Gerecht

Honderden rechters en advocaten protesteerden op 20 maart 2018 voor het Brussels justitiepaleis tegen de besparingen bij justitie. Wat loopt daar eigenlijk mis?

De man die Raoul Hedebouw, federaal parlementslid voor de PVDA en nationaal woordvoerder, op 1 Mei dit jaar aanviel, is veroordeeld tot 28 maand cel met uitstel voor drie vierde en een boete van 800 euro, ook met uitstel. Wij vroegen de advocaat van Raoul Hedebouw om een reactie.

Een kwart minder mensen hebben recht op een pro-Deo advocaat. Dat is het trieste resultaat van de maatregelen van minister Geens en zijn afbouw van het recht op juridische bijstand. Ivo Flachet, justitiespecialist van de PVDA, schreef er dit opiniestuk over op Knack.

Moet een land een humanitair visum uitreiken aan een persoon die wordt blootgesteld aan een risico op foltering of mensonwaardige behandelingen, of kan dat land die man of vrouw in de kou laten staan? Het Europees Hof van Justitie verklaart zich onbevoegd, onder druk van de Europese Commissie en van dertien lidstaten. De kwestie blijft daarmee onduidelijk.

20 jaar na datum zit de zaak-Dutroux nog steeds in het hoofd en het hart van heel veel mensen. Op het proces verdedigde Jan Fermon een van de slachtoffers van Marc Dutroux. Hij blikt terug op wat toen niet goed functioneerde en vandaag nog niet veel is verbeterd.

N-VA voorzitter Bart De Wever stelt voor dat de burgemeester of de politie eender wie kan opsluiten, afluisteren, schaduwen, en diens e-mail lezen. Zonder dat daar een onderzoeksrechter aan te pas komt.

Het communicatiejargon van de regering heeft er een krachtterm bij: de regering is het "kotsbeu" dat bepaalde informatie inzake terrorisme in de pers wordt gelekt. Ze wil strengere straffen voor wie zich hieraan bezondigt. Maar op de achtergrond loert een ander gevaar, namelijk de opheffing van het bronnengeheim van journalisten wanneer de inlichtingendiensten dit nodig vinden. Dit voorstel past in een bredere tendens om het terrorismebeleid zuiver vanuit de uitvoerende macht te concipiëren. Opinie op demorgen.be van Jan Buelens, professor arbeidsrecht aan de Universiteit Antwerpen en advocaat bij Progress Lawyers Network.

Magistraten en justitiepersoneel verzamelden op 7 juni voor en in de justitiepaleizen om uiting te geven aan hun ongenoegen over de besparingen bij justitie. In Brussel waren er meer dan 600 personen aanwezig, in Antwerpen een goede 100. Allen hekelen ze de besparingen, de greep van de uitvoerende macht op de rechterlijke macht en de inperking van de toegang tot het gerecht.

De PVDA verheugt zich over het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de afkoopwet discriminerend noemt. Het parlementair debat over de afkoopwet moet dan ook worden heropend omdat de wet leidt tot een rechtsbedeling aan twee snelheden.

Het is chaos alom bij justitie. De cipiers van de gevangenissen in Brussel en Wallonië staken al vier weken en op 2 en 7 juni staken ook de rechters tegen de besparingen bij justitie. De regering neemt nu ook het pro-Deosysteem in het vizier. Het wetsontwerp tot hervorming van de juridische bijstand zal in de Kamercommissie Justitie besproken worden op 7 juni. 

Pagina's