Gezondheid

Een campagne van PVDA-zorg en Geneeskunde voor het Volk leverde de afgelopen dagen duizenden berichten op voor minister De Block. En ook een beperkt aantal haatberichten. “Zulke berichten kunnen niet”, reageert dr. Dirk Van Duppen. “Maar we vragen de minister om vooral de andere - vaak aangrijpende - berichten ernstig te nemen.”

Honderden patiënten stuurden minister Maggie De Block een nieuwjaarskaartje uit protest tegen de prijsverhoging van levensnoodzakelijke medicamenten. Een bloemlezing uit de vele getuigenissen.

Op haar Facebook pagina vraagt Maggie De Block om haar geen haatberichten meer te sturen. Ze schiet daarbij met scherp op een oproep van de PVDA en GVHV om een wenskaart op te sturen naar de minister om zo te protesteren tegen het duurder worden van een aantal geneesmiddelen.

Het akkoord met de ziekenfondsen, waarin onder meer de prijzen voor consultaties en medische handelingen worden vastgelegd, staat onder druk. Een aantal artsensyndicaten kant zich tegen de besparingsmaatregelen van minister De Block en wil in antwoord de erelonen laten stijgen. De prijsstijgingen zullen zich in hoofdzaak laten voelen bij specialisten.

Wat vind jij van de prijsverhoging van enkele veelgebruikte geneesmiddelen? Sommige antibiotica, maagzuurremmers en neussprays worden tot vijf keer duurder! Gezondheidszorg is voor veel mensen nu al moeilijk betaalbaar.

Binnenkort bespreekt het parlement een wetsontwerp ter hervorming van de financiering van de sociale zekerheid van Maggie De Block. Dat ontwerp ondermijnt de sociale zekerheid in haar grondvesten. Alleen meer fiscale rechtvaardigheid kan de sociale zekerheid een solide financiële basis geven om tegemoet te komen aan de groeiende noden van de bevolking.

Minister Maggie De Block wil 900 miljoen euro besparen in de gezondheidszorg, onder meer door een aantal geneesmiddelen twee tot drie keer duurder te maken. “Een besparing op kap van de patiënt”, schrijft Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk in Knack. Samen met de PVDA startte Geneeskunde voor het Volk eind december een wenskaartactie om tegen het beleid van de minister te protesteren. Via website en sociale media kregen we heel wat reacties.

Wat vind jij van de prijsverhoging van veel gebruikte geneesmiddelen? Geneeskunde voor het Volk en PVDA roepen iedereen op om een wenskaart met boodschap te sturen naar minister Maggie De Block.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) plant grote veranderingen die de problemen met de wachtlijsten moeten oplossen. In de realiteit zien we echter dat deze veranderingen voor een aantal belangrijke problemen helemaal geen oplossing zullen zijn. Dat schrijft Michelle Heijens, zorgdeskundige en medewerkster op de studiedienst van de PVDA.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) komt terug op haar plannen tot verminderde terugbetaling van cortisoneneussprays en maagzuurremmers voor bepaalde patiënten. “We zijn verheugd dat de minister op een deel van haar beslissingen terugkomt. Zoals zij zelf in haar persbericht van vanmiddag zei, gebeurde dit ‘op basis van getuigenissen van patiënten’”, zegt dokter Dirk Van Duppen, gezondheidsspecialist voor de PVDA en initiator van het kiwimodel.

Pagina's