Online redactie

 
 

Een stem voor Mélenchon is niet alleen tegen oude politieke kaste maar ook voor een sociaal alternatief. Bijna één op vijf Fransen stemden voor authentiek links, voor de jongeren was Mélenchon hun kandidaat.

De PVDA feliciteert Jean-Luc Mélenchon met zijn resultaat in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. “In Frankrijk stort de oude politieke wereld in. Voor het eerst gaat er geen kandidaat van een traditionele partij naar de tweede ronde, zowel klassiek rechts als klassiek links krijgen zware klappen.”, zegt voorzitter Peter Mertens.

“Sinds 2014 heeft de bevolking al tien miljard euro aan besparingen moeten ophoesten en toch blijft het begrotingstekort onveranderd. Waar is dat geld naartoe”, vraagt PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees zich af nu de regering haar plan laat varen om in 2018 een begroting in evenwicht te hebben. 

“De lonen doen dalen, is dat een sociale maatregel?” Die vraag stelde PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw aan Europees commissaris Marianne Thyssen tijdens haar hoorzitting in de Kamer. Thyssen werd er zowaar wat zenuwachtig van. 

De regering heeft de knoop doorgehakt. Langdurig zieken moeten op straffe van sancties meewerken aan hun re-integratietraject. Daarmee hoopt ze dit jaar nog 10.000 langdurig zieken opnieuw aan het werk te krijgen. De PVDA en Geneeskunde voor het Volk zijn verontwaardigd over deze beslissing en ook de vakbonden steken hun woede niet onder stoelen of banken. We praten erover met dokter Saskia Deceuninck van de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in La Louvière.

In juli 2015 onthulde de PVDA dat de parlementsleden zelf op 55 jaar met pensioen mogen, terwijl ze wetten goedkeuren om ons langer te doen werken. Ze beloofden toen om een hervorming door te voeren. 20 maanden later, is er nog steeds ni

“Ik geraak geregeld gefrustreerd, want ik voel me schuldig omdat ik mijn leerlingen niet de aandacht kan geven die ze verdienen.” Een leerkracht en vader vertelt over zijn enthousiasme en over de muren waar hij steeds vaker op botst. 

De PVDA heeft aan Franstalige kant een nieuwe woordvoerder. Germain Mugemangango, voorzitter van PVDA Henegouwen, neemt die taak op. Raoul Hedebouw blijft nationaal woordvoerder, maar zal zich meer bezighouden met de uitbouw van de partij in het hele land. 

Op 23 maart interpelleerde volksvertegewoordiger voor de PVDA Raoul Hedebouw in de Kamer Charles Michel over de uitspraken van Theo Francken. Die laatste verwaardigde zich zelfs niet aanwezig te zijn.

“Blijf er weg”, twitterde Theo Francken, de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, aan AZG over hun reddingsoperaties in de Middellandse Zee. “Wat een walgelijke opmerking”, reageert David Pestieau, vicevoorzitter van de PVDA.

Pagina's