Knack

Steeds meer Belgen zijn erg bezorgd over dure geneesmiddelen. Die zijn in ons land vaak vijf à tien keer zo duur als in Nederland. Uit protest gingen dit weekend 400 Belgen medicamenten kopen in het Nederlandse grensstadje Hulst. Nochtans kan het anders, schrijft Peter Mertens (knack.be, 8 mei 2017), met een systeem voor openbare aanbesteding, aka het kiwimodel. Dat is voordelig voor de patiënt én voor de sociale zekerheid. Mertens antwoordt punt per punt op de argumenten van minister De Block. 

Op zondag 10 april kruiste Peter Mertens in het VRT-programma De Zevende Dag de degens met Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Het debat, over onder meer flexibel werken, kreeg een vervolg op de website van het weekblad Knack, waar ook heel wat lezers niet aarzelden om een pertinente bijdrage te leveren.

Onlangs hield vrouwenorganisatie Femma een vurig pleidooi voor de 30-uren-week met behoud van loon. 'Als het spitsuur van het leven meer ontspannen verloopt, zullen we ook minder snel opgebrand zijn. Ons welzijnsniveau stijgt want we zullen minder gezondheidsklachten en meer tijdssoevereiniteit hebben. Mensen besteden tijdens kortere werkweken hun tijd ook efficiënter', schreef de vrouwenorganisatie. In plaats van een intellectuele openheid voor de argumenten kreeg Femma meteen lik op stuk. 'Waar een wil is om te veroordelen, zijn altijd bewijzen' luidt een Aziatische zegswijze, maar in deze was het vonnis wel erg pover. Karel Van Eetvelt deed het voorstel gewoon af met de uitspraak: 'het is te gek voor woorden.'