Foto Solidair, Salim Hellalet

28 september: Betoog mee met de PVDA voor het recht op abortus

In weinig landen wordt het recht op abortus als een fundamenteel mensenrecht erkend. Overal ter wereld komt de vrije keuze van vrouwen om al dan niet moeder te worden zelfs onder druk te staan. De PVDA, haar vrouwenbeweging Marianne en haar studentenbeweging Comac stappen op 28 september mee op voor het zelfbeschikkingsrecht van elke vrouw. 

In Ierland en Malta is het nog steeds verboden. In Nederland is de wetgeving erg liberaal. Europa is verdeeld als het op abortuswetgeving aankomt. In Spanje was er in 2014 een wetsvoorstel om abortus compleet strafbaar te maken. De Spaanse vrouwenverenigingen kwamen daartegen met duizenden op straat. Ook in Polen waren er in 2016 plannen om abortus te verbieden, maar die werden afgevoerd nadat 100.000 vrouwen op straat bleven komen.

“Daar waar het recht op abortus onder druk staat, kunnen we ook vrezen voor de andere vrouwenrechten”, zegt Maartje De Vries, woordvoerster van PVDA-vrouwenbeweging Marianne.

Of ze in een land nu wettig of onwettig zijn, abortussen gebeuren. Door abortus te verbieden, worden alleen de risico’s voor vrouwen groter.

Fundamenteel recht

Het wordt steeds duidelijker dat we waakzaam moeten blijven. 28 september is de internationale actiedag voor het recht op abortus. Daarom organiseert het platform Wereldvrouwenmars (bestaande uit Belgische feministische organisaties) die dag in Brussel een grote Europese betoging voor het recht op abortus. Binnen- en buitenlandse organisaties zullen mee opstappen, en uiteraard zijn ook de PVDA, haar vrouwenbeweging Marianne en PVDA-studentenbeweging Comac aanwezig.

De mobilisatie wil dat de Europese Unie abortus erkent als een fundamenteel recht en dat ze toeziet op de naleving van dat recht.

De wetgevingen omtrent zwangerschapsonderbrekingen lopen in de verschillende landen sterk uit elkaar. Gaande van een quasi totaalverbod in Ierland tot een vrij liberale wetgeving in Nederland. In bepaalde landen bestaat er wel een soepele wetgeving, maar wordt de toegang in de praktijk enorm beperkt omdat artsen weigeren om een zwangerschapsonderbreking uit te voeren.

Ook in België is er werk aan de winkel. Hier staat abortus nog steeds in het strafrecht. Dat strookt niet met het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Door abortus in het strafrecht te houden, blijft de wetgever het zien als een misdrijf dat enkel toegestaan is onder strikte voorwaarden.

Aan de eerste abortuswetgeving is een lange strijd voorafgegaan, maar ze is er wel gekomen. Ook nu zal druk van onderuit een cruciale factor zijn om dit thema op de politieke agenda te zetten en te houden, om de Belgische regering werk te laten maken van het evidente. Lees ook: PVDA vraagt uitbreiding recht op abortus tot 20 weken

Kom daarom samen met de PVDA, Marianne en Comac op 28 september naar Brussel. Toon samen met ons je solidariteit met vrouwen uit heel Europa en de wereld. Eis van onze regering om het voortouw te nemen om abortus eindelijk uit het strafrecht te halen.

Afspraak: donderdag 28 september om 17.00 u. in het Jubelpark in Brussel

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.