Wonen

"We moeten waakzaam zijn opdat de Vlaamse regering ons alsnog niet met een Uplace-light opzadelt", schrijft Sander Barrez (PVDA).

In de Kapertoren zullen enkel jongeren onder 32 jaar mogen wonen. “De idee om betaalbare woningen te bouwen voor jongeren kunnen we zeker onderschrijven. Maar los van de juridische problemen met deze leeftijdslimiet riskeert het project sowieso zijn doel te missen. De stad bouwt woningen voor jongeren, die alleen ouderen kunnen betalen", reageert Kim De Witte, voorzitter van PVDA Hasselt. 

>Het Vlaams Parlement keurde op 14 juli het idee goed, dat minister Homans in april dit jaar lanceerde: de huurwaarborg gaat van twee naar drie maanden huur. Er moet nog een huurlening komen waar huurders met financiële problemen die waarborg kunnen lenen, maar daarover is nog geen enkel nieuws. Voor wie? Op welke manier? Aan het Homans-tempo zal dit wellicht nog enkele jaren duren.  En intussen geraken alsmaar meer huurders in de problemen. Het nieuwe decreet zet geen enkele beperking op de soms schandelijk hoge huurprijzen.

Line De Witte van PVDA vreest dat het stadsbestuur van Leuven een elitaire stad maakt, als 'budgetwoningen' al 355.000 euro kosten. “Minder onbetaalbaar is immers heel wat anders dan betaalbaar”, schrijft ze in een opiniestuk op knack.be.

Met een extra investering van amper 5.700 euro had de verwoestende brand in de Londense woontoren wellicht voorkomen kunnen worden. Toen PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vroeg of we in België voldoende inzetten op preventie om zo’n ramp te vermijden, bleef het akelig stil aan de overkant.

Op het puin van het legendarische Ottenstadion in Gent verrijst straks, als een feniks uit haar as, een gloednieuwe Ecowijk. Windowdressing, jammer genoeg. Als de Gentse Ecowijk al een ‘voorbeeldwijk’ is, dan vooral van een woonbeleid dat vrij spel geeft aan dure luxeprojecten en buurtbewoners in de kou laat staan, zo schreef Gents PVDA-voorzitter Tom De Meester in een opiniestuk in De Morgen van 5 mei.

In het kader van haar campagne Verlaag de huurprijzen in het Brussels Gewest, stelde de PVDA haar huurcalculator voor aan de pers: een hulpmiddel om op een gemakkelijke manier te berkenen hoeveel de Brusselaars winnen met het voorstel van de PVDA om de huurprijzen te plaffoneren.

Leden van PVDA Gent voerden dinsdag, samen met sociale huurders, actie aan het Gentse stadhuis, met de boodschap: “Betaalbaar wonen, als we daar nu eens een prestigeproject van maken”. Tijdes de actie namen sociale huurders van verschillende woonwijken het woord. Ze willen dat de stad een prioriteit maakt van meer sociale en betaalbare woningen in Gent.

In Vlaanderen staan 105.370 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Een stijging van 13% in vergelijking met 2013. Voor Nadine Peeters, huurbegeleidster bij een sociaal verhuurkantoor en districtsraadslid voor de PVDA in Antwerpen, is dat hoegenaamd geen verrassend nieuws. “Het antwoord is heel eenvoudig: sociale huisvesting vraagt meer investeringen.”

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil de huurmarkt doen heropleven en doet verhuurders daarom een pak voordelen cadeau. Geen oplossing, vindt de PVDA, die pleit voor meer sociale woningen en maximumhuurprijzen voor álle huurpanden.

Pagina's