Tom De Meester

 

De afgelopen jaren misbruikten multinationals de overheidssubsidies voor zonnepanelen. De regering wil de kost daarvan op de consument verhalen en voerde in maart 2016 de Turteltaks in. Peter Mertens en Tom De Meester (PVDA), spanden samen met meer dan 17.000 andere consumenten een proces in tegen de Turteltaks. Hoe staat het daarmee? Een update.

“De helft van de Vlamingen heeft geen flauw benul van zijn eigen energiefactuur”, volgens energieminister Bart Tommelein (Open Vld) “Misschien moet Tommelein eens uit zijn ivoren toren komen”, aldus Tom De Meester (PVDA). 

Het is nu officieel: er komt géén verkoop van Eandis-aandelen aan State Grid. Maar hoe moet het nu verder? Private investeerders, vooraanstaande economen en politici pleiten voor een beursgang en willen zo de deur openzetten voor een uitverkoop van Eandis aan “eigen kapitaal”. Voor de PVDA is die weg geen optie.  Energie is een basisbehoefte, het stroomnet moet in publieke handen blijven.

“Of die investeerder nu uit China komt of niet: het is de consument die de rekening krijgt”, schrijft Tom De Meester vandaag in De Morgen. Volgens de PVDA-energiespecialist moet ons energienet daarom een volwaardige openbare dienst worden, zodat het maatschappelijk belang voorop staat en niet het financieel rendement van private aandeelhouders.

De PVDA verzet zich tegen de verkoop van veertien procent Eandis-aandelen aan het Chinese bedrijf SGCC. "Energie is een basisbehoefte, en onze energievoorziening hoort in handen van de samenleving te zijn", zegt energiespecialist Tom De Meester. De PVDA roept de gemeentes op om 3 oktober tegen de deal te stemmen.

Maandagavond start de Optima-commissie van de Gentse gemeenteraad. Daniël Termont wordt er aan de tand gevoeld over zijn banden met graaibankier Jeroen Piqueur. Maar dat volstaat niet, vindt Tom De Meester. Méér dan louter individuele normvervaging, moet de ondoorzichtige besluitvorming bij grote vastgoeddeals en de ons-kent-ons-beleidscultuur in het debat centraal staan.

“Ik heb een inschattingsfout gemaakt”, gaf Daniël Termont vrijdag toe op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Maar wat valt Termont nu precies te verwijten? En waarom zou Siegfried Bracke beter zwijgen? De Gentse PVDA-voorzitter Tom De Meester pleit in een opinie op DeWereldMorgen.be voor een externe onderzoekscommissie naar de al te nauwe banden tussen paarse politici, bankiers en vastgoedbonzen. Het is tijd voor een nieuwe politieke cultuur, met waterdichte schotten tussen politiek en big business.

“Natuurlijk heeft Daniël Termont zich door Optima-graaibankier Piqueur niet laten omkopen met een gratis appartement. Maar waarom speelt Daniël Termont geen open kaart over de nauwe banden tussen Optima en het Gentse stadsbestuur? Als er één les is die we moeten trekken uit het Optima-debacle, dan wel dat we beter waterdichte schotten inbouwen tussen politiek en bedrijfsleven.” Dat vraagt Oost-Vlaams PVDA-voorzitter Tom De Meester zich af in een opinie in De Morgen.

De PVDA lanceert vandaag de actie 'Tommelteller'. Op de website www.tommelteller.be telt een klok letterlijk af naar 11 mei om 11u. Als Bart Tommelein dan de Turteltaks niet heeft ingetrokken, stapt de PVDA naar het Grondwettelijk Hof om de Turteltakswet te laten vernietigen.

“Ook al wordt de Turteltaks straks een Tommeltaks, het blijft een onrechtvaardige en onwettelijke belasting. Op 11 mei leidt onze partij daarom, samen met 17.000 burgers, een procedure in bij het Grondwettelijk Hof om de Turteltaks voor eens en voor altijd te vernietigen. Niet alleen Turtelboom moet weg, maar vooral de Turteltaks”, schrijf Tom De Meester in een opiniestuk in De Standaard.

Pagina's