Foto Solidair, Karina Brys.

Dubbelinterview: Raoul Hedebouw en Peter Mertens hebben de wind in de zeilen

auteur: 

Yves Lambrix

Staat de Partij van de Arbeid voor haar grote doorbraak? Voorzitter Peter Mertens en Kamerlid Raoul Hedebouw hebben de wind in de zeilen. “We hopen in 2019 op 15 procent in Wallonië en 7,5 procent in Vlaanderen. Dat is maal drie tegenover 2014. Dan kunnen we eindelijk de loontrekkenden weer een stem geven in het parlement: tamtam maken rond burn-outs en pensioenen.”

Dit interview verscheen op zaterdag 6 september in Het Belang Van Limburg en werd afgenomen door Timmie van Diepen en Yves Lambrix.

Halverwege tussen Antwerpen en Luik. Tussen de stad van Peter Mertens en die van Raoul Hedebouw. Daar hebben we afgesproken. ”Maar halverwege is toch niet Hasselt?”, lacht Mertens wanneer hij arriveert in het Hasseltse cultuurcentrum. Niet veel later is ook Raoul Hedebouw er. Goedlachs als altijd, maar niet minder hard voor de regering. Munitie om te schieten is er genoeg, met de chaos die de regering de afgelopen week zelf creëerde rond de pensioenen.

Voor een oppositiepartij moet dit een godsgeschenk zijn.

Peter Mertens. “Integendeel, voor de mensen is het dat niet. We worden constant aan onze jas getrokken door mensen die schrik hebben voor hun pensioen. Ministers die over elkaar vallen met tegenstrijdigheden, dat is gewoon bijzonder pijnlijk. Al meteen na het zomerakkoord, begin augustus, heeft onze pensioenspecialist Kim De Witte berekend dat een bouwvakker of verpleegkundige die 40 jaar heeft gewerkt, tot 165 euro pensioen per maand kan verliezen. Toch presteert Gwendolyn Rutten het om een maand later nog altijd te zeggen dat dat klinkklare onzin is. Zelfs als de bewijzen op tafel komen en de pensioenminister zegt: Sorry Gwendolyn, ik heb dat voorstel eigenlijk al naar de Raad van State gestuurd. De mensen zijn kwaad, ze pikken dit niet meer. Veel politici onderschatten dat.”

"Veel politici onderschatten de kwaadheid van de mensen"

Arrogantie volgens jullie.

Peter Mertens. “Een deel van de politieke kaste in België is zo vervreemd van het werkelijke leven - van 9 to 5 en van shiften - dat ze niet meer weten hoe het werkt. Ze zitten in hun Twitterbubbel, in hun 10.000 euro-bubbel. Je ziet dat ook met de pensioenen. Je hoort ze denken: het gaat toch maar om 150 euro. Dan merk je hoe ver ze van de realiteit staan. Ze weten niet wat het is om met schrik naar de brievenbus te gaan.”

De vergrijzing blijft wel een enorme uitdaging. Roepen aan de zijlijn zal dat niet oplossen.

Raoul Hedebouw. “Eerst en vooral moeten we zeggen dat de vergrijzing fantastisch is. Dat we langer leven, vind ik als bioloog geweldig. Vroeger was het op 65 gedaan, nu begint het feest pas. Maar in onze op winst gerichte maatschappij wordt dat fantastische nieuws door een enge politieke visie herleid tot een probleem, omdat we ons rusthuis niet meer kunnen betalen. Terwijl de oplossing voor de hand ligt. Waarom worden we ouder? Omdat de technologie en de wetenschap beter worden en we meer rijkdom produceren per inwoner. Laat ons een deel van die productiviteit gebruiken zodat onze ouderen een beetje ambiance kunnen maken. Want het is geen budgettair probleem. Kim De Witte heeft dat berekend. Over 20 jaar zitten we met dezelfde budgettaire noden als Frankrijk vandaag. En Frankrijk doet het toch goed? We moeten alleen kiezen waar we het geld halen. Bij de gepensioneerden of bij de rijkeren. Dat debat willen wij voeren.”

Jullie programma is gebouwd op financieel drijfzand, zeggen de andere partijen.

Peter Mertens. “Er is een gigantische herverdeling bezig in de maatschappij, alleen in de verkeerde richting. Er is geen enkele partij die zo hard herverdeelt als die van Gwendolyn Rutten en Bart De Wever. De rijkdom die geproduceerd wordt door gewone mensen en loontrekkenden, vloeit naar miljonairs. Wij vragen dat dit stopt. En ja: je zal de sociale zekerheid extra injecties moeten geven om de tijdelijke pensioengolf van de babyboomers op te vangen. Net daarom hebben we er alle voordeel bij om zo veel mogelijk mensen aan het werk te hebben. Maar dan wel in stabiele banen die ook sociale bijdragen kunnen leveren. Niet in de urencontracten in de horeca of flexijobs.”

De flexi-jobs hebben wel het zwartwerk teruggedrongen. Daar werden ook geen sociale bijdragen op betaald.

Raoul Hedebouw. “Ons probleem is vooral dat die flexi-jobs worden uitgebreid naar andere sectoren. Volgens Kris Peeters klopte dat niet, maar nu gaan ook grootwarenhuizen ermee starten. Dat heeft niks meer met zwartwerk te maken. Dit is gewoon een professioneel model dat ze willen uitbouwen. Hamburgerjobs, waarbij je twee-drie banen zal hebben, maar toch in armoede zal leven. Dat Duitse model, daar passen wij voor.”

Nochtans is dat Duitse model voor veel partijen het voorbeeld.

Peter Mertens. “Ik ben deze zomer veel in Duitsland geweest, mijn vorig boek is vertaald en ik geef er al enkele jaren lezingen. Wat mij ongelooflijk opviel was hoeveel mensen - die er superkeurig uitzagen - in vuilbakken keken om er de petflessen met statiegeld uit te halen. Als het zo doorgaat, zal meer dan een op de drie bejaarden er binnen tien jaar onder de armoedegrens zitten. En dat in de rijkste economie van Europa. Er zijn meer dan 6 miljoen mensen die er van zo'n flexijob leven. 's Morgens de school kuisen, 's middags sandwiches smeren en 's avonds inpakken in de Lidl, dat is geen toekomstmodel. Wij zijn een rijke economie, wij geloven in technologische vooruitgang en digitalisering. Maar het zal moeten dienen om het werk lichter te maken, niet om slaaf te worden van onze eigen machine.”

Louis Tobback zei onlangs: 'Mochten Raoul Hedebouw en Peter Mertens het voor het zeggen krijgen, vallen de Amerikanen ons land binnen.' De socialisten hebben schrik van u.

Raoul Hedebouw. “ Amai. De peilingen stijgen en de Amerikanen gaan afkomen (lacht luidop). Het toont aan hoe fatalistisch iemand als Tobback nadenkt. Hij probeert de mensen bang te maken, maar met bang zijn, creëer je geen linkse politiek.”

Jullie halen wel kiezers weg bij sp.a en de PS. Op een bepaald moment zullen jullie toch tot een linkse frontvorming moeten komen?

Peter Mertens. “In Wallonië halen we inderdaad kiezers weg bij de PS. Dat klopt. Maar in Vlaanderen is de sociaaldemocratie al in de jaren 80, 90 ten onder gegaan. De laatste enquêtes bewijzen dat ook: de nieuwe kiezers die wij aantrekken, zijn vaak N-VA- en Vlaams Blok-kiezers. Oorspronkelijk waren dat socialisten of linkse mensen, maar ze voelden zich bedrogen door de sociaaldemocraten, zijn naar rechts gegaan en later richting de kracht van verandering van de N-VA. Ze zien nu dat er veel verandert, maar in de slechte richting. In Antwerpen zakt de N-VA in de peilingen 8 tot 10 procent ten opzichte van 2012. Een deel gaat naar het Vlaams Belang, een ander deel naar ons. De grootste instroom van nieuwe PVDA-kiezers, komt van misnoegde N-VA-stemmers.”

De laatste peilingen zijn hoopgevend: 17,5 procent in Wallonië, 7,5 in Vlaanderen. Is dat realistisch? Misschien pieken jullie wel te vroeg.

Peter Mertens. “Het kan zijn dat we nu op een top zitten en dat we voor de volgende top eerst door een dal moeten. Maar we doen er alles aan dat onze volgende top in 2018 en 2019 zal zijn. Wat we zelf in de hand hebben, is wat we opbouwen op het terrein. Onze aanwezigheid in de volkswijken, in de Luchtbal of Linkeroever in Antwerpen. Daarnaast zijn we afhankelijk van andere factoren, zoals de zelfvernietigingskracht van de PS. Dat hebben we niet in de hand.”

"De PS voert elke dag campagne voor ons"

Raoul Hedebouw. “De PS voert elke dag campagne voor ons ( lacht). Dat moeten we niet op onze budgetten zetten.”

Peter Mertens. “Ik zou keigraag hebben dat De Wever eens iets leert van Di Rupo ( lacht). Zichzelf vernietigen, zodat wij dat niet meer moeten doen.”

Op hoeveel procent mikken jullie zelf in 2019?

Raoul Hedebouw. “Als we in Wallonië 15 procent halen, zullen wij gaan feesten met champagne. Dat is maal drie in vergelijking met 2014.”

Peter Mertens. “In Vlaanderen teken ik voor 7,5 procent. Dat zou ook maal drie zijn. En ik denk ook wel dat dit correspondeert met de bredere ideeënstroom die we ook elders in Europa zien. Met Corbyn, Mélenchon, Podemos. Ik denk dat die stroom er ook in Vlaanderen is, we moeten die alleen kunnen catchen.”

Raoul Hedebouw. “Daarom is het belangrijk dat Peter in 2019 in het parlement geraakt. Eens binnen, zien mensen u veel meer bezig. Op een bepaald moment moet je die stap nemen. En dat gaat in 2019 gebeuren.”

Peter Mertens. “Toen in 1893 de eerste socialisten verkozen werden en er 26 textielarbeiders en mijnwerkers het parlement binnenkwamen, begonnen die plots te spreken over de levensomstandigheden van de mensen. Dat was not done. Daar hebben we nu opnieuw nood aan. Een groot deel van de loontrekkenden voelt zich niet meer vertegenwoordigd in het parlement. Als wij geen twee, maar tien parlementsleden hebben, kunnen we tamtam maken rond burn-outs, rond pensioenen,...”

"Dat De Wever eens iets leert van Di Rupo: zichzelf vernietigen"

Als de peilingen kloppen en Wallonië in 2019 nog verder naar links wordt gestuwd, zal de ideologische tegenstelling met de N-VA groter zijn dan ooit tevoren. De ultieme blokkering dreigt.

Peter Mertens. “ Zal de N-VA in 2019 nog zo sterk zijn? We'll see wat de mensen denken van heel dat inleveringsbeleid. In Antwerpen zakt De Wever nu al met 10 procent. Zijn 'wat als-verhaaltje' vertrekt van het idee dat hij voor eeuwig de sterkste is, maar hij zou toch beter dan wie dan ook moeten weten dat er ooit een einde komt aan de Caesars van deze wereld. Ook aan De Wever zijn rijk en zijn arrogantie. Als wij een sterke kracht worden, dan zullen wij er alles aan doen om constructief te zijn en de eenheid van het land te bewaren. Als een andere partner het wil blokkeren en laten verrotten, dan zullen wij daar niet aan deelnemen. Men zal ons geen enkele zwartepiet kunnen toeschuiven. Wij zullen nooit een onderhandeling aangaan om dit land te splitsen of verder te confederaliseren. Als er onderhandeld wordt over een scenario om België opnieuw beter in te delen, dan zullen er bepaalde bevoegdheden, zoals klimaatbeleid, ook opnieuw federaal moeten worden.”

Raoul Hedebouw. “Het probleem van de N-VA is dat wij niet in die retoriek van een Franstalig front tegen een Vlaams front passen. Het is de eerste keer sinds 20 jaar dat er een partij complexloos tweetalig is. Een Limburgs accentje hier, een Luiks accentje daar, dat mag allemaal. Weet je waarom wij die unitaire staat verdedigen? De situatie in Limburg en Luik heeft veel meer gemeen dan bijvoorbeeld tussen Luxemburg en Waals-Brabant.”

Raoul Hedebouw is een bekende naam sinds de Slimste Mens. Zou u het voorzitterschap niet beter doorgeven, mijnheer Mertens?

Peter Mertens. “We hebben een andere rol. Sommige mensen vragen aan mij: Ben je soms niet jaloers op Raoul? Dat is hetzelfde als je aan de trainer zou vragen: B en je jaloers op Lionel Messi? Nee, ik ben gewoon superblij dat Raoul in mijn ploeg zit.”

Raoul Hedebouw. “Dat wij in Wallonië zijn doorgebroken is de verdienste van Peter en zijn vernieuwing in 2008. Dat weet iedereen binnen de partij. En hij is ook veel slimmer dan ik ( lacht).”

In een interview met La Meuse maandag sprak u wel als een voorzitter. 'We nemen enkel deel aan de macht op lokaal niveau, niet regionaal of federaal.'

Raoul Hedebouw. “Ons probleem is dat alle traditionele partijen akkoord zijn met de Europese regels. Wij willen daar vanuit België tegenin gaan, maar vandaag is geen enkele partij bereid dat samen met ons te doen. Wij willen ook enkel meedoen aan een regering als er principes zijn. Wij gaan niet zeggen dat we links zijn, maar wel de notionele intrestaftrek stemmen of op werklozen gaan jagen zoals de PS. Op dit moment stellen wij vast dat geen enkele partij, ook niet de traditioneel linkse, bereid is om zo'n links beleid toe te passen.”

Begrijpen jullie de terughoudendheid van andere partijen. De geschiedenis achtervolgt jullie.

Peter Mertens. “We zullen altijd voor een deel verketterd worden voor alles wat er in de 20ste eeuw gebeurd is in naam van. Maar wil dat zeggen dat wij altijd aan de zijlijn moeten blijven? We besturen mee in Borgerhout en als het van ons afhangt binnenkort ook in Antwerpen. Wij hebben de hand uitgestoken naar sp.a en Groen om een alternatief te vormen op het De Wever-regime. Ze zullen ons nodig hebben. En we weten heel goed dat we dan compromissen zullen moeten sluiten, maar wel op basis van een inhoudelijk programma. Federaal of regionaal ligt dat anders. Je mag het raam naar beneden laten en met de ruitenwissers spelen, maar de essentiële knopjes zitten bij Europa. Pas als er een regering is die dat gevecht met Europa wil aangaan, zijn wij bereid om mee te gaan.”

Europa heeft toch ook veel verdiensten?

Peter Mertens. “Wij zijn voor Europese samenwerking, niet voor een nieuwe Brexit. Maar de grootste propagandist tegen Europa is de Europese Commissie. Wij zijn voor een sociale Europese Unie, die massaal investeert in het klimaatvriendelijk maken van Europa, in openbare diensten, een nieuw industrieel plan. We moeten in Europa de concurrentie tussen de verschillende landen uitschakelen.”

Feit blijft dat jullie aan het extreme uiterste van het politieke spectrum zitten. Rond extreemrechts hangt een cordon sanitaire. Er gaan stemmen op om dat uit te breiden tot de PVDA-PTB.

Raoul Hedebouw. “Wij zijn radicaal links, maar geen extremistische partij. Het Vlaams Belang is een racistisch. Wij strijden daar elke dag tegen. Wij zijn een democratische partij. Alle politicologen zijn het daar over eens.”

"Wat de Wever zegt over Borgerhout is een bewuste strategie"

Peter Mertens. “Die roep om een cordon is pure machtspolitiek vanuit Antwerpen. De N-VA heeft heel de stad in handen, op één districtje na: Borgerhout. Vanaf het moment dat wij daar een coalitie hebben met sp.a-Groen en CD&V, is dat een doorn in het oog van de N-VA. Bart De Wever ziet dat met lede ogen aan. Vandaar dat hij vanaf het begin heeft gezegd dat er een cordon sanitaire moet komen. Zo kan hij verhinderen dat er na 2018 een linkse meerderheid komt in Antwerpen. Hij wil niet dat de PVDA doorbreekt, want hij weet dat onder zijn kiezers ongelooflijk veel potentiële PVDA'ers zijn. Hij weet dat wat wij met Raoul in Wallonië hebben gedaan ook mogelijk is in Vlaanderen. En hij probeert al zijn gewicht in te zetten om die geest in de fles te houden.”

En wat De Wever zei over Borgerhout kadert daar dan in?

Peter Mertens. “Hij wil Borgerhout nu absoluut een negatief imago geven. Maar in elke gemeente en elke stad heb je crapuul. Is het fout om de politie aan te vallen: uiteraard. Maar het gaat niet over honderden mensen. Het gaat om 3, 4 of 5 jongeren die totaal ontspoord zijn. Dan zeggen dat het over honderden mensen gaat, over een cultuur in Borgerhout...”

Jullie vermoeden een bewuste strategie?

Peter Mertens. “Ja. Borgerhout is vijf jaar lang positief in het nieuws geweest. Ik heb 20 jaar in Borgerhout gewoond, in de donkere jaren 90. Toen mijn familie mij niet durfde bezoeken. Wij hebben nu vijf jaar lang positief gewerkt, heel veel geïnvesteerd in de openbare ruimte, maar nog veel meer in jongeren. Dat is een ongelooflijk succes. En juist omwille van dat succes probeert Bart De Wever een jaar voor de verkiezingen Borgerhout toch nog in een slecht daglicht te stellen. Dat is een pervers politiek spelletje. Daar ben ik echt kwaad om.”

 

Raoul Hedebouw: “Dit weekend naar familiefeest in Hasselt”
“Zaterdag heb ik met alle neven en nichtjes groot familiefeest in Hasselt. Jullie gaan dit interview toch vooraf aankondigen?” Luikenaar Raoul 'Cool' Hedebouw geeft het onomwonden toe: hij voelt zich net zo goed Limburger als Luikenaar.
“Mijn hele familie woont hier nog en ik kan ze niet tellen, de keren dat ik als kleine gast in Kapermolen ben gaan zwemmen. En onlangs nog heb ik samen met Kim De Witte voor onze 40ste verjaardag een vat gegeven in Café Café in Hasselt. We dachten het daar enigszins rustig te houden maar de hele zaak heeft tot in de vroege uurtjes met ons mee gefeest. Fantastisch gewoon.” Zijn West-Vlaamse vader en Hasseltse moeder settelden zich vier decennia geleden in Herstal als staalarbeiders die actief waren bij de christelijke vakbond. Bioloog Raoul werd in 1996 politiek actief, tijdens de studentenstakingen. Hij sloot zich aan bij de Partij van de Arbeid, waarvan hij in 2008 de woordvoerder werd. Bij de lokale verkiezingen van oktober 2012 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid van Luik en bij de federale verkiezingen van mei 2014 tot Kamerlid. Vorig jaar nam hij deel aan De Slimste Mens ter Wereld, waardoor plots heel Vlaanderen hem leerde kennen.

 

 

Peter Mertens: “Limburg is veel gemoedelijker”
Een fantastische man, een mooie man die alles goed kan uitleggen maar nooit op een manier dat je denkt dat hij waanzinnig slim is, maar dat je er eigenlijk niets van begrijpt. Zo omschreef Nadine Peeters haar man Peter Mertens recent in Humo.
De Antwerpse socioloog is ondertussen al 9 jaar voorzitter van de Partij van de Arbeid. Het is onder zijn invloed dat de partij is vernieuwd en het belerende vingertje en de grote maoïstische en stalinistische theorieën heeft ingeruild voor een actieve werking onder en midden de mensen. Met 'Hoe durven ze?' (2011) en 'Graailand' (2015) schreef hij twee absolute bestsellers die wekenlang in de top 10 van de non-fictie prijkten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werd hij verkozen in de gemeenteraad in Antwerpen. Hij kroonde zich toen tot de op drie na populairste politicus van Antwerpen, na Bart De Wever, Patrick Janssens en Filip Dewinter. Een Limburgse connectie heeft hij niet. “Ja, ik kom hier wel geregeld, zeker als ons kopstuk Kim De Witte er een activiteit organiseert. Elke keer opnieuw valt het me op hoe gemoedelijk de mensen hier zien, hoe goed ze met mekaar kunnen opschieten. Ja, Limburg is een fijne provincie”, aldus Mertens.

 

 

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Mijn gedacht is opletten met flexijobs afblaffen, ikzelf maak er ook gebruik van ( horeca), en het geeft mijn bedrijfje adem, en ben van 't gedacht de flexijobbers betalen al wat ze moeten betalen, maar iemand die 4/5 werkt ne flexijob geven is onterecht, die betaald ook al voor 4/5, en kan profiteren op dezelfde manier als iemand die 5/5 werkt, ik zou zeggen als werknemer met zijn allen 4/5 gaan werken en flexijobber worden, kan toch niet, 5/5 werken en flexijobber is voor mij ok, dan is het ook nog ne keer de moeite voor die mensen om na hun full time uit hun zetel te komen
veel mensen zijn na een full time content dat ze in hun zetel kunnen zitten
veel mensen met een fulltime job zijn content dat ze in hun zetel kunnen/mogen zitten
Awel zie, geloof het of niet maar wij hebben zopas een daguitstap naar Aachen achter de rug. En inderdaad ik heb heb dat ook gezien een zeer keurige heer met een PET-fles in de hand die in een vuilbak achter een andere aan het zoeken was. Ik dacht dat dat één of andere inspecteur was. Echt waar. Nu ik de waarheid weet vind ik dat echt intriest. Ge moet dat eerst gezien hebben of ge gelooft het niet.
Gaat onzen Theo deze Rommel ook opkuisen ?
Allez, volgens onze Lewie gaan Los Americanos België binnen vallen als Raoul en Peter het (een beetje) voor het zeggen krijgen. Volgens mij gaat dan Noord-Korea België ter hulp snellen. Het geschil tussen Los Americanos en Noord-Korea zal dus op Belgische bodem worden beslecht. Lewie joeng, wordt het geen tijd om met pensioen te gaan ?
Als ge denkt dat het niet meer onnozeler kan. Hierzie. In Grobbendonk haalt de burgervader er de guillotine bij. Alsof er geen humanere middelen bestaan. Wij zijn geen barbaren, hein.
Tobback loopt heel hard achter op de feiten. De Amerikanen bezetten sinds 1945 tot vandaag heel Europa. Herinner u de bomspotting acties in kleine Brogel. De kernwapens liggen er nog steeds en worden gemoderniseerd, de massabetogingen van de jaren '70 tegen de kernwapens ten spijt. Beloftes tot terugtrekking van de kernwapens werden allemaal niet nagekomen, aangezien de VS het hier voor het zeggen hebben. Zie ook de zetel van de NAVO in Brussel, de SHAPE in Mons. Zie het centrum van Brussel, je hebt het koninklijk paleis, de banken, het parlement en ... de ambassade van de VS. Idem dito in andere Europese landen, altijd is er de VS ambassade in het centrum van de macht. Op militair vlak zwaaien de Amerikanen hier al jaren de plak, om nog maar te zwijgen van hun dominante aanwezigheid op economisch en politiek vlak in gans de EU. (zie bv invloed van Goldman Sachs in the EU: http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/what-price-the-new-democracy-goldman-sachs-conquers-europe-6264091.html; bankencrisis van 2008 nog zo'n vb, herinner u ook hoe de genocide wet binnen geen tijd weer terug werd afgeschaft onder druk van de VS) Het is belachelijk om België zelfs maar een soeverein land te noemen, als het niet eens kan beslissen welke wapens wel of niet op haar grondgebied worden geplaatst. Als het buitenlands beleid aankomt en militaire interventie, dan is België steevast een aanhangsel van de VS politiek. Het België dat twee jaar zonder regering zat omwille van het "onoplosbare" probleem BHV, kon wel in geen tijd bv beslissen om Libië mee naar de verdoemenis te helpen. Op dezelfde manier deed het Belgisch leger mee aan het vernietigen van landen als Irak, Afghanistan, Yoegoslavië, zelfs Korea in de jaren '50. Vandaag zit het ook weer aan de verkeerde kant mee te bombarderen tegen de wettige regering van Syrië. Ook ivm de stay-behind (terreur) netwerken van Gladio speelde België een eersterangsrol. Eén en al schande. Met al dat oologsgeweld en terrorisme van ons leger/de NATO heeft de nepsocialist Toback natuurlijk geen problemen. Zijn partijgenoot Claes is nog altijd zo fier als een gieter dat hij ooit secretaris-generaal is geweest van de oorlogsmachine die de NATO is. Rood van schaamte zouden ze moeten zijn!
Mochten Raoul Hedebouw en Peter Mertens het voor het zeggen krijgen, vallen de Amerikanen ons land binnen de Amerikanen haten alles dat maar een beetje naar socialisme(iets voor de werkmens) ruikt en een bedreiging vormt voor het roofkapitalisme(in de weg staat van woeker winsten en uitbuiting van de werkmensen)
Heb goed uw program gelezen , er kan 75 %maar akkoord gaan , Maar we weten wel wij al vele jaren de Walen hebben bijgestaan het moet niet altijd van de zelfden kant komen op gebied van Sociale bijstand !! daar kan ook iets aan gedaan worden !!! onze voorouders moesten ook gaan werken in de walen om werk te hebben , als we goede vrienden willen blijven laat de walen bij ons komen . we hebben toch volk te kort zegt onze Regering nu !!