Van links naar rechts: Sofie Merckx, Anne Delespaul en Janneke Ronse. (Foto Solidair, Salim Hellalet)

De drie vrouwen die de fakkel overnemen bij Geneeskunde voor het Volk

Drie vrouwen nemen de fakkel over bij Geneeskunde voor het Volk (GVHV), de groepspraktijken van de PVDA. Janneke Ronse, de kersverse voorzitter en woordvoerders Anne Delespaul en Sofie Merckx schakelen meteen een versnelling hoger. Het nieuwe team lanceert vandaag een campagne tegen het besparingsbeleid van minister Maggie De Block, met een betoging voor het kabinet van De Block als orgelpunt.

Opvallend nieuws bij Geneeskunde Voor Het Volk, het met de PVDA verbonden netwerk van medische groepspraktijken. Dirk Van Duppen, de bedenker van het ‘kiwimodel’, geeft de fakkel door: “Het is tijd voor een nieuwe, jonge ploeg en met deze drie sterke vrouwen heb ik er alle vertrouwen in dat de organisatie in goede handen is.”

Janneke Ronse, verantwoordelijke multidisciplinaire samenwerking bij Geneeskunde Voor Het Volk, wordt de nieuwe voorzitter en zal samen met Jan Franssen en Tim Joye de nieuwe jonge leiding vormen. Zij nemen deze taken over van Riet Verspreet, die jaren hoofdcoordinator was van GVHV. “Onze organisatie is de laatste jaren sterk uitgebreid en ook verjongd”, legt kersvers voorzitter Janneke Ronse uit. “We hebben onze centra verder uitgebouwd tot elf multidisciplinaire groepspraktijken waar we toegankelijke en kwaliteitsvolle zorg combineren met een politiek engagement. Vandaag geven we met een 60-tal artsen, een 30-tal verpleegkundigen, kinesisten, sociaal assistenten, psychologen en heel wat administratieve krachten en onthaalpersoneel gratis eerstelijnszorg aan 25.000 patiënten over het hele land. Als verpleegkundige heb ik de voorbije jaren vooral gewerkt op het samenwerken tussen verschillende hulpverleners in onze teams. Bovendien is een eerste generatie GVHV’ers met pensioen gegaan en dat brengt heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Ook een verjonging in de leiding drong zich dus op. Dit is een proces dat al enkele jaren aan de gang is en waar we vandaag dus met een jonge ploeg, met mezelf als verpleegkundige aan het hoofd, de fakkel volledig overnemen.”
 
Maar GVHV wil ook politiek steeds sterk uit de hoek komen. Daarin neemt Anne Delespaul het woordvoerderschap voor Geneeskunde Voor Het Volk en de PVDA rond gezondheidszorg over van Dirk Van Duppen. Samen met Franstalig woordvoerder Sofie Merckx schakelt zij alvast een versnelling hoger in de strijd tegen het besparingsbeleid van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
 
“We lanceren vandaag een nieuwe campagne tegen het beleid van minister De Block: Red de Sociale Geneeskunde”, legt Anne Delespaul uit. “Ze valt immers onze eigen manier van werken aan: ze wil de forfaitaire geneeskunde waarbij patiënten zonder geld naar de huisarts kunnen, pijn doen. Vorig jaar al voerde ze een besparing van 7 miljoen door (4% van het totale budget) en deze zomer kondigde ze nogmaals een beperking van het budget van 5,8 miljoen aan (3,5%). Ze heeft ook haar audit uitbesteed aan het consultancybureau KPMG – dat bekend staat om haar lobbywerk voor privatisering en commercialisering van de zorg – waarmee ze overduidelijk maar één doel voor ogen heeft: nog verder besparen op onze werking. Wij weigeren daaraan mee te doen en roepen onze patiënten ook op om de komende maanden samen met ons strijd te voeren voor onze praktijken. Daarom lanceren we de website www.reddesocialegeneeskunde.be, waar patiënten een boodschap aan Maggie De Block kunnen achterlaten. Er is ook campagnemateriaal voorzien om onze praktijken te steunen. We willen dat ook tonen met een actie aan het kabinet van De Block op 9 november.”
 
Daarnaast voert GVHV ook verder de strijd voor goedkopere medicijnen met het kiwimodel. “Heel wat van onze patiënten zijn – terecht – erg boos omdat de minister de terugbetaling van enkele medicijnen zoals antibiotica en maagzuurremmers naar beneden haalde”, gaat Anne Delespaul verder. “Ze betalen nu 2 tot 3 keer zoveel voor hun medicatie. Wij zetten daar dan het kiwimodel tegenover: openbare aanbestedingen zorgen voor grote prijsdalingen waardoor zowel patiënt als de sociale zekerheid daar wel bij varen. In mei gingen we met zo’n 600 patiënten naar Nederland om daar medicijnen aan kiwiprijzen te kopen, velen onder hen waren behoorlijk boos over de grote prijsverschillen. Daarom gaan wij dit najaar verder met deze campagne: we zullen in november een wetsvoorstel indienen voor de veralgemeende toepassing van het kiwimodel in België. Ook daar gaan we weer voor mobiliseren onder onze patiënten, we willen dat samen met hen doen.”
 
Als initiatief van de PVDA, wil GVHV gezondheidsproblemen ook bij de wortel aanpakken. “Heel veel mensen zijn ziek door de slechte staat van hun woonst, onveilige werkomstandigheden, werkonzekerheid en/of financiële moeilijkheden. Die problemen kunnen wij niet in ons kabinet oplossen, maar hun oorzaken liggen in de maatschappij”, zegt Janneke Ronse. “Daarom willen wij ook de spreekbuis zijn van onze patiënten én samen met hen naar oplossingen zoeken en actievoeren. Dat noemen wij empowerment: met de mensen strijden voor onze rechten, want samen sta je veel sterker.”

Wie is wie?

Janneke Ronse is verpleegkundige. Ze is 34 jaar en mama van twee kinderen. Na haar studies in Gent – Janneke is master in de verpleegkunde – werkte ze vier jaar als wetenschappelijk onderzoeker aan de UGent en halftijds als verpleegkundige in de GVHV-praktijk in Deurne. Sinds 2013 is ze full time aan de slag voor GVHV. Janneke is onder meer verantwoordelijke voor de samenwerking tussen de verschillende disciplines: de integratie van verpleegkundigen en psychologen in de huisartsenpraktijk is haar stokpaardje. Vanaf september 2017 wordt ze voorzitter van het geheel van GVHV.

Anne Delespaul is huisarts. Ze is 28 jaar. Vorig jaar studeerde ze af als huisarts na twee jaar stage in de GVHV-groepspraktijk in Seraing bij Luik waar ze de informatisering van de praktijk verder uitwerkte en mee actievoerde voor rechtvaardigere gemeentetaksen. Vandaag werkt ze als huisarts in de groepspraktijk van Deurne. Ze zette de voorbije jaren ook mee haar schouders onder de vernieuwing en verjonging van de verschillende GVHV-teams.
 
Sofie Merckx is 42 jaar en huisarts bij GVHV Marcinelle, deelgemeente van Charleroi waar zij ook zetelt voor de PVDA in de gemeenteraad. Dagelijks verzorgen ze met hun team bijna 2.000 patiënten en voeren ze actie voor onder andere betere sociale woningen in Charleroi. Ongeveer tien jaar geleden schreef ze mee met Dirk Van Duppen aan de Franstalige versie van “De Cholesteroloorlog,” het boek dat het kiwimodel in België op de kaart zette.

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Hey heel veel succes!!! Hier in Leuven geen geneeskunde voor het volk maar wel drie goed draaiende wijkgezondheidscentra! De commotie en besparingen die La Block doorvoerde zijn ook daar voelbaar voor personeel en patiënten. Laten we proberen een zelfde strijd te voeren, samen staan we sterk! Saskia.
Een welgemeende proficiat voor deze drie moedige vrouwen! Mevrouw Delespaul u roept uw patiënten op om strijd te voeren tegen Minister De Block. Zieken horen volgens mij te rusten en te werken aan hun genezingsproces. Doet u er dan ook niet beter aan om de gezonde leden van de PVDA/PTB op te roepen om deze strijd te voeren? Alleen de macht van heel veel sterke mensen kan het tij keren en Minister De Block doen zwichten. We zijn niet voor niets lid van een partij met een 'hart'!
Proficiat collega's. Het is fijn om met jullie samen te werken!
Eerst en vooral, ik ben niet tegen " De geneeskunde voor het volk ". Integendeel. Maar ik heb toch wel enkele bedenkingen. Ik lees dat een arts die werkt voor deze organisatie zo 1500 EURO / maand verdient. Sorry, maar daarmee gaat ge als beginnende arts niet ver springen als ge geen andere inkomsten geniet. En ook nog, ge moet tot uw 28 jaar studeren (zonder specialisatie) en de studies zijn duur en zowat de moeilijkste die er zijn. Ideologie is mooi maar wie - voor zover bekwaam - gaat dat kunnen opbrengen? Sorry, maar ik vind dat een arts toch wel wat meer mag verdienen. Ieder weldenkend mens zal toch wel beseffen dat dergelijke kostelijke studies, het uitstel van inkomsten en de verantwoordelijkheid die een arts draagt een degelijke geldelijke compensatie rechtvaardigt.
Beste, bedankt voor je reactie. Een beginnende arts bij GVHV verdient wel iets meer dan 1500 netto. Het hangt natuurlijk van je personenbelasting (gezinssituatie enz) wat het netto betekent. Maar bruto start een arts aan 3500 euro. (en desgevallende onkostenvergoeding) Jan Franssen nationaal coördinator GVHV - MPLP
3500 € bruto, is hoeveel netto voor een alleenstaande zonder gezinslast? Iedereen weet wel dat de artsen in een WGC bv niet rijkelijk beloond worden....