Jonathan Lefèvre

Geboren in 1981. 

Na verschillende verblijven in het buitenland en werkervaringen bij verschillende magazines werd hij journalist van Solidair in 2010. Hij is verantwoordelijke van PVDA Dinant. 

  • jonathan.lefevre@solidaire.org
  • Facebook 

Na bijna zes weken theater, krijgt het Waals Gewest een regering met cdH en MR. Zoals verwacht belooft die witter dan wit te wassen. Maar hoe ethisch wordt die regering en wat heeft ze in petto qua degelijk bestuur? vraagt Waals parlementslid Fréderic Gillot (PVDA) zich af.

Op 19 mei keurde de regering een wetsontwerp goed over de invoering van een minimumdienstverlening bij het spoor. Officieel berust die wet op mooie principes - het recht op mobiliteit en vrijheid van verkeer - maar voor de sociale verworvenheden betekent ze een terugkeer naar de 19de eeuw. Alle vakbondsrechten voor werknemers komen immers op de helling te staan. Jan Buelens, advocaat sociaal recht, legt uit waarom.

Tijdens de laatste gemeenteraad in Seraing kondigde burgemeester Alain Mathot (PS) zijn ontslag aan uit zijn mandaten bij Publipart en andere instellingen. Die leverden hem in totaal … 265.000 euro bruto per jaar op. Het moet gezegd, de plaatselijke afdeling van de PVDA hield het been stijf. Terugblik op een geanimeerde raadszitting.

Vrijdagmorgen kwamen 10.000 mensen op straat in Charleroi. Afkomstig uit alle hoeken van het land (en zelfs daarbuiten) kwamen ze hun steun betuigen aan de werknemers van Caterpillar en onderaannemingen. De betogers zijn woedend op de multinationals die mensen op straat zetten terwijl hun aandeelhouders miljoenen aan dividenden blijven opstrijken.

20 jaar na datum zit de zaak-Dutroux nog steeds in het hoofd en het hart van heel veel mensen. Op het proces verdedigde Jan Fermon een van de slachtoffers van Marc Dutroux. Hij blikt terug op wat toen niet goed functioneerde en vandaag nog niet veel is verbeterd.

“Mobiliteit is een belangrijke sociale en ecologische factor”, dat is de boodschap die de PVDA wil brengen met haar nieuwe brochure over de NMBS: “Op weg naar een maximale dienstverlening”.

Die vraag stelde Solidair aan een twintigtal deelnemers. Overwegend mensen die het hele proces van het congres hebben meegemaakt. Van de eerste lezing van de voorbereidende teksten tot de slotmeeting op de Heizel.

Journalist Ludwig Verduyn heeft opnieuw zijn lijst met 500 rijkste Belgen bekendgemaakt. De rangschikking, die Verduyn al voor het vijftiende jaar opstelt, is op meerdere vlakken interessant. “Maar de lijst toont vooral dat een vermogensbelasting voor de 25 rijkste gezinnen van België ons genoeg geld zou opleveren om het pensioen van 1,9 miljoen gepensioneerden met 115 euro te verhogen”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees.

Tijdens het 1 meifeest was de linkse partij overal in het land zichtbaar, aan de kant van de vakbonden. Een gelegenheid voor de PVDA om haar alternatief voor te stellen én links nieuw leven in te blazen. "Wij moeten ons opnieuw inschrijven in een 1 meivisie van vernieuwing, in een 1 meivsie van links-dat-durft", klinkt het bij Peter Mertens. En meteen lanceerde de partij haar lentecampagne voor de 30-urige werkweek.

In 2009 lanceerde de PVDA haar Miljonairstaks. Vandaag is 85 % van de bevolking er voorstander van. De PVDA organiseerde een actie voor de Pensioentoren in Brussel om nog eens de puntjes op de i te zetten.

Pagina's