Sociale Zaken

De Europese ministers van Sociale Zaken bereikten een akkoord over een nieuwe Europese detacheringsrichtlijn. Europees Commissaris voor Werk en Sociale Zaken, de Belgische Marianne Thyssen (CD&V) klopt zich op de borst. De toekomstige richtlijn zou tonen dat Europese beleidsmakers inzitten met de werknemers, dat het “sociale Europa” leeft. Wat klopt ervan?

Binnenkort bespreekt het parlement een wetsontwerp ter hervorming van de financiering van de sociale zekerheid van Maggie De Block. Dat ontwerp ondermijnt de sociale zekerheid in haar grondvesten. Alleen meer fiscale rechtvaardigheid kan de sociale zekerheid een solide financiële basis geven om tegemoet te komen aan de groeiende noden van de bevolking.

De PVDA reageert verontwaardigd op het nieuws dat de kinderopvang maandelijks tot 88 euro duurder zou worden in Vlaanderen. “Dat minister Muyters zich geen bal aantrekt van de sociale gevolgen van zijn beleid is tekenend voor de visie van deze regering”, zegt Jos D'Haese. “Zo treft deze regering opnieuw de gezinnen met haar factuurbeleid.”