerarmsten, en ook wie zelf géén zonnepanelen heeft, terwijl Electrabel woekerwinsten blijft maken in de afgeschreven kerncentrales. Wij willen de nucleaire woekerwinsten afromen en investeren in groene energie. Op die manier investeren we écht in milieu en klimaat, en verlagen we tegelijk de energiefactuur van de gezinnen."

Het vijfpuntenplan van PVDA+ voor betaalbare groene stroom kun je hier integraal nalezen: 
http://pvda.be/artikels/groene-energie-te-belangrijk-om-over-te-laten-aan-electrabel-co
 

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Dag Tom De BTW-verlaging op energie is een feit, maar links en rechts hoor ik stemmen die zeggen dat dit een verdoken indexsprong zou zijn. Ik heb dit nooit begrepen, want als de levensduurte niet stijgt, hoeft de index ook niet te stijgen. Nu heeft iemand er me onlangs op attent gemaakt dat hier een verschil bestaat tussen de kostprijs van energie en de levering. Die energieprijs zou in de indexkorf zitten en door de BTW-verlaging dus voor een vertraging zorgen, maar de levering zou niet in de indexkorf zitten. Als ze dan nu die prijzen gaan opslaan kan je volgens mij wel spreken van van een verdoken indexsprong. Weet jij hoe het nu zit? Vriendelijke groeten Bert Piessens