Peter Mertens

 
 

Onlangs hield vrouwenorganisatie Femma een vurig pleidooi voor de 30-uren-week met behoud van loon. 'Als het spitsuur van het leven meer ontspannen verloopt, zullen we ook minder snel opgebrand zijn. Ons welzijnsniveau stijgt want we zullen minder gezondheidsklachten en meer tijdssoevereiniteit hebben. Mensen besteden tijdens kortere werkweken hun tijd ook efficiënter', schreef de vrouwenorganisatie. In plaats van een intellectuele openheid voor de argumenten kreeg Femma meteen lik op stuk. 'Waar een wil is om te veroordelen, zijn altijd bewijzen' luidt een Aziatische zegswijze, maar in deze was het vonnis wel erg pover. Karel Van Eetvelt deed het voorstel gewoon af met de uitspraak: 'het is te gek voor woorden.'

'De algemene werkstaking als politieke staking wegzetten is niet zo onschuldig als het lijkt', zegt Peter Mertens (PVDA) in het schaduwparlement van Knack.be. 'We hebben allemaal baat bij sterke vakbonden, dat is de les die we trekken uit de periode Thatcher en Reagan'.

Het is me weer wat vandaag in het nieuws. Vooral over de staking maandag in het grootste industriële centrum van het land. Het is duidelijk dat bepaalde mensen de komende stakingen niet zien zitten. Daarom blazen ze onophoudelijk zeepbellen. Peter Mertens doorprikt ze graag.

Vijf jaar lang al weergalmt overal door Europa hetzelfde mantra: “meer welvaart creëren door zwaar te besparen.” Een mens vraagt zich af waar het ons heeft gebracht. De tweede bijdrage van PVDA-voorzitter Peter Mertens voor het Schaduwparlement van Knack.be.

In zijn eerste bijdrage voor het Schaduwparlement van Knack.be legt PVDA-voorzitter Peter Mertens uit waarom hij de vakbondsacties van donderdag 6 november ten volle steunt. "Een democratie wordt rijker als er tegenmachten zoals sterke vakbonden bestaan."

En wat hebben we geleerd vandaag? PVDA-voorzitter Peter Mertens overloopt de gebeurtenissen van dinsdag 14 oktober, de dag waarop de PVDA het ontslag vroeg van staatssecretaris Theo Francken.

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van het Itinera Institute, had in De Tijd van dit weekend PVDA-voorzitter Peter Mertens in de mond gelegd dat "de overheidsschuld een keurslijf is waar we van af moeten" en "dat de overheid aan de schuld moet verzaken". Peter Mertens reageert.

Toespraak Peter Mertens, voorzitter PVDA, op ManiFiesta, zaterdag 20 september in 2014, Bredene.

De stemmen zijn nog maar amper geteld, en daar horen we opnieuw pleidooien om 14 miljard euro extra te besparen. Het parlement was nog niet geïnstalleerd, en we kregen meteen al een nieuw woord: miljonairsdichtheid. Ons land telt de grootste miljonairsdichtheid van de Europese Unie. Het grootste aantal miljonairs op de bevolking, met name 1 op 100. Maar van hun extravagante weelde vloeit geen euro naar de werkende klasse, naar de publieke dienstverlening, of naar wie het moeilijk heeft.

Mijn gedachten gaan uit naar de honderden mijnwerkers die onder de grond vast zitten in de mijn in het Turkse Soma. En naar de families van de 201 overleden mijnwerkers. Papa die 's morgens naar het werk gaat en niet meer terug komt. De welvaartsmakers nemen de risico's, en betalen vaak een hoge prijs. Sterkte aan alle families.”

Pagina's