"Hoelang gaat u de walgelijk racistische uitvallen van de N-VA nog slikken, mijnheer Michel?"

Op 23 maart interpelleerde volksvertegewoordiger voor de PVDA Raoul Hedebouw in de Kamer Charles Michel over de uitspraken van Theo Francken. Die laatste verwaardigde zich zelfs niet aanwezig te zijn. Hij had Artsen Zonder Grenzen ervan beschuldigd mensensmokkelaars te zijn, omdat ze vaak mensenlevens redden op de Middellandse Zee. “Onaanvaardbaar,” zegt Raoul Hedebouw, die Charles Michel vraagt om de uitspraak van Francken te veroordelen. Hij beschuldigt tegelijk de N-VA dat die partij een bliksemafleider zoekt om de aandacht af te leiden van de vele schandalen waarbij ze de laatste tijd betrokken is, en dat vindt door opnieuw te schoppen naar de zwaksten.

“Onze staatssecretaris voor Migratie vindt er niets beter op dan een organisatie zoals Artsen zonder Grenzen te verwijten dat ze aan mensensmokkel doen. In feite vraagt hij AZG om die mensen niet te redden, maar om hen in de zee te laten sterven.

Mijnheer de eerste minister, u hebt de staatssecretaris dus gevraagd zijn uitspraken wat te nuanceren. Hoe kun je zo’n uitspraken nog nuanceren? Wat stelt u voor? Dat die mensen maar een klein beetje verdrinken? Dat AZG maar een klein beetje moet ophouden aan mensenhandel te doen? Hoe kun je zo’n uitspraken nuanceren, beste collega’s? Die zijn onaanvaardbaar! Ze stigmatiseren de honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, miserie, klimaatverandering en die daardoor in hoge nood komen. En de staatssecretaris zegt dat die mensen helpen gelijkstaat aan mensenhandel.”

Honderden mensen wagen elke dag hun leven om de Middellandse Zee over te steken. Hoe kunnen we geloven dat we, terwijl we Syrië, Libië en Irak bombarderen, een einde gaan maken aan de vluchtelingenstroom. Die mensen kunnen we niet tegenhouden om voor de oorlog te vluchten? Hoe kunnen we geloven dat het model van ongelijkheid waarin 8 mensen evenveel hebben als 3,5 miljard anderen, houdbaar is? Dat mensen niet op weg zullen gaan om uit de miserie te geraken en hun familie veilig te stellen? De verantwoordelijkheid van het westen is enorm.

Raoul Hedebouw ging verder: “Op dinsdag, toen de staatssecretaris zijn vreselijke tweets deed, noemde u mij een populist. Maar toen de staatssecretaris diezelfde dag zijn tweet postte, zei u dat hij zijn uitspraken wat moest nuanceren. Ik wil dat hier heel duidelijk zeggen, mijnheer de eerste minister. Als er in dit halfrond al populisten zitten, dan is dat bij de N-VA.”

Toen Charles Michel de uitspraken van Theo Francken effectief veroordeelde, voegde Raoul Hedebouw er nog aan toe: “Mijnheer de eerste minister, u had groot gelijk dat u de uitspraken van uw staatssecretaris veroordeelde, maar u moet meer doen dan dat, want u weet ook dat de N-VA er een verborgen agenda op nahoudt. Vandaag heeft ze het moeilijk omdat ook veel Nederlandstaligen, Vlamingen haar verwijten net zo’n traditionele partij te zijn als de anderen. En wat probeert de N-VA? Ze proberen een bliksemafleider te vinden. Ze spelen communicatiespelletjes en schoppen opnieuw naar de zwaksten. Mijnheer de eerste minister, ik vraag u: hoelang gaat u de walgelijk racistische uitvallen van de N-VA nog slikken? Het is hoogtijd dat u ze stopt!”

 

Labels

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.