Waarom de felicitaties naar Jean-Luc Mélenchon moeten gaan

Een stem voor Mélenchon is niet alleen tegen oude politieke kaste maar ook voor een sociaal alternatief. Bijna één op vijf Fransen stemden voor authentiek links, voor de jongeren was Mélenchon hun kandidaat. Dit kan de basis zijn voor een nieuwe sociale beweging, van verzet tegen het beleid van de volgende president en de opbouw van een sociaal en ecologisch alternatief. • PVDA-voorzitter Peter Mertens in De Ochtend over de Franse presidentsverkiezingen.

Labels

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

In juni zijn het parlementsverkiezingen in Frankrijk .Melenchon is op weg om een zeer grote politieke fout te maken. Indien hij zich niet uitspreekt wat er moet gebeuren in de tweede ronde kunnen de gevolgen dramatisch zijn . Hij moet oproepen om ten eerste zeker te gaan stemmen en ten tweede om TEGEN Le Pen te stemmen .
Dan hoop ik toch dat Mélenchon hoogstens oproept om "niet Le Pen" te stemmen. Mocht ik Fransman zijn, dan zou ik op 7 mei waarschijnlijk wél Le Pen stemmen, dik tegen m'n zin maar gewoon omdat ik Macron nog veel erger vind. Want Macron zou wel eens iets gedaan kunnen krijgen, bondgenoten kunnen vinden, meerderheden om z'n afschuwelijke programma te realiseren. Le Pen zal die steun maar moeilijk vinden, volgens mij, zodat het vooral 5 jaar tijdverlies zal zijn maar ook wat tegengas tegen een oprukkend asociaal Europa. En daarna een frisse wind, met vijf jaar vertraging.
Helemaal mee eens, Mélenchon laat zich, als hij geen stemadvies tegen e Pen afgeeft, kennen als een beroerde verliezer en een cynicus. Hoe teleurgesteld je ook mag zijn dat links heeft verloren, je moet toch voorkomen dat uiterst rechts aan de macht komt. Mélenchon zou niet mijn eerste keuze zijn, maar als het tussen hem en Le Pen gaat, zou ik beslist voor hem kiezen. Het is zijn morele plicht om zijn kiezers aan te raden om voor Macron (= tegen Le Pen) te stemmen. Als hij dit niet doet, gaat hij -en terecht!- veel respect verliezen.
Niet zo zeker. Oproepen om zoals de rest van de meute oproepen om voor de bankier Macron te stemmen met zijn aftandse liberale taksverlagingen voor actionnaires annex besparingen (60 mlj !!!) in de publieke sector kan hem binnen pakweg 6 of 12 maand zuur opbreken. Ik peins dat hij iets langer-termijn denkt.
Een kleine nuance,Melenchon moet helemaal niet oproepen om VOOR Macron te stemmen,hij moet oproepen om TEGEN Le Pen te stemmen .Uiteindelijk moet je dan wel voor Macron stemmen,maar je merkt dat dat iets helemaal anders is . De ongemakkelijke waarheid is dat heel veel kiezers van Melenchon Le Pen boven Macron verkiezen,zeer pijnlijk.. Indien Melenchon niet snel oproept om TEGEN Le Pen te stemmen maakt hij de schade alleen maar groter,hij had deze oproep onmiddellijk moeten doen . In deze zaak slaat ie een zeer grote politieke flater.
U slaat de spijker op de kop, de ongemakkelijke waarheid is dat Le Pen en Mélanchon een flinke overlap hebben bij de kiezers. Er zijn dan ook nogal wat programmapunten van de twee kandidaten die op elkaar lijken. Beiden zijn voorstander van protectionisme, waarbij de binnenlandse werknemer wordt beschermd tegen buitenlandse concurrentie. Hierbij wordt wel eens vergeten dat de arbeider in de derde wereld zo weer wordt teruggeworpen in de armoede. Een kniesoor die daarom maalt..! Alles wat fout gaat is, voor zowel Mélanchon als Le Pen, de schuld van 'de ander', of dat nu de kapitalist, de buitenlander, of het buitenland in het algemeen is. Beiden willen terug van een Frankrijk dat midden in de wereld staat naar een Frankrijk dat geísoleerd, navelstaarderig en bang voor concurrentie is. Gelukkig gaat geen van tweeën het (vermoedelijk) halen.
Natuurlijk zijn sommige van hun sociaal-economische punten overlap. Het is een decennia-oude truc vd fascisten om zich deels socialistisch voor te doen of te noemen (herinner de nSdap). Ik denk dat Melenchon/links geen volkse FN stemmers kan bereiken/recupereren door op te roepen om voor een kandidaat vd elite en de bankiers te stemmen.
Triestig over het niet-doorstoten van Mélenchon. Zo'n prachtig, duidelijk programma, WAT een gemiste kans! Mélenchon speecht bijna even goed als Raoul ;-) ! Misschien een inspiratiebron voor PVDA? Ik ben benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen beide programma's? Dat ga ik eens bekijken. Ik wil hier ook even meegeven dat PVDA voor mij nóg aantrekkelijker zou zijn met een andere naam, ruimer dan het concept "arbeid", het gaat toch om véél meer. Partij voor de Mens, of zo.