Foto Dennis Licht / Flickr

Climate Express trekt naar Klimaattop in Bonn, met de trein én met de fiets

Van maandag 6 tot vrijdag 17 november vindt de internationale klimaattop (COP23) plaats in Bonn, waar de voortgang van het Parijsakkoord van 2015 wordt besproken. De klimaatactiegroep Climate Express rekent op de ‘power of the people’ om de onderhandelaars in Bonn onder druk te zetten.

In Parijs kwamen de 193 landen van de VN overeen om nationale klimaatplannen op te stellen en die geregeld te evalueren. De plannen moeten ambitieus genoeg zijn om de klimaatopwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk met maximaal 2 graden te laten oplopen. Bovendien beloofden ze ernaar te streven om de opwarming beperkt te houden tot 1,5 graad. En om snel een eind maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen, aangezien dit een belangrijke oorzaak is van de overmatige CO2-uitstoot.

Meer ambitie absoluut nodig

Voor Climate Express is dat Parijsakkoord een belangrijke stap, maar helaas niet ambitieus genoeg en vooral te vrijblijvend. Op dit moment bedraagt de klimaatopwarming 1°C en dat is al genoeg om weersystemen uit balans te brengen. Californië kende zijn grootste bosbranden, terwijl Texas aan het verzuipen was. In het normaal koude en natte Groenland stond het veen in brand terwijl regen en overstromingen de oogsten in Bangladesh, India en Nepal vernietigen. Allemaal het gevolg van een gemiddelde opwarming over de planeet met 1°C.

En van een echte koersverandering is er in de nationale klimaatplannen nog lang geen sprake. Duitsland stapt wel uit de kernenergie, maar houdt zijn bruinkoolmijnen open en opent er zelfs nieuwe, nota bene op een steenworp van de klimaattop in Bonn. Ook België zal de beperkte klimaatdoelstellingen die het van Europa moet halen tegen 2020 zeer waarschijnlijk niet halen. En de VS-regering trekt zich zelfs helemaal terug uit het Klimaatakkoord. Intussen ziet eilandstaat Fiji, die de klimaattop voorzit, het water letterlijk tot aan de lippen komen.

Het moge duidelijk zijn: twee jaar na de klimaatconferentie in Parijs wordt er wereldwijd nog veel te weinig gedaan om de CO2-uitstoot te verlagen en klimaatverandering tegen te gaan. In het huidige tempo zal de stijging van de temperatuur ruim boven de 3 graden uitkomen, in plaats van de afgesproken 1,5 graad.

Net als in Parijs: druk van onderuit

Tal van organisaties zetten daarom in op Power of the people, ofte de beweging van onderuit. In België zet Climate Express druk op de verschillende regeringen, samen met vele geëngageerde burgers en organisaties. Ze vragen de regeringen: voeg de daad bij het woord en voer een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid! Samen met anderen zet Climate Express zich ook achter de vele acties die naar aanleiding van de klimaattop van Bonn zijn gepland. In 2015 zorgden de acties en mobilisaties rondom de onderhandelingssite in Parijs er samen met de druk van de zuiderse landen voor dat het uiteindelijke klimaatakkoord, hoewel niet bindend en niet verregaand genoeg, er toch al veel ambitieuzer uitzag dan oorspronkelijk voorzien was. De klimaatbeweging wil dat dit jaar in Bonn herhalen, vooral met het oog op de volgende grote klimaattop in Warschau in 2018.

Bonn in actie

Op 1 november fietsen we naar Bonn. Vanuit Brussel of Hasselt

4 november: grote mars voor de start van de top

De traditionele grote mars vanuit de burgermaatschappij net voor de start van de klimaattop. De mars zal gefocust zijn op de bruinkoolverslaving van Duitsland, en de enorme onrechtvaardigheid dat dit met zich meebrengt. Dit is de mars waarvoor verschillende Duitse CAN-leden (Climate Action Network) mobiliseren.

5 november: stop bruinkoolwinning

Op de zondag voor de top zal de Duitse ‘Ende Gelände’-campagne gedurende één dag een van de twee enorme bruinkoolmijnen, die slechts enkele kilometers van Bonn verwijderd zijn, blokkeren.

11 november: tweede grote mars

Midden in de twee weken die de top duurt, organiseert een coalitie van voornamelijk lokale, antikapitalistische groepen een tweede mars om de hoofdthematiek waarop tijdens het openingsweekend van de top gefocust wordt — de koolthematiek — aan te vullen met andere belangrijke thematieken in de strijd voor een socio-ecologische transformatie.

2 tot 4 november: Conference of Youth

De jaarlijkse jeugdconferentie voor klimaatactie (COY – Conference of Youth) brengt jongeren uit de hele wereld samen om te leren over de UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change), netwerken op te bouwen en onze krachten te bundelen voor de volgende VN-klimaatonderhandelingen… de COY is de belangrijkste jeugdtop.

3 tot 7 november: The People’s Climate Summit

De PCS is een klassieke ‘top van de bewegingen’ georganiseerd door een breed scala aan organisaties uit de burgermaatschappij. De top combineert avondpanels (3 tot 5 november), workshops en open spaces (6 tot 7 november), om een ruimte aan te bieden waar de verschillende bewegingen kunnen samenkomen en om de politieke agenda in Bonn omtrent klimaatrechtvaardigheid aan te sterken.

 


 

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Alle goede inspanningen zijn m.i. te laat. Is er echt iemand die gelooft dat de gletsjers weer aangroeien, dat de methaanuitstoot ineens stopt en dat de zeeën weer zakken? Verstandige is het grootschalige verhuisplannen te maken voor de bevolking van bijv. de Zuidzee-eilanden en Bangla Desh. Anders breken er oorlogen uit.