Frontex

Uit “gelekte” interne documenten blijkt dat Frontex, het Europees agentschap voor de bewaking van de Europese buitengrenzen en kusten, vluchtelingen doelbewust laat verdrinken. Sinds het begin van dit jaar sterven er dagelijks zeven mensen bij hun poging de Middellandse Zee over te steken …

Gwendolyn Rutten zit met een probleem. De voorzitster van Open VLD heeft ontdekt dat het verzet tegen het sociaal-economisch beleid waar haar partij mede verantwoordelijk voor is, toeneemt. En dus kondigde ze begin deze week aan zich meer te zullen focussen op het vluchtelingendebat. Van een bliksemafleider gesproken. Ze beet gisteren de spits af met de “Open VLD new look” in het debat met Peter Mertens op Terzake.

Zouden we in plaats van de bouw van het Fort Europa niet beter voor een legale toegangsweg zorgen voor de migranten zodat ze een asielaanvraag in Europa kunnen indienen? Volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw, woordvoerder van de PVDA, stelde afgelopen donderdag in het parlement die vraag aan de minister van Buitenlandse Zaken.

Daags na het nieuws over de bootramp waarbij 950 vluchtelingen de dood vonden op de Middellandse Zee, stuurde de PVDA een solidariteitsmissie naar de Siciliaanse havenstad Catania. Daar arriveerden de 27 overlevenden van de ramp én leven duizenden vluchtelingen in een opvangkamp. Dr. Claire Geraets, volksvertegenwoordiger voor de PVDA in het Brussels parlement, nam deel aan de missie.

Naar aanleiding van de opeenvolgende humanitaire drama’s die zich de afgelopen dagen op de Middellandse Zee afspelen, en waarbij waarschijnlijk meer dan duizend vluchtelingen omkwamen, stuurt de PVDA een solidariteitsmissie naar de Italiaanse havenstad Catania.