Vrede/Oorlog

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigt dat regering kernwapens voorziet voor opvolger F-16. De PVDA veroordeelt deze onverantwoorde keuze.

“De oorlog in Irak was geen blunder of fout. Het was een misdaad”, zo besluit journalist Owen Jones na bekendmaking van het officiële rapport over de Britse deelname aan de invasie in Irak.

De regeringsleiders en staatshoofden van de NAVO-lidstaten komen op vrijdag 8 en zaterdag 9 juli samen in Warschau op de tweejaarlijkse NAVO-top. Ons land is er vertegenwoordigd met premier Michel en minister van Defensie Vandeput.

Op vraag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) beslisten de Belgische topministers om 200 miljoen euro extra uit te trekken voor het Belgische leger. De regering wil tegen 2030 echter ook de militaire uitgaven verhogen van 0,9% tot 1,3% van het bruto binnenlands product.

De PVDA is niet te spreken over de beslissing van de Belgische regering om na Irak, nu ook Syrië te gaan bombarderen. Volgens de partij tonen de aanslagen in Brussel dat tussenkomen in Syrië een zeer slecht idee is.

Het weer wisselde dan wel van regen, hagel, sneeuw tot volle zon, de bijna 4.000 manifestanten in Brussel waren er niet minder vastberaden om: wij willen geen aankoop van nieuwe (peperdure) gevechtsvliegtuigen.

15 miljard voor de aankoop en het jaarlijks onderhoud van 34 gevechtsvliegtuigen. In tijden van begrotingstekort en besparingen op de kap van gewone mensen getuigen de dure F-35’s van een groot gebrek aan respect voor de werkende bevolking.

De Belgische regering wil na Irak, nu ook Syrië mee gaan bombarderen. Na de aanslagen in Brussel weten we dat dat een zeer slecht idee is. Staffan de Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië, is duidelijk: “De tragedie van Brussel herinnert ons eraan dat we geen tijd te verliezen hebben. We moeten de oorlog in Syrië stoppen. De beste manier om terrorisme te bestrijden is een politieke oplossing vinden voor Syrië.”

Eerste minister Michel wil bombarderen uit wettige zelfverdediging. "Betekent dat dan dat we in elk land waar terroristen zitten, mogen bombarderen? Laat ons eens kijken wat dat al heeft opgebracht.

Onder druk van de VS wil de federale regering de Belgische militaire tussenkomst uitbreiden tot Syrië en mogelijks Libië en dat zelfs zonder VN-mandaat. Nochtans is bombarderen niet efficiënt tegen terrorisme en in de chaotische Syrische context bovendien zeer riskant. PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw interpelleerde premier Michel daarover donderdag in het Parlement.

Pagina's