Dirk Tuypens

Dirk Tuypens est connu comme acteur de nombreuses séries télévisées et films. Il est également journaliste à la rédaction de Solidaire, où il est responsable de la rubrique culture. Il est actif avec le PTB à Malines.

Heel veel mensen en organisaties verdedigen de rechten van mensen. Ze tonen dat we dingen kunnen veranderen. Die overwinningen moeten we ook samen kunnen vieren. En waar kan dat beter dan op ManiFiesta?

#Metoo blijft voor stevige discussies zorgen. “Selectieve overacting” volgens Jean-Marie Dedecker, de Franse filmdiva Catherine Deneuve waarschuwde voor “het klimaat van een totalitaire staat”. Is #Metoo terechte verontwaardiging of hysterie? Veel hangt af vanuit welk perspectief gekeken wordt. ACV Voeding en Diensten deed onderzoek naar seksueel geweld bij schoonmaaksters. Genderverantwoordelijke Myreine Kint vertelt er alles over.

Ken je dat vervelende gevoel dat je op het einde van de avond met lege zakken staat, met het verliezende ticket van de tombola in je hand? Dat is wat de regering van plan is met onze pensioenen. Het pensioen met punten, zo heet het beest, en hier vind je alles wat je erover moet weten. 

Voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hield Geneeskunde voor het Volk vanochtend een actie tegen de prijsverhogingen voor bepaalde medicijnen en medische behandelingen. Bij deze gelegenheid werden meer dan vijfduizend boodschappen van boze patiënten en sympathisanten aan de minister overgemaakt.

Het akkoord met de ziekenfondsen, waarin onder meer de prijzen voor consultaties en medische handelingen worden vastgelegd, staat onder druk. Een aantal artsensyndicaten kant zich tegen de besparingsmaatregelen van minister De Block en wil in antwoord de erelonen laten stijgen. De prijsstijgingen zullen zich in hoofdzaak laten voelen bij specialisten.

Minister Maggie De Block wil 900 miljoen euro besparen in de gezondheidszorg, onder meer door een aantal geneesmiddelen twee tot drie keer duurder te maken. “Een besparing op kap van de patiënt”, schrijft Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk in Knack. Samen met de PVDA startte Geneeskunde voor het Volk eind december een wenskaartactie om tegen het beleid van de minister te protesteren. Via website en sociale media kregen we heel wat reacties.

De uitbreiding van de activiteiten op de luchthaven van Deurne zorgt voor heel wat overlast. De impact op de leefbaarheid van verschillende wijken is groot. De lokale werking van de PVDA in Berchem blijft verzet aantekenen, samen met buurtbewoners, actiegroepen en andere partijen.

In de voorbije vijftien jaar steeg de waterfactuur gemiddeld met 138%. Het bedrag dat een gemiddeld gezin moet neertellen, is op die tijd bijna vier keer zo hoog geworden. De watermaatschappijen plannen vanaf 1 januari nog eens een stijging tot 30%. Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege lijkt dat maar normaal te vinden en wast de handen in onschuld. In een studie van de PVDA ontrafelt Jos D’Haese hoe de vork in de steel zit.

Met een protest picknick aan het Antwerpse stadhuis gaven vakbonden en het Sociaal Werk Actie Netwerk (SWAN) vrijdagmiddag uiting aan het ongenoegen in de non-profit over de toenemende privatisering van de zorg.

In Vlaanderen staan 105.370 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Een stijging van 13% in vergelijking met 2013. Voor Nadine Peeters, huurbegeleidster bij een sociaal verhuurkantoor en districtsraadslid voor de PVDA in Antwerpen, is dat hoegenaamd geen verrassend nieuws. “Het antwoord is heel eenvoudig: sociale huisvesting vraagt meer investeringen.”

Pagina's