Boekvoorstelling De Groote Klassenoorlog 14-18

Datum
dinsdag, 21 oktober, 2014 - 20:15
Plaats
Lakenhalle
Grote Markt 34
8900 Ieper
Soort evenement
Boekvoorstelling

Op dinsdag 21 oktober geeft Jacques R. Pauwels een lezing over zijn pas verschenen boek 'De Groote Klassenoorlog 14-18'.

"Ik wilde vooral een aantal mythes ontkrachten die nog steeds als evidente waarheden gelden. Ze hoeven niet bewezen te worden want 'dat weet toch iedereen'. De grootste mythe is dat dit een oorlog was die er is gekomen tegen ieders wil in, tegen beter weten in, van het een kwam het ander en het was niet meer te stoppen."

"Neutrale geschiedschrijving is fictie. Neutraal betekent ook dat je het standpunt weergeeft van de overwinnaar, van de sterkste, van de leiders, van de 'persoonlijkheden'. Klassieke geschiedschrijving gaat over veldslagen, koningen, keizers, generaals. De gewone mens dient enkel de statistieken."

"Wat je uit de Groote Oorlog leert, is vandaag nog steeds van toepassing. Oorlogen worden gestreden om economische redenen. Altijd. De officieel gepropageerde redenen zijn nooit de echte."

Een organisatie van Uitgeverij EPO en het In Flanders Fields Museum. In samenwerking met Davidsfonds Ieper, Moeders Voor Vrede, ACV, ABVV en Käthe Kollwitz vredesloop.

Facebookevent

 

Labels