Geneeskunde voor het Volk

Na het volgehouden protest van de PVDA en Geneeskunde voor het Volk tegen de hervormingen in het terugbetalingssysteem voor geneesmiddelen, doet minister van Volksgezondheid Maggie De Block een eerste toegeving. 

Patiënten van Geneeskunde voor het Volk en sympathisanten van de PVDA voerden vandaag actie aan het kabinet van minister Maggie De Block. Ze protesteerden tegen de forse prijsverhogingen voor maagzuurremmers, ontstekingsremmende neussprays (vanaf 1 april) en antibiotica (vanaf 1 mei).

Een campagne van PVDA-zorg en Geneeskunde voor het Volk leverde de afgelopen dagen duizenden berichten op voor minister De Block. En ook een beperkt aantal haatberichten. “Zulke berichten kunnen niet”, reageert dr. Dirk Van Duppen. “Maar we vragen de minister om vooral de andere - vaak aangrijpende - berichten ernstig te nemen.”

Op haar Facebook pagina vraagt Maggie De Block om haar geen haatberichten meer te sturen. Ze schiet daarbij met scherp op een oproep van de PVDA en GVHV om een wenskaart op te sturen naar de minister om zo te protesteren tegen het duurder worden van een aantal geneesmiddelen.

Wat vind jij van de prijsverhoging van veel gebruikte geneesmiddelen? Geneeskunde voor het Volk en PVDA roepen iedereen op om een wenskaart met boodschap te sturen naar minister Maggie De Block.

Vanochtend publiceerde de Franstalige krant L’Echo een dossier, zich baserend op een anoniem rapport van vroegere werknemers van Geneeskunde voor het Volk. Geneeskunde voor het Volk weerlegt deze beweringen over de hele lijn.

De aanval van de regering Michel op de gezondheidszorg, treft nu ook de eerste lijn. De regering zal in  2017 geen nieuwe wijkgezondheidscentra (WGC) erkennen. "Nochtans bieden die via het systeem van forfaitaire geneeskunde gratis eerstelijnsgezondheidszorg aan," reageert Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil dat langdurig zieken weer aan de slag gaan. Op de website www.langdurigzieken.be verzamelt Geneeskunde voor het Volk – de groepspraktijken van de PVDA – getuigenissen. “Als je die leest, merk je gauw dat het plan-De Block het probleem veeleer zal verergeren dan oplossingen bieden”, zegt Tim Joye, huisarts in Hoboken en woordvoerder van de campagne.

Uit nieuwe cijfers van het Riziv blijkt het fenomeen van langdurig zieke werknemers sterk toe te nemen. Dr. Dirk Van Duppen, van Geneeskunde voor het Volk, argumenteert dat de regering, die zieken die niet terugkeren naar de arbeidsmarkt wil sanctioneren, de zaak fout benadert.

Afgelopen week maakte minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) haar begrotingsvoorstel bekend voor het RIZIV in 2016. Een van de maatregelen die het meeste verzet uitlokt, is de bevriezing van het budget voor de huisartsenwachtposten. PVDA-huisarts Tim Joye reageert.

Pagina's