Steff Coppieters

 
 

De werknemers van Volvo Trucks in Gent zetten hun staking voort. Een voorstel van de directie werd door 85% van het personeel verworpen. Ze moeten steeds harder en flexibeler werken en zelfs actievoeren om verouderd materiaal te vervangen. Hun staking is een concrete verwerping van de wet-Peeters.

Maandag 2 mei deelde de directie van SAS Automotive mee aan de werknemers dat het bedrijf zal sluiten in oktober 2016. 210 mensen staan in oktober op straat. De werknemers hadden zich al ingesteld op een uitdoofscenario tegen 2019. De schok en de woede waren dan ook zeer groot en men ging meteen in staking.

15 miljard voor de aankoop en het jaarlijks onderhoud van 34 gevechtsvliegtuigen. In tijden van begrotingstekort en besparingen op de kap van gewone mensen getuigen de dure F-35’s van een groot gebrek aan respect voor de werkende bevolking.

Vijf onderaannemers van Volvo Gent, Faurecia, Benteler, Tower Automotive, Tenneco en SAS Automotive, vernamen dat ze geen verder contract zouden krijgen voor de nieuwe modellen. Duizend jobs staan op het spel. Brecht Bruynsteen, automobielspecialist van de PVDA, heeft echter nog hoop want “Volvo is Ford niet”.

Het Griekse volk heeft gesproken en luid en duidelijk “neen” gezegd.  De solidariteitsdelegatie die de PVDA naar Griekenland stuurde, getuigt over deze historische dag voor Griekenland en voor heel Europa. En vierde mee…

De grote dag vandaag. Onze eerste indruk van het referendum is dat alles kalm lijkt te verlopen. De “οχι” (neen) leeft op hoop, maar de uitslag van het referendum zal in grote mate afhangen van de mate waarin de economische elite erin geslaagd is de bevolking onder druk te zetten. Het belooft een lange dag te worden.

Giorgos stemde in januari voor… de conseratieve ND. “Wat heb ik daar nu spijt van! Zondag stem ik ‘neen’. Zo kan het niet verder. Na vijf jaar besparingen is het genoeg geweest ! We mogen geen angst hebben.” Dagboek uit Griekenland, deel 2, over de grote “neen”-betoging, het angstklimaat dat gecreëerd wordt, en een 16-jarig meisje dat de toekomst in zich draagt.

De campagne voor het Griekse referendum van zondag 5 juli is volop aan de gang. De PVDA stuurde een delegatie naar Athene om haar solidariteit te betuigen met het Griekse volk. Michael Verbauwhede (Brussels parlementslid) en Steff Coppieters houden voor ons ter plekke een dagboek bij.