Conferentie: Het belang van onze openbare diensten

Datum
zaterdag, 18 oktober, 2014 - 13:00
Plaats
Masereelhuis
Sint-Jansvest 7
9000 Gent
Soort evenement
Evenement

Het Masereelfonds organiseert zijn 4e crisisconferentie 

Een conferentie over iets wat ons allen aanbelangt: goede openbare diensten. Want openbare diensten zijn loslopend wild in deze neoliberale samenleving. "De dienstverlening trekt op niks, de werknemers zijn niet efficiënt, alles aan de privé overlaten zou veel doelmatiger en goedkoper zijn." Tijdens deze crisisconferentie, een weerkerend initiatief van het Masereelfonds, willen we opnieuw onderzoeken hoe we de economie democratisch kunnen controleren en organiseren als een instrument voor algemeen welzijn. 

Programma: 

13u - Documentaire/film “Man tegen macht”, over het protest tegen de privatisering van de vuilnisdiensten in Sint-Niklaas. Inleiding door Jeannine Meul (mede-indienster van het referendum en afgevaardigde van het ACV) 
14u – Prof. Dr. Joris Voets schetst een toekomstvisie op openbare diensten in een context van verleden en heden. De spreker is docent publiek management aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar en schrijft, spreekt en adviseert over o.m. publiek-publieke en publiek-private samenwerking, bestuurlijke organisatie, strategisch management en bestuurskracht van lokale besturen, toegepast in verschillende domeinen zoals ruimtelijke ordening en welzijn.
14u30 - Diverse getuigenissen, over o.m. openbare bank (Danny Carleer), openbare omroep (Luk Vandenhoeck), …
15u10 - Pauze 
15u30 – Slotdebat met Chris Reniers (Algemeen secretaris ABVV/ACOD) en Luc Hamelinck (Voorzitter ACV-openbare diensten). Jos Coenen (medewerker bij stichting innovatie en arbeid van de SERV) leidt het gesprek in goede banen.