Maartje De Vries

 

Is de zesurendag van Svartedalen een flop of niet? Onbetaalbaar en onrealistisch of een streefdoel voor een betere maatschappij? Het kostenplaatje lijkt hoog, het batenplaatje ook. Dus de ultieme vraag is, waar willen wij als samenleving in investeren?

Op 2 en 3 maart organiseerde GUE, de Europese fractie van de partijen links van de sociaaldemocratie, een conferentie rond vrouwenrechten. Marianne, vrouwenbeweging van de PVDA, was erbij.

In het jaar 2016 moeten we vaststellen dat vrouwen nog steeds 20% minder verdienen dan mannen. Een belangrijke factor hierin is het feit dat vrouwen veel vaker deeltijds werken. In de meeste gevallen is dat geen vrijwillige keuze. Een ambitieuze maatregel dringt zich op.

Dinsdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Op deze jaarlijkse herdenking van de strijd die vrouwen leverden voor gelijke lonen, de 8-urendag, stemrecht en veel meer, organiseert Marianne, de vrouwenbeweging van de PVDA, een flashmob in Brussel. Maar dat is niet het enige dat er gebeurt. Hier vindt U een overzicht van de activiteiten rond vrouwenrechten dit weekend en op 8 maart.

'De combinatie van werk en gezin is dringend aan een nieuw inspirerend verhaal toe', betogen Maartje De Vries en Benjamin Pestieau. Zij zien een kortere werkweek net als een voorbeeld van slim ondernemerschap. Het stuk hieronder is een voorpublicatie uit 'De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen'.