biomassacentrale

De Vlaamse regering heeft beslist geen subsidies te geven voor de ombouw van de energiecentrale van Langerlo tot een geldverslindende biomassacentrale, een toegeving aan het brede verzet ertegen.

De overname van de stroomcentrale van Langerlo door de Finse pelletproducent Graanul Invest dreigt de Turteltaksfactuur met 2 miljard te verhogen. “Onaanvaardbaar”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. De PVDA eist dat Vlaams energieminister Tommelein de stekker trekt uit de subsidies voor grootschalige biomassacentrales.

"Er wordt veel vuil geld voorzien voor een vuile biomassacentrale", schrijft Peter Mertens. "Het is absurd om subsidies te geven om bossen te verbranden. Zeker als je weet dat het milieuvriendelijk alternatief met zonnepanelen en windmolens 750 miljoen euro goedkoper uitvalt."

Er komt in Gent geen biomassacentrale en dat vindt lokaal PVDA-voorzitter Tom De Meester een goede zaak: "Deze centrale zou een jaarlijkse CO2 uitstoot gelijkwaardig aan 750.000 auto's veroorzaken én de gemeenschap jaarlijks ook 160 miljoen euro kosten", reageert  De Meester. Opvallend: het Gentse stadsbestuur adviseerde eerder positief voor het project.